Foto: AFP/Scanpix
Biežāk uzdoties jautājumi, kas uztrauc topošo māmiņu pirms dzemdībām.

Vai es drīkstu lūgt vīru iziet no dzemdību zāles?

Protams, ka tas ir atļauts! Jūs saprotat, ka vīra klātbūtne dzemdību zālē traucē, nevis palīdz, tad tas ir jādara. Ir sievietes, kas nevar ļauties dzemdību procesam, kamēr telpā ir vīrs. Varat vienoties, ka vīrs arī pats drīkst iziet to zāles, ja jūt, ka nespēj izturēt procesu.

Cik es esmu izturīga, vai man tiešām pietiks spēka dzemdēt?

Doma, ka neviens bērns vēl nav palicis iekšā, patiesībā nomierina. Jā, dzemdības ir ļoti nogurdinošs un sāpīgs process, bet arī citas sievietes to ir paveikušas. Svarīgi ir nenoskaņot sevi uz kādu konkrētu dzemdību veidu. Tās sievietes, kuras ir gatavas, ka dzemdību plānā var rasties novirzes, nejutīsies vīlušās. Vēl viens svarīgs jautājums – kā tikt galā ar dzemdību sāpēm? Vecmātes un ārsti darīs visu iespējamo, lai nākamo stundu laikā dzemdētāja justos pēc iespējas labāk. Atsāpināšanas veidi ir dažādi, katram gadījumam ir savs piemērotākais. Nevajag pakļauties dogmām, kas uzsver, ka dabīgās dzemdības ir tās labākās. Vajag izpētīt un izprast, kas ir vajadzīgs tieši jums.
Svarīgi atcerēties, lai epidurālā anestēzija sāktu iedarboties, ir jāpaiet vismaz 45 minūtēm.

Man nav ne jausmas, kāda ir ideālākā dzemdību poza. Vai tā ir jāizvēlas pašai?

Gandrīz visi mūsdienu dzemdību nami ir aprīkoti ar atbilstošiem palīgmateriāliem - platu gultu, kur varat gulēt kopā ar dzīvesbiedru, dzemdību krēsli, lielās bumbas, virves, zviedru sienas un pat liela vanna atpūtai.
Praktiski dzemdības ir notikums, ko ir visai grūti prognozēt un izplānot. It īpaši, ja tās ir pirmās dzemdības. Arī ideālās dzemdību pozas nepastāv. Ja pat sagatavošanas kursos dzemdību krēsls jums likās ļoti ērts, tad dzemdību laikā var gadīties, ka nemaz nevarēsiet tikt uz tā augšā. Iespējams, jūs vēlaties labāk gulēt gultā, vai arī sāpes vieglāk paciešat, staigājot pa istabu. Vecmātes parasti jau pēc atvēruma var pateikt, kas būs labāk māmiņai dzemdībās, lai mazulis nāktu pasaulē bez starpgadījumiem.

Ko darīt, ja ūdeņi noiet lielveikalā?

Ūdeņu noiešanu nevar ne paredzēt, ne arī apturēt. Tomēr tas visai reti notiek lielveikalā, jo tikai katras desmitās dzemdības sākas ar ūdeņu noiešanu.
Augļūdeņi var noiet uzreiz, bet var arī kādu laiku vēl pilēt. Tas ir atkarīgs no tā, kur pārplīsa augļūdeņu pūslis un cik ļoti tālu mazuļa galviņa ir ievirzījusies iegurnī.
Jāpārliecinās arī, vai šķidrums tiešām ir augļūdeņi. To var izdarīt vecmāte. Pārplīsis augļūdeņu pūslis nozīmē tikai vienu – ir laiks doties uz slimnīcu vai arī ir jāzvana vecmātei. Jāuzmanās, ja mazuļa galviņa dzemdību ceļos ir ieslīdējusi nepareizi, jo tad var tikt nepareizi iespiesta nabas saite. Tādos gadījumos ir jāguļ uz muguras ar diviem spilveniem zem dibena un jāizsauc ātrā palīdzība, tā lai transportētu guļus.

Ko darīt, ja mazulis piedzimst automašīnā vai mājās?

Ja dzemdības ir straujas un notiek automašīnā, nav nekas briesmīgs. Vienīgi tur ir šauri un neērti. Vispirms jāsagādā silts ūdens un šķēres nabassaites pārgriešanai. To gan var atlikt uz nedaudz vēlāku laiku. Pats galvenais, lai mazulis pēc dzimšanas būtu silti ievīstīts un nolikts uz māmiņas vēdera vai krūtīm.

Kā es zināšu, ka tagad dzemdības sākas pa īstam?

Pirmsdzemdību dzemdes kontrakcijas sākas jau labu laiku pirms dzemdībām, bet lielākā daļa sieviešu tās nemaz nejūt. Taču sava bērna piedzimšanu noteikti palaist garām nevar. Pārbaudīt atšķirību var apguļoties vannā. Ja sāpes pazūd ūdenī, tad tas nozīmē – viltus trauksme! Ja sāpes paliek tikai stiprākas, tad tas gan ir jāuztver nopietni. Laiks doties uz slimnīcu ir tad, ja dzemdību sāpju viļņi atkārtojas ik pēc piecām līdz septiņām minūtēm vai arī ja jūtaties labāk un drošāk, kad blakus ir speciālisti.

Kas notiek ar manu zarnu saturu, kad bērniņš dzimst?

Mazulis izbrīvē ceļu, spiežot arī māmiņas zarnas. Tas skan neveikli, bet vecmātēm defekācijas gadījumi ir tāds pats ikdienas darbs kā sekretārei lietišķas vēstules nosūtīšana. Lai izvairītos no tās, pirms dzemdībām tiek veiktas pavisam vieglas rutīnas klizmas procedūras, kad veic zarnu tīrīšanu ar remdenu ūdeni. Vai to vajaga, lēmumu pieņem sievietes patstāvīgi. Klizmas noder tad, ja zarnas ir pilnas un aizcietējušas (vecmātes to var viegli pārbaudīt), tāpēc – ja zarnas ir pilnas, tad mazulim ir mazliet grūtāk tikt ārā.
Ir vēl arī citas pazīmes, ka ir vajadzīga klizma. Ja jūtaties ļoti neērti un nevarat atslābināties izspiešanas laikā, tad labāk ir uztaisīt klizmu un atbrīvoties no neērtās situācijas. 20 % sieviešu pirms dzemdībām ir caureja, tādā veidā organisms pats atbrīvojas no šķēršļiem.

Mani kāds var dzirdēt, kad es kliedzu dzemdību zālē?

Droši vien, kaut arī durvis un sienas dzemdību zālēs parasti ir diezgan biezas, taču, dzemdētāja dažreiz var kliegt tā, ka nekādas sienas to nespēj aizturēt.
Šīs sajūtas varēs saprast arī likteņa māsa blakus dzemdību zālē. Bieži vien vīrieši ir pārsteigti, cik skaļi vispār ir iespējams kliegt.
Mierinoši ir tas, ka slimnīcu personāls ir pieradis pie tā, ka dzemdību laikā sievietēm ir tendence zaudēt kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!