Sākot ar 27.grūtniecības nedēļu, sievietes vēdera dobuma orgāniem vietas paliek arvien mazā. Kādas pārmaiņas piedzīvo sievietes organisms pēdējos grūtniecības mēnešos?

Ātri piepildās urīnspūslis

Urīnpūslis uz grūtniecības iestāšanos reaģē jau tad, kad pati grūtniecība vēl pat nav redzama. Iemesls - urīnpūšļa slēdzējmuskulis īpaši jūtīgi reaģē uz hormonu progesteronu. Progesterons patiesībā izdalās, lai sabiezinātu gļotas, kas slēdz dzemdes kaklu un nodrošina normālu tālāku grūtniecības attīstību. Taču, protams, ka hormons izplatās visā ķermenī un ietekmē arī citu orgānu, tai skaitā urīnpūšļa,  darbību. Pūslis sāk spiest uz  dzemdi, un vienīgais veids, kā to lietu risināt - atrasties tuvu tualetei.

Vecmātes iesaka urinēšanas laikā nedaudz piepaceliet vēderu, tad urīnpūslis iztukšosies labāk. Tomēr dzeršanas apjomu samazināt nevajadzētu. Samazinoties šķidruma apjomam, asinis paliek biezākas un cirkulē lēnāk.

Sirds darbojas ar pilnu jaudu

Sirds pārsūknē 1,5 litra asiņu vairāk nekā iepriekš. Bet tā kā sirds atrodas krūškurvī, vismaz līdz tai palielinātā dzemde netiek. Tomēr sirdsklauves rodas tik un tā. Tas notek tāpēc, ka sirdij nepietiek ar plaušu piegādāto skābekli. Sirds sitas ātrāk, lai bērniņam piegādātu vajadzīgo skābekļa daudzumu.

Jo vairāk kustaties, jo labāk ir sirdij. Ja ir sirdsklauves, uz brīdi apgulieties tā, lai kajas būtu nedaudz augstāk par ķermeņa augšdaļu. Tādā veidā tiks labi apasiņota arī placenta

Kuņģim vietas arvien mazāk

Sākot ar 34.grūtniecības nedēļu mazulis ik nedēļu pieņemas svarā par 200 gramiem. Bet mammas kuņģis vairs nevar uzņemt pat pusi no ierastās ēdienreizes porcijas. Kuņģis grūtniecības laikā atrodas visneizdevīgākajā vietā - tas tiek spiests ar dzemdes dibenu. Kuņģa slēdzējmuskulis pārvietojas nedaudz uz augšu un kuņģa skābes ceļo augšup pa barības vadu un rada grēmas.

Padoms – ēdiet piecas reizes dienā, bet nedaudz. Vislabāk kuņģim šajā laikā der krēmzupas, kas rada sāta sajūtu un ir maigas. Ja ir grēmas, miega laikā guliet uz vairāk piepacelta spilvena.  Pa dienu košļājiet mandeles, līdz ir izveidojusies vienmērīga masa, tad to norijiet.

Aknas izvada lieko

Aknas ir svarīgākais vielmaiņas orgāns. Tās rūpējas, lai līdz bērniņam nenonāktu kaitīgās vielas, ko ikdienā uzņem  mamma. Aknas ir veidotas no elastīgiem audiem, tāpēc var nedaudz mainīt savu formu. Tomēr arī tām paliek mazāk vietas, kaut gan jādarbojas arvien jaudīgāk. 

Atvieglojiet darbu aknām un ēdiet mazāk treknu pārtiku. Aknu pārslodzes dēļ var sākties nieze, tad runājiet ar ārstu, kā jūsu stāvokli atvieglot.

Vietas mazāk arī plaušām

Pēdējos gaidību mēnešos plaušas var uzņemt par 25 % mazāk gaisā nekā pirms tam. Abas plaušas ir saspiestas no apakšas, tāpēc grūtniecēm bieži trūkst elpas un ir grūti dziļi ievilkt gaisu. Grūtniecības beigās sākot jau ar 36.spiediens katru dienu samazinās, jo mazais ir apgriezies un viņa galviņa tagad atrodas iegurnī. Tas nozīmē, ka augšpusē atkal ir vairāk vietas. Tas noder arī dzemdībās, kad elpošanai ir īpaša nozīme.

Ko darīt, lai ir vieglāk elpot? Pamēģiniet katru otro reizi ieelpot caur degunu un izelpot caur muti. Tādā veidā organisms labāk tiek apgādāts ar skābekli.

Kūtrās zarnas

Zarnas jūtas apmēram tāpat kā urīnpūslis - tās ir saspiestas, tas veicina aizcietējumus. Tāpēc ir daudz jādzer, jāēd ēdiens ar balastvielām. Vecmātes iesaka ēst izmērcētas žāvētas plūmes un dzert plūmju nolieto ūdeni. Pāris kumosi skābētu kāpostu arī nenāks par sliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!