Foto: PantherMedia/Scanpix
Harmoniskās, emocionāli tuvās attiecībās arī grūtniecība nav iemesls atturēties no intīmām attiecībām. Tomēr ir dažas nianses, kas ņemot vērā sievietes īpašo stāvokli, tomēr notiek savādāk nekā parasti.

Pirmajā trimestrī

Sievietes organismā notiek vētrainas pārmaiņas. Mainās gan fiziskā, gan emocionālā pašsajūta, tāpēc arī vēlme pēc seksa var būt svārstīga – no "ļoti gribu" līdz "nenāc man klāt".
Hormonu ietekmē sāk sāpēt krūtis, tās ir ļoti jūtīgas, pieskārieni var būt nepatīkami. Mainās arī  maksts  mikroflora, tāpēc pirmajā trimestrī (līdz 12. nedēļai) var samazināties sekrēta veidošanās, attiecīgi samazinās arī slīdamība.

Tas ir iemesls, kāpēc seksuālās attiecības var izrādīties sāpīgākas un nepatīkamākas. Jārēķinās arī ar lielu nogurumu, miegainības sajūtu un nelabu dūšu un  – daba apzināti tā iekārtojusi, lai sieviete nekaitētu sev un mazulim ar pārliekām sabiedriskām vai gultas aktivitātēm.

Ja USG uzrāda iespējamos grūtniecības pārtraukšanās riskus, ginekologs pirmajās grūtniecības nedēļas var ieteikt ar seksu nodarboties "maigāk".

Uzmanīgāk jāmīlējas tā sauktajās kritiskajās dienās jeb dienās, kad pirms grūtniecības iestāšanās sagaidīja menstruācijas. Arī 4., 8. un 12. grūtniecības nedēļa skaitās nedaudz riskantākas, kad labāk nestimulēt, piemēram, krūšu galus. Tas izsauc dzemdes saraušanos un var izraisīt spontāno abortu.

Ja ārsts seksuālas attiecības aizliedzis, tad šajā periodā tas ir īpaši stingri jāievēro. Jebkas, kas izraisa orgasma sajūtu, izraisa arī dzemdes saraušanos. Tas ir bīstami, ja grūtniecība jau ir riskanta – zemu piestiprinājusies augļa ola, ir asiņaini izdalījumi, ir aizdomas par neizārstētu dzimumceļu infekciju. Vērsieties pie ārsta, ja pēc seksa ir sāpes vēdera lejasdaļā, parādās asiņaini izdalījumu vai smērēšanās.

Tomēr liegums nodarboties ar ļoti kaislīgu un vētrainu seksu nenozīmē, ka pārim ir jāatsakās no tuvības vispār. Maigums un glāsti ir pat ļoti nepieciešami.

Otrais trimestris 

Sākoties otrajam trimestrim no 13. nedēļas līdz 24. nedēļai sliktā pašsajūta, nespēks, nelabumi parasti pāriet. Šajā laikā sievietes seksualitāte  pastiprinās. Tas saistīts ar hormonālajām izmaiņām - dzimumorgāni tiek labāk apasiņoti, tie ir jūtīgāki, palielinās libido.  Sieviete orgasmu sasniedz ātrāk un vieglāk. 

Protams – vēderiņš paliek lielāks, bet tas vēl ir pietiekami mazs un kompakts, lai netraucētu attiecībām un ļautu izmantot gandrīz jebkuru pozu gultā. Nereti arī emocionālā puse paliek stabilāka, vairs nav tādas svārstības, kā bija pirmajās grūtniecības nedēļās.
 
Tomēr aprunājieties ar ārstu, vai konkrēti jums nav jāievēro kādi ierobežojumi gultas prieku jomā.
Otrajā grūtniecības trimestrī riska momenti ir priekšguļoša placenta, kurai ir lielāks atslāņošanās risks, kam var sekot priekšlaicīgas dzemdības. 

Nav nekāda riska mazuli "sabakstīt", jo mazuli no apkārtējās pasaules ietekmes sargā slēgts dzemdes kakls, augļūdeņi, gļotu korķis, ar ko nosegts dzemdes kakls. 
Ar laiku vēders, protams, aug arvien lielāks un jāmeklē piemērotākas pozas. Lielākā daļa pāru šajā laikā izvēlas pozu "no sāniem", vai arī vīrietis no aizmugures, jo tad netiek spiests uz vēderu un visiem ir ērtāk. 

Pēdējais trimestris

No 25. nedēļas līdz 40. nedēļai vēders aug īpaši strauji. Ar tādu punci neērti pat gulēt, kur nu vēl darīt ko citu. Pieaug spiediens uz iekšējiem orgāniem, ir grūtāk elpot, nevar atrast ērtu gulēšanas pozīciju, tāpēc pat miegs ir trausls. Krūtīs var parādīties pirmpiens, bet krūšu gali atkal paliek jūtīgāki. Lielākoties šo iemeslu dēļ, kā arī gaidāmo dzemdību satraukums mazina seksuālo vēlmi. 
Ja tomēr vēlme ir, kāpēc ne? Pēdējās grūtniecības nedēļās seksuālas attiecības ir pat vēlamas, jo spermā esošais prostaglandīns mīkstina dzemdes kaklu un zināmā mērā gatavo dzimumorgānus dzemdību procesam. 

Ja ir priekšguļoša placenta ar atslāņošanās draudiem, vai priekšlaicīgu dzemdību draudi, tad no seksuālām attiecībām ārsts ieteiks atturēties. Arī ja sākuši tecēs augļūdeņi, lai neienestu dzemdes dobumā infekciju, iesaka no dzimumattiecībām atteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!