Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni vecumā no viena līdz diviem gadiem grib kustēties pēc iespējas vairāk! Viņi ir kā mūžīgie dzinēji – vienmēr pietiek enerģijas kāpt, rāpties, skriet…

Kājiņas darbībā

Pediatri saka, ka bērniem savus pirmos patstāvīgos soļus vajadzētu veikt līdz pusotra gada vecumam, bet lielākā daļa bērnu staigāt iemācās ātrāk – jau 13 - 14 mēnešu vecumā. Kājiņām vēl ir burta "O" forma un tās vēl ir diezgan nestabilas.
Otrā dzīves gada laikā no O-formas kājiņām izveidosies slaidākas kājiņas burta "X" formā. Kājiņu forma mainīšanās no O līdz X ir normāls posms bērna attīstībā.

Visaizraujošākais virziens ir augšup

Tas, kurš jau māk staigāt, drīz arī sāks kāpelēt. Bērni 1,5 gada vecumā uz trepēm sāk apgūt to maģisko pievilkšanās spēku. Tās var būt arī kāpnītes uz slidkalniņu spēļu laukumā. Kāpelēšana augšā un lejā ir viena no iemīļotākajām fiziskajām aktivitātēm šajā vecumā. Sākumā bērni iemācās kāpt augšp, bet lejā viņus jānoceļ vecākiem.
Sākot staigāt, atveras arvien jauni izzināšanas apvāršņi – kas atrodas uz galda, kas uz augstajiem plauktiem?

"Vārtu sargāšanas" treniņš

Solītis uz priekšu, uz sāniem un arī atpakaļ – šādā veidā bērni mazie bērni trenējas spert pirmos soļus. Bet, lai iemācītos iet atpakaļgaitā, tas ir īpaši jāattīsta.
Lai bērns to varētu izdarīt, tam ir vajadzīga telpas izjūta. To, vai mazulim ir attīstīta telpas izjūta, var viegli pārbaudīt ar bumbu – noliekot mazulim pie kājām bumu un aicināt to spert. Nāksies pakāpties atpakaļ.

Kājiņas paliek slaidākas

Kamēr mazulītis nestaigā, viņam ir apaļas pēdiņas un saliekti kāju pirkstiņi. Vecākiem ļoti patīk!
Sākot staigāt, tauku slānis pēdas velvē paliek plānāks. Veidojas pēdas velve, kāju pirksti paliek garāki. Vecumā starp vienu un diviem gadiem bērnu kāju pirksti ir tikpat kustīgi kā roku pirksti. Tas nozīmē, bērni tos var izplest, skrāpēt un pie kaut kā arī turēties. Tāpēc mēģiniet bērnu pēdas pēc iespējas retāk "ieslodzīt" apavos.

Izliekums krustos un puncis

Piecelties stāvus un iet uz divām kājām bērnam ir milzīgs sasniegums, jo ķermeņa smaguma punkts bērniem vecumā starp vienu un diviem gadiem atrodas zemāk nekā pieaugušajiem. Attiecībā pret ķermeni kājām jānotur visa ķermeņa masa. Iegurnis, vēders un mugura cenšas noturēt līdzsvaru, tāpēc krustu daļā mugura padodas uz priekšu, un arī vēderiņš izskatās izgāzies.

Pirmie puni

Puns uz pieres divgadniekam nav nekas neparasts. Bērni tomēr ļoti labi sajūt, kur ir briesmas, un rāpojot zem galda, kājās neceļas. Viņiem ir labi attīstījusies telpas izjūta. Šo prasmi jāstimulē, tāpēc neliedziet viņiem apgūt telpu, nesakiet "Uzmanies, Tev var sāpēt!" pārāk bieži.

Avotiņi ir aizvērušies

18 mēnešu vecumā galvas plātnēs ir tiktāl saaugušas kopā, ka mazās iedobītes starp tām ir aizvērušās. Galvas kausa plātņu šuvumu vietas, kas izskatās kā neregulāras zig-zag līnijas, kauli vēl var turpināt augt. Taču tas vairs nenotiek tik ātri kā iepriekš. Pirmā dzīves gada laikā galvas apkārtmērs palielinās par 10 centimetriem (apmēram 36 cm dzimšanas brīdī līdz 46 cm pirmajā dzimšanas dienā). Vecumā starp vienu un diviem gadiem galvas apkārtmērs palielinās vēl par 3 centimetriem, un sasniedz apmēram 49 centimetrus. Galvas formas mainās otrā dzīves gada laikā. Seja ir kļuvusi lielāka. Mazajam vairs nav mazuļa seja, tagad viņš izskatās kā "īsts" bērns.

Pazūd tauciņi, parādās figūra

Kad mazais cilvēks sāk stāvēt uz kājām, viņa ķermenis sāk stiepties un tam parādās konkrētas aprises.
Kaut arī otrā dzīves gada laikā augšana garumā paliek lēnāka nekā pirmajā, bērns tik un tā izaug par vismaz 10 centimetriem (līdz apmēram 85 centimetriem). Otrā dzīves gada laikā bērns pieņemas svarā par apmēram diviem kilogramiem. Svaram vajadzētu pieaugt no 10 līdz 12 kilogramiem. Kājiņas, kas tagad palīdz bērnam stāvēt kājās un kustēties, aug ātrāk par pārējo ķermeni.

Meitenes? Puikas? Pirmās acīmredzamās atšķirības

Otrajā dzīves gadā sejiņas sāk veidoties tā, ka jau var atšķirt, kurš ir puika, kura – meitene. Pēc dažām pazīmēm var noteikt, vai šo pasauli dodas iekarot maza meitenīte vai puisītis. Bieži vien to var redzēt dvīņu fotogrāfijās.

Mēģinājums zīmēt uz papīra

Divu gadu vecumā bērna rokas ir spējīgas turēt zīmuli. Bērns vienlīdz nodarbina gan kreiso, gan labo pusi, jo vēl īsti nav sapratis, ar kuru roku viņam ir ērtāk zīmēt. Ja bērns šajā vecumā uz papīra atstāj kaut vai nelielu švīkājumu, tas jau ir liels sasniegums. Pēc dažām treniņu nedēļām nesaprotamie klekši iegūst skaidrākas formas, piemēram, tie pārvēršas spirālēs.

Ceļā uz pirmo matu griezumu

Otrā dzīves gadā bērniem sāk parādīties biezāki un garāki mati. Galvas sānos tie vēl aug diezgan lēni, bet galvas augšdaļā mati aug ļoti ātri. Plikais pakausītis ir pazudis. Tomēr, lai būtu pilnīgi skaidrs, kāda būs matu krāsa un struktūra, jāpaiet vēl vismaz trīm gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!