Jaundzimušā nabiņa izraisa bijību – tā liekas tik ievainojama, ka bail pieskarties. Tomēr, lai dzīšanas process notiktu pareizi, ir svarīgi nabu kopt. Atbildes uz biežām uzdotajiem jautājumiem par nabiņas kopšanu.

Kāpēc nabassaites atlikumu nospiež?

Visiem zīdītājiem ir nabassaite un arī naba. Dzīvnieku pasaulē māte nabassaiti pārkož vai pārplēš. Atlikums vienkārši sakalst un nokrīt. Līdzīgi ir arī cilvēku pasaulē, tikai nabassaites atlieku pēc dzemdībām nospiež ar klemmi vai arī nosien ar diegu, lai izvairītos no asiņošanas.

Kad nokrīt atlikusī nabassaites daļa?

Lielākajai daļai mazuļu nabassaites atliekas nokrīt pirmo desmit dzīves dienu laikā. Dažiem mazuļiem tās nokrīt jau pēc 2-3 dienām. Normāli ir arī tad, ja nabassaites atliekas nokrīt pēc 12 - 14 dienām.

Kam pievērst uzmanību, kopjot nabiņu?

Vissvarīgākais - nabiņai ir jābūt sausai. Ja tā ilgāku laiku smērējas un no tās tek brūču sekrēts, tas var izraisīt iekaisumu. Slikti ir arī tad, ja nabiņa piesārņojas pilnu autiņbiksīšu dēļ, tāpēc autiņbiksīšu priekšējo daļu nolokiet, lai nabiņa saņemtu vairāk gaisa, autiņbiksīšu maliņa neberzējas gar nabiņu, un no autiņiem dzīstošajā nabiņā neiekļūst urīns. Dažas vecmātes uztur nabassaites sausas, nosienot tās ar speciālu nabassaišu pārsēju vai kompresi. Citas uzskata, ka brūcīte labāk dzīst, ja tai piekļūst gaiss, tāpēc neko līmēt virsū nevajag.

Vai nabassaites atlieka rada mazulim sāpes?

Nabassaites paliekā nav nervu, kas varētu bērnam radīt sāpes, tādēļ nabassaites aizskaršana un tīrīšana mazulim nesāp. Tomēr daži bērniņi raud, kad tiek tīrīta nabiņa un nomierinās tikai tad, kad aprūpe ir garām. Iespējams, ka mazulim vienkārši šīs ķermeņa daļas aizskaršana rada nepatīkamas sajūtas.

Kādos gadījumos ir jāatrādās ārstam?

Noteikti ir jādodas pie ārsta, ja rodas nabas iekaisuma pazīmes - ja āda ap nabiņu ir apsārtusi vai nabiņa asiņo, vai arī tā ir sastrutojusi un bērnam ir drudzis. Arī tad, ja nabiņa ir izspiedusies uz āru, noteikti ir jādodas pie ārsta, jo varētu būt aizdomas par nabas bruku.

Kas ir jādara, kad nabassaites atlieka ir nokritusi?

Arī pēc nabiņas nokrišanas brūcīte var nedaudz smērēties. Šķidrums, kas izdalās, ir brūces sekrēts, tas dažkārt var būt arī nedaudz asiņains. Tas ir nekaitīgi.

Vai nabiņas brūci drīkst tīrīt ar spirtu vai briljantzaļo?

Ja nabassaite vēl nav atkritusi, to nekādā gadījumā nedrīkst tīrīt ar spirtu, jo tad tā nepaliek sausa un neatkrīt. 

Lietojot briljantzaļo mājās, tiek aizkrāsota nabas brūcīte un nav iespējams redzēt, kādā krāsā ir āda. Ja pēkšņi sākas iekaisums nabas brūces vietā, tad āda paliek sārta un noteikti vajadzētu griezties pie ārsta pēc padoma.

Kā ir jākopj sadzijuša nabiņa?

Nabiņa ir un paliek jūtīga ķermeņa daļa, kas ir uzmanīgi jākopj arī vēlāk. Pēc vannošanās nabiņu vajadzētu nosusināt, lai tur nerastos baktērijām labvēlīga vide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!