Foto: PantherMedia/Scanpix
Mammas vēderā vairs nav daudz vietas, bet mazulim taču vēl ir jāaug veseli trīs mēneši. Ko tieši topošajai māmiņai vajadzētu ēst pēdējā grūtniecības trimestrī, lai pašai būtu vieglāk un mazulim – labāk. Kas grūtniecei ir jāēd, lai viņas mazulis saņemtu pilnvērtīgas uzturvielas.

Kas ir jāievēro neilgi pirms dzemdībām?

Ieteicams ir uzturā lietot labas kvalitātes pilngraudu maizi, dažādus svaigus dārzeņus, zaļos salātus un augļus, kā arī piena produktus, augstas kvalitātes gaļu un liesu jūras zivi, ar kalciju bagātinātu minerālūdeni.
Pēdējā grūtniecības trimestrī ievērojami palielinās arī olbaltumvielu, kalcija, cinka, B2 vitamīna, dzelzs, folskābes un joda patēriņš. Taču tas nenozīmē, ka jāapēd vairāk kalorijas. Dienā mazulis patērē 250 līdz 300 kalorijas, kas ir tikpat daudz, cik ir vienā mazā siermaizē un vienā ābolā.

Vai savienojami jēdzieni "grūtniece" un "veģetārisms"?

Vēlams tomēr pēdējos grūtniecības mēnešos regulāri lietot olas un piena produktus, kas satur augstvērtīgas olbaltumvielas, kā arī uzturvielas, kas rodamas tikai gaļā. Veģetārietēm īpaši stingri jāseko dzelzs līmenim asinīs. Ļoti daudzu dārzeņu un pilngraudu produktu saturā ir dzelzs, taču organisms daudz sliktāk uzņem dzelzi no augu valsts produktiem nekā no dzīvnieku valsts produktiem. Tā kā grūtniecības laikā dzelzs patēriņš teju vai divkāršojas, vajadzētu lietot dzelzi saturošus preparātus. Vislabāk būtu dzert apelsīnu sulu, jo C vitamīns veicina dzelzs uzsūkšanos organismā. Savukārt tēja un kafijas dzelzs uzsūkšanos apgrūtina.

Kādi pārtikas produkti visā grūtniecības laikā ir tabu?

Nedrīkst ēst jēlu vai pusgatavu gaļu un jēlas zivis. Neapstrādātos dzīvnieku izcelsmes produktos var būt toksoplazmozes vai listērijas slimību baktērijas.

Arī jēlpiens produkti, piemēram, mīkstais siers var būt inficēts ar listērijas baktērijām. Tāpēc izvairieties ēst kamambēra, romadūra un brī sierus, kā arī no skābpiena ražotus sierus; aitas un kazas sierus, piemēram, rikota un fetas sierus. Noteikti drīkst ēst pasterizētā piena sierus.

Lai izvairītos no iespējamās salmonellas infekcijas, uzturā nedrīkst lietot jēlu olu.

Vai ikdienā drīkst lietot vitamīnus, lai bagātinātu grūtnieces uzturu?

Ja nevarat ēst ļoti veselīgi ik dienu, tad pievērsiet uzmanību "nedēļas bilancei". Kopumā ēdienkartei jābūt ir veselīgai. Visam ir jābūt līdzsvarā – apēdāt gardu šokolādes kūku, kompensējiet to ar lielu augļu salātu bļodu, savukārt frī kartupeļus ar kečupu - ar svaigiem dārzeņu salātiem. No rīta sagatavojiet trauku ar sagrieztiem augļiem un dārzeņiem, kurus dienas laikā varat apēst uzkodu vietā. Vitamīnu lietošanu, tāpat kā jebkuru citu medikamentu lietošanu, ir jāpārrunā ar ārstu, vienīgais izņēmums ir folskābes lietošana.

Kādi produkti palīdz novērst vēdera uzpūšanos un grēmas?

