Foto: PantherMedia/Scanpix
Piedzimstot, visiem bērniem pēdiņas ir apaļas, ar mīkstiem tauku spilventiņiem, tāpēc vizuāli izskatās, ka visiem mazuļiem ir plakanā pēda. Sākot staigāt, tauku slānītis pazūd, mainās pēdas velves izliekums, tomēr līdz 4-5 gadiem lielākajai daļai bērnu vēl joprojām ir tā saucamā fizioloģiskā plakanā pēda. Tas nozīmē, ka satraukumam vēl nav pamata. Muskuļu un saišu vājums pēdā var saglabāties līdz septiņu gadu vecumam, tomēr konsultācija pie fizioterapeita vai ķirurga noderētu.

Plakanā pēda nozīmē problēmas ar saistaudiem – tie ir pārāk vāji. Latvijā saistaudu problēmas ir aptuveni trešdaļai iedzīvotāju.

Bērns, kuram ir plakanā pēda, nav spējīgs ilgstoši staigāt, jo jūt sāpes pēdās, tās ātri piekūst. Ja bērnam ir plakanā pēda, viņš var sūdzēties par sāpēm pēdās, apakšstilba muskuļos. Bet tāpat var sāpēt potītes locītava, ceļgala locītavas iekšpuse, mugurkauls. Sāpes visbiežāk parādās vakaros, sevišķi, ja bērns ir ilgi stāvējis vai staigājis, sportojis. No rīta sāpes pāriet.

Kāda pēda ir pareiza pēda?

Pareiza pēda pareizi sadala soļošanas slodzi par visiem ķermeņa atbalsta punktiem. Tas nozīmē, ka 60% slodzes aiziet uz pēdas mugurējās trešdaļas un 40% uz pēdas priekšējo daļu.

Par to, vai pēda ir pareiza, var spriest arī pēc apaviem. Normāli papēdis tiek nonēsāts no ārpuses, purngals – no iekšpuses. Plakanās pēdas gadījumā ātrāk nonēsājas zoles un papēža iekšējā mala visā garumā.

Iemesli – liekais svars, iedzimtība un nepareizi apavi

Plakanās pēdas attīstību bērniem var veicināt liekais svars, neērtu apavu nēsāšana, pārmērīga slodze, pēdas traumas, bērnībā pārslimots rahīts, valgus ceļu deformācija (x kājas).

Visbiežāk pēda deformējas tieši bērnībā, lai gan plakanā pēda var būt arī iedzimta, jo īpaši, ja tāda bijusi abiem vecākiem. Iedzimtas plakanās pēdas cēlonis var būt neiroloģiska rakstura.

Dažos procentos gadījumu plakanā pēda bērniem iedzimst no vecākiem.

Nospiedumi smiltīs

Plakano pēdu parasti var konstatēt vizuāli - pēc pēdas velves iekšējās malas. Vislabāk pēdas velves izmaiņas ir konstatēt pēc pēdas nospieduma – smiltīs vai uz papīra.

Pārliecināties, vai bērnam ir pietiekoša pēdas iekšējā velve var arī šādi: bērns nostājas ar plikām pēdām uz cietas virsmas, tad starp atbalsta virsmu un bērna pēdu iekšpusē ieliek mazā pirksta galu. Ja pirksta gals brīvi novietojas starp pēdu un atbalsta virsmu, tas nozīmē, ka pēdas velve varētu būt pietiekoši augsta.

Ieliekamās zolītes vai operācija?

Ortopēdi uzskata, ka plakano pēdu  ne vienmēr vajag ārstēt. Ja bērnam nepareizi izveidotā pēda nerada īpašas neērtības un pēdu velves ir redzamas, tad nevajag īpaši darīt nevajag. Ja bērnam ir sāpes pēdās, krampji, ja stāvot, viņa pēdas ieliecas uz iekšpusi, tad iespējams veikt dažādus vingrojumus, lietot speciālo ieliekamo zolīti vai pat izvēlēties operāciju, ja ir noskaidrots, ka plakanās pēdas iemesls ir kaulu pataloģija.

Bērni ar pēdu deformāciju nedrīkst valkāt gumijas zābakus, mīkstas čības, sandales bez kapes, kā arī nebūtu pareizi valkāt citu bērnu apavus, jo, lai cik jauni tie izskatītos, katrs bērns tos ievalkā citādāk, tāpēc var radīt vai pastiprināt pēdu problēmas.

Ko darīt, lai neveidotos plakanā pēda

  • Jau no pašas mazotnes jāļauj bērniņam aktīvi darboties ar savām kājiņām – zīdainītim ļaut iebāzt kāju pirkstiņus mutē un spārdīties, jo tas attīsta muskuļus.
  • Jāparūpējas, lai rāpulīšu pēdas un zeķītes nav pārāk ciešas.
  • Pārāk agra bērna stādināšana uz kājām var veicināt plakanās pēdas izveidošanos, jo tā ir pārāk liela slodze nenostiprinātajiem muskuļiem.
  • Kad mazulis sāk staigāt, daļa ārstu iesaka valkāt apavus ar supinātoriem - ortopēdiska zoli, ko plakanās pēdas gadījumā ieliek apavos, lai tā neattīstītos tālāk. Zole nodrošina atbalstu pēdas garenvelvei pateicoties īpašam zoles velvējumam. Tādu parasti izgatavo individuāli piemērojot bērna kājiņai. Parastajiem apaviem arī mēdz būt iekšpusē liekamās zolītes. Tomēr jāatceras, ka pārāk bieza to nēsāšana var vājināt pēdas saites, jo tām pašām vairs nav jāveic savas funkcijas.
  • Izspēlējiet spēles, kad jāstaigā uz pirkstgaliem un uz papēžiem. Jautra atrakcija bērnam var būt arī līdzsvara noturēšana, ejot pa vingrošanas apli ar kailām kājām.
  • Mēģiniet ar kāju pirkstiem no zemes pacelt sīkus priekšmetus.
  • Bērni var būt pārsteigti un ļoti ieinteresēti par iespēju plēst papīru ar kāju pirkstiem, bet ja tas vēl nepadodas, var vienkārši sasprindzināt un atslābināt kāju pirkstus vairākas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!