Pie smadzeņu satricinājuma var tikt jebkurā vecumā, bet viens no stresa pilnākajiem vecuma posmiem ir laiks, kad bērns mācās staigāt un krīt ik pēc soļa. Daži vecāki visā nopietnībā apsver iespēju iegādāties velosipēdista ķiveri, lai pasargātu galvu no traumatiskiem triecieniem.

Kādas ir smadzeņu satricinājuma pazīmes un kas jāievēro, ja ir apstiprināts smadzeņu satricinājums.

Kas ir smadzeņu satricinājums

Ārsti galvas traumas nosacīti mēdz iedalīt trīs daļās – galvas sasitums, smadzeņu satricinājums un galvas smadzeņu sasitums. Smadzeņu satricinājums ir galvas smadzeņu trauma. Tas nozīmē, ka ir ne tikai nobrāzums un sasitums, ko var redzēt, bet arī smadzenes ir sajutušas triecienu.

Kādi ir simptomi

  • neilgu brīdi pēc trieciena ir bezsamaņas stāvoklis (nejauciet ar šoka stāvokli);
  • bērns neatceras, kā trieciens vai kritiens noticis;
  • bērns nezina, kāda šodien ir diena, kur viņš atrodas, kā viņu sauc;
  • droša pazīme, ka smadzenes cietušas, ir acu zālīšu izmaiņas – tās var kļūt neregulāras formas vai dažādas – viena ieplesta, bet otra sašaurināta;
  • par mazāka bērna diskomfortu var liecināt neparasta raudāšana.

Bērni līdz gada vecumam var neizrādīt nekādas pazīmes pat pēc nopietnākas galvas traumas. Ņemot vērā to, ka maziem bērniem galva ir lielāka un smagāka par pārējo ķermeni, likumsakarīgi, ka kritiena laikā tā ir pirmā, kas cieš. Zīdaiņi var arī nevemt un nezaudēt samaņu, tāpēc, ja galvu sasitis (nokrītot no pārtinamā galdiņa, izkrītot no ratiem vai barošanas krēsliņa utml) ir pavisam mazs bērns, labāk to atrādīt ārstam. 

Ja ir aizdomas par smadzeņu satricinājumu, svarīgi ir vismaz 12 – 24 stundas pavadīt mierīgi un bez aktivitātēm. Vislabāk ir gulēt, neskatīties televizoru un izvairīties no trokšņa un spilgtas gaismas.

Ja arī pēc atpūtas un miera bērns ir ļoti apātisks, viņam ir slikta dūša, ik pa laikam viņš vemj, tad ir jāmeklē ārsta palīdzība.
Ja vemšana ir bijusi uzreiz pēc trieciena, tad tā var izpausties arī satraukums un bailes, proti, ne vienmēr vemšana pēc sasituma ir smadzeņu satricinājuma pazīme.

No viegla smadzeņu satricinājuma bērns var atlabt arī bez tālejošām smagām sekām. Savukārt smagāku smadzeņu satricinājumu gadījumā, ja bērns kārtīgi neievēro gultas režīmu, var izraisīt, piemēram, hroniskas galvassāpes vai arī koncentrēšanās traucējumus.
Vēl bīstamāka ir situācija, ja diagnosticēta smadzeņu asiņošana.

Kā var konstatēt smadzeņu asiņošanu

Pirmo 12 stundu laikā pēc trieciena/kritiena jums bērns ir uzmanīgi jāapskata. Ja šajā laikā bērns paliek arvien apātiskāks, miegaināks, viņa kustības kļūst nedrošas, viņš bieži vemj, pasliktinās redze, ir pamats domāt, ka smadzenēs ir asins izplūdumi.
Gadījumā, ka kritiens ir noticis vakara pusē, pārbaudiet, kā mazulis jūtas, arī naktī. Pārliecinieties, vai bērns normāli reaģē uz apkārt notiekošo un runā. Piemēram, šādā situācijā labāk stundu pēc aiziešanas gulēt mazuli tomēr pamodināt un pārbaudīt viņa reakciju uz apkārt notiekošo.

Ja tomēr rodas aizdomas, ka ir nepieciešama ārsta palīdzība, tad slimnīcā smadzeņu stāvokli pārbauda ar USG mazākiem bērniem, vai datortomogrāfiju nedaudz vecākiem bērniem. Smadzeņu asiņošanu ārstē operatīvi t.i. veic operāciju, lai aizvien pieaugošais asiņu daudzums nespiestu uz smadzenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!