Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības laikā sievietes vēdera āda ir pakļauta īpašai slodzei – tā nemitīgi stiepjas. Tas arī ir iemesls, kāpēc rodas strijas un āda niez. Kā mazināt diskomfortu un izvairīties no strijām?

Ja vēders niez, nekādā gadījumā to nevajag kasīt.  Nostieptā, sausā āda ir ļoti jutīga un no kasīšanas var viegli iekaist. Vajadzētu izvairīties no visa, kas sausina ādu.

Tāpēc:

  • Izvēlaties vēsāku dušu;
  • mazgājoties vannā, pievienot vannas eļļu;
  • lai mazinātu niezi, vēderu ieziediet ar barojošu krēmu, kas pirms tam ir atdzesēts ledusskapī;
  • nelietot atvēsinošos losjonus. Šis efekts tiek panākts ar alkohola piedevu, kas vēl vairāk sausina ādu.
  • rokassomiņā vienmēr nēsājiet līdz mazu iecienītākā losjona trauciņu vai tūbiņu, tad vēderu varēsiet ieziest, kad vien tas būs nepieciešams.
  • īpaša bauda ir masāžu birstes. Tās veicina asinsriti vēdera ādā un stiprina saistaudus.

Ja tomēr rodas pēcgrūtniecības strijas, tad ir jābūt gatavai cīnīties ar tām!
Tad, kad strijas jau ir parādījušās, ir jau par vēlu. Mierinoši ir tas, ka ne visām sievietēm ir strijas.
Ja daba apveltījusi ādu ar ar izturīgiem saistaudiem, iespējams, tās nemaz neradīsies. Striju iespējamība ir augstāka tām sievietēm, kurām strijas ir parādījušās jau jaunībā.

Visbiežāk ieteiktā profilakses procedūra ir vēdera ādas knaibīšanas masāža - ādu ir jāpaņem starp īkšķiem un rādītājpirkstiem, viegli jāpavelk uz augšu un jāpalaiž vaļā. Āda var palikt nedaudz sarkana, bet tai nevajadzētu sāpēt. Šādā veidā varat veikt masāžu visam vēderam, līdz pat kaunuma kaula reģionan, jo dzemdes masāža var izraisīt dzemdību sāpju viļņus.

Vēdera regulāra ieeļļošana vai ieziešana ar nomierinošo gēlu varbūt arī nenovērsīs striju veidošanos, bet vismaz uzlabos ādu. Patīkama un ādas apasiņošanai laba ir vēderu regulāra apļveida masāža ar masāžas cimdiem. Aptiekās var nopirkt speciālu krēmu, kas veicina saistaudus radīt jaunas kolagēna šķiedras. Kolagēns novērš zemādas aufu plīsumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!