Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības tests ir pozitīvs! Taču mazuļa gaidīšanas prieku nomāc daudz jautājumu: Vai var jau pamanīt, ka esmu stāvoklī? Vai grūtniecības laikā mainīsies mūsu attiecības? Īpaši daudz neskaidrību ir pirmās grūtniecības laikā, kad jautājumi pieredzējušām mammām var likties pat naivi.

Vai var jau pamanīt, ka es esmu stāvoklī?

Jā, vēders vairs nav tik ļoti ievilkts, kā bija iepriekš. Jau pirmajās grūtniecības nedēļās tas sāk kļūt pamanāms. Arī topošās māmiņas ķermeņa valoda liecina, ka kaut kas notiek. Dažreiz pilnīgi nekontrolēti roka noglauda vēderu.

Grūtniecības laika hormoni maina arī sievietes izskatu un uzvedību. Estrogēns padara matus spīdīgus, savukārt progesterons rūpējas par to, lai viss – audi, dzemdes kakls un pat sievietes dvēsele, paliek mīkstāks, elastīgāks un jūtīgāks. Tāpēc topošās māmiņas ir īpaši emocionālas, ātri vien var izplūst asarās, un tik un tā saglabā ap sevi to mirdzumu, ko nevar nepamanīt.

Kādus ikdienas paradumus man būtu jāmaina?

Topošajai māmiņai nevajag dzīvot kā zem stikla kupola. Pilnīgi pietiks, ja uzmanīsieties tikai no dažām lietām. Izvērtējiet savus spēkus, ko varat un nevarat darīt! Noteikti prasiet padomu savam ginekologam par tādām fiziskām aktivitātēm kā kalnu slēpošana, velobraukšana, aktīvs fitness.

Pirms grūtniecības testa veikšanas par daudz iedzēru. Vai tas ir slikti?

Grūtniecēm iesaka no alkohola atteikties, jo pretējā gadījumā mazulis uzņem pilnīgi visas kaitīgās vielas, kas traucē šūnu dalīšanos, augšanu un mazuļa orgānu attīstību. Labā ziņa ir tāda, ka pirmajās divās nedēļās pēc apaugļošanas pati daba darbojas pēc principa "visu vai neko". Pirmajās nedēļās saglabājas tikai veselie embriji. Ja šūnas nopietni bojājis alkohols, medikamenti vai nikotīns, tās tālāk nedalās. Tad notiek agrīni spontānie aborti, ko sieviete uzskata par novēlotām mēnešreizēm. Ja grūtniecība attīstās tālāk, tad tas ir pierādījums, ka auglis nav cietis arī pēc promilēm bagātā vakara. Taču tagad ir jāatceras, ka mazulis dzer kopā ar Jums. Tāpēc nākamos mēnešus māmiņa svētkus svinēs dzerot bezalkoholiskos dzērienus.

Vai mūsu mīlestība ir pietiekami stipra, lai mēs kļūtu par vecākiem?

Sieviete ir priviliģētā stāvoklī – viņas ķermenī aug jauna dzīvība. Vīrieši šajos brīžos jūtas kā malā stāvētāji. Viņš var sākt baidīties par to, vai viņam šajā trīsvienībā būs sava vieta. Sāk mākt bažas – vai es vēl jebkad būšu tik brīvs kā agrāk? Vai spēšu un gribēšu uzņemties atbildību par mazo dzīvībiņu. Parasti vīrieši iepriekš par šīm lietām nedomā.

Turpretī sieviete jau no paša sākuma grūtniecību izdzīvo ļoti skaidri. Bet arī viņas uzdod sev jautājumus "Vai viņš paliks ar mani kopā arī nākamos 20 gadus?", "Vai manam mazulim iedzims mana vīrieša dīvainības?" utml.

Bet ne jau velti grūtniecība ilgst 40 nedēļas. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai abu topošo vecāku uztraukums mazinātos un rastos arī atbildes uz šiem jautājumiem. Brