Rudens mitrais, drēgnais laiks ir brīdis, kad krasi pieaug vīrusu cirkulācija. Vīrusinfekcijas ir arī izplatītākais elpceļu gļotādas iekaisuma iemesls, kas izpaužas kā klepus. Iekaisusi gļotāda kaklā un elpceļos ražo vairāk gļotas, bet klepošana ir veids, kā organisms cenšas no šīm gļotām atbrīvoties. Klepus ir arī ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc vecāki ved savus bērnus pie ārsta.

Katram kāsam ir sava skaņa, izpausmes un arī ārstēšana. Iesnu klepus biežāk biežāk parādās tūlīt pēc pamošanās vai apguļoties, to klepot ir "viegli", ir arī sausais klepus, kad skrāpē un kaš kaklā, bet atklapoties nesanāk. Bronhīta klepus izpaužas, kad krūtīs burbuļo, bet neizdodas neko izklepot.

Pirms lietot jebkādus līdzekļus, ir precīzi jānoskaidro, kāds klepus ir bērnam – sauss, rejošs vai atkrēpojošs.

Kad vajag atkrēpošanos

Zāles, kas kas veicina atkrēpošanu, der gadījumos, kad klepus ir produktīvs – šāda klepus rezultātā atdalās un tiek izvadītas ārā gļotas jeb krēpas, kas uzkrājušās elpceļos.

Produktīvu klepu ārstē ar mukolītiskajiem līdzekļiem. Tie šķidrina krēpas, tāpēc ir vieglāk atklepot. Ja tiek doti arī atkrēpošanas līdzekļi, tad tie atvieglo klepu. 

Lietojot atkrēpošanas līdzekļus, svarīgi ir daudz dzert. Labi der arī ārstniecības augu tējas.

Jāiegaumē, ka atkrēpošanas līdzekļus nevajadzētu lietot pirms miega, kad svarīgāk ir pilnvērtīgi gulēt, nevis mocīties ar klepu. Atkrēpošanas līdzekļus nevajag lietot, ja elpceļos nav krēpu.

Atkrēpošanu veicina arī maiga muguras paklauvēšana, krūšu un kakla zonā uzliktas karstā ūdens kompreses, sālsūdenī izvārīti kartupeļi ar visu mizu, kurus liek uz muguras, arī ūdens tvaika inhalācijas. 

Uzmanību! Lai bērns neapplaucētos ar tvaiku, lieciet bļodu ar karsto ūdeni izlietnē, tad paņemiet mazo klēpī un pieturiet viņu, lai kontrolētu situāciju.

Kā ārstēt sausu klepu

Sauss kairinošs klepus bez krēpām visbiežāk rodas slimības sākumā. Tas rada palielinātu slodzi balss saitēm un kaklam, tāpēc kakls un rīkle no klepošanas var sāpēt. Sauss klepus mēdz pastiprināties uz nakti, traucējot  miegu.

Sauso klepu parasti ārstē ar recepšu medikamentiem, kas satur kodeīnu un noskapīnu. Galvenais uzdevums ir nomierināt klepus centrus smadzenēs. Tā kā šīs zāles var radīt pieradumu, tās drīkst lietot tikai ārsta uzraudzībā.

Uzmanību! Jāietur 2 stundu laika intervālu starp atkrēpojošo līdzekli un klepu nomācošo līdzekli. Atkrēpošanās līdzeklis veicinās gļotu atdalīšanos, bet klepu apstādinošais līdzeklis to nobloķēs.

Mitra klepus gadījumā nedrīkst dot klepu nomācošu medikamentu.

Mājās nereti pielietotās eļļas inhalācijai un ādas ierīvēšana ar ēteriskām eļļām dažreiz var pat kaitēt, jo kairina ādu un gļotādu un vēl vairāk izraisa klepu. Īpaši svarīgi zināt, ka inhalācijās bērniem nedrīkst izmantot kampara un mentola eļļas.

Kā mitrināt elpceļus

Izmantojiet ūdens tvaika inhalācijas; karstos dzērienus; pretklepus konfektes, kuru sūkāšana palielina siekalu izdalīšanos un mitrina rīkli. Parūpējieties, lai telpās nebūtu sauss gaiss, tāpēc uz radiatoriem un žāvētājiem izlieciet mitrus dvieļus.

Kad apmeklēt ārstu

Zīdaiņu un mazu bērnu bronhi ir salīdzinoši mazi, tāpēc klepus var ātri var pārvērsties nopietnā iekaisumā. Klepošana ir elpceļu attīrīšanās process, bet ilgstoša klepošana ātri nogurdina un bērni nogurst daudz ātrāk, tāpēc produktīvi paklepot vairs nevar.

Pie ārsta ir jādodas tad, ja ir vājums, drudzis, apgrūtinoša elpošana, vai arī klepus nepāriet, kaut arī saaukstēšanās jau ir pārgājusi.

Hronisks klepus

Ja klepus pēc saaukstēšanās nepāriet sešu nedēļu laikā, to uzskata par hronisku klepu un tas var liecināt par daudz nopietnākām problēmām, piemēram, astmu, svešķermeni elpceļos vai arī kāds hronisku, slēptu elpceļu iekaisumu, plaušu karsoni.

Bieži vien ilgstošs klepus ir daļa no ilgstošas infekcijas. Bērns tik bieži ir saaukstējies, ka viens klepošanas periods pāriet nākamajā. Tomēr neraugoties uz vecāku izmisumu, ārsti uzskata, ka mazs bērns var saaukstēties pat 12 reizes gadā.

Par ilgstošu, hronisku klepu runā tad, ja sākotnējais saaukstēšanās klepus pārvēršas par sauso klepu. Tas notiek, ja klepus receptori t.i. elpceļu gļotāda arī pēc saaukstēšanās paliek jutīgi.

Palīdz arī homeopātija

  • Rejošam klepum neder gaisa mitrināšana, slapjš un lietains laiks klepu pastiprinās. Toties no homeopātiskiem līdzekļiem noderēs Ipekakuana jeb Ipecacuanha.
  • Pret sauso klepu palīdzēs dzērieni no sētvijas jeb Bryonia.
  • Aizsmakuma gadījumā, it īpaši naktīs, palīdzēs homeopātijā izmantotie tā saucamie sūkļi jeb Spongia.
  • Ja bērns ārpus mājas klepo mazāk nekā esot mājās, varētu palīdzēt homeopātiskais līdzeklis Pulsatilla.
  • Pret sauso klepu guļus stāvoklī vai naktī palīdz Drosera.

Visus minētos līdzekļus lietot ar potenci D6, sākotnēji ik stundu dot trīs graudiņus. Sākot ar otro dienu, jādod trīs graudiņi piecas reizes dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!