Grūtniecības trešajā trimestrī daudzām grūtniecēm parādās grēmas un viņas mokās no vēdera pūšanās. Iemesls ir palielinātā dzemde, kas spiež uz kuņģi. Ja organisms vairs nevar izturēt spiedienu, kuņģa skābe nokļūst barības vadā, visbiežāk tas notiek naktīs. Rods grēmas.

Ieteikumi:

  • Vairākas mazākas ēdienreizes visas dienas garumā.
  • Gultas galvgalis ir jāpaceļ nedaudz augstāk vai arī spilvens ir jāliek tieši zem galvas (varbūt vajadzēs vēl vienu spilvenu).
  • Izvairīties no ļoti taukainiem, saldiem, sāļiem vai arī asiem ēdieniem, īpaši vakaros.
  • Grēmas mazina labi sakošļāti rieksti, vārīts kartupelis, burkāns. Labs līdzeklis pret grēmām ir viena tējkarote sinepju pēc katras ēdienreizes.

Ja nekas nepalīdz, tad dodieties pie sava ginekologa, kurš izrakstīs zāles, ko drīkstat lietot grūtniecības laikā.

Cik daudz tējas un kafijas drīkst dzert grūtniecības laikā?

Pārāk liels tējas un kafijas patēriņš var kaitēt mazuļa augšanas procesam. Tāpēc nevajadzētu pārsniegt ikdienas kofeīna devu – 200 miligramus dienā, kas atbilst divām tasēm kafijas vai arī četrām tasēm melnās tējas. Vienā kolas glāzē ir apmēram 70 miligrami kofeīna.

Vai vajadzētu atteikties no alerģiju izraisošiem pārtikas produktiem?

Pirms vairākiem gadiem tika uzskatīts, ka bērnam dzemdē nevajadzētu saskarties ar dažādiem alergēniem. To skaitā bija arī tādi veselībai ļoti noderīgi produkti kā zivis, olas un rieksti. Alerģiju pētījumu rezultāti atklāj, ka iespējamais kontakts ar potenciālajiem alerģiskiem pārtikas produktiem var pasargāt bērnu no dažādām alerģijām piedzimstot. Ja mazulis mazās devās saskaras ar alergēniem caur mammas asinsriti, tad veidojas veselīgāka imunitāte. Proti - viss, ko jūs varat panest, var panest arī jūsu mazulis.

Kādi pārtikas produkti var palīdzēt pret aizcietējumiem?

Žāvēti augļi, plūmju sula un linu sēklas jogurtā veicina zarnu darbību. Tāpat palīdz arī skābēti kāposti un dabīgi raudzētas pienskābes baktērijas. Tāpat vajag dzert daudz ūdens un aktīvi kustēties.

Vai neilgu laiku pirms dzemdībām grūtnieces uzturs drīkst būt diētisks?

Ja ar vārdu "diēta" domājat, ka pirms dzemdībām atteiksieties no taukainiem un saldiem našķiem, tad tā ir lieliska ideja. Ja tomēr gribat uzsākt kārtīgu diētu, tad vajadzētu to pārrunāt ar savu ārstu. Viņš izstrādās grūtniecības trimestrim atbilstošu uztura plānu, lai ne jums, ne arī jūsu mazulim nekas netrūktu.

Kāds uzturs palīdzēs uzkrāt spēkus pirms dzemdībām?

Pirms dzemdībām ir ieteicams ieturēt vairākas mazākas ēdienreizes, kas tik ļoti nenoslogo organismu. Jūs varēsiet labāk paciest sāpes, ja ēdīsiet kā maratonskrējējs pirms svarīgām sacensībām: daudz svaigu pārtikas produktu, kas ir bagāti ar šķiedrvielām, ogļhidrātiem un nepiesātinātām taukskābēm. Tāpat arī lietojiet uzturā daudz piena un pilngraudu produktu, svaigu salātu un dārzeņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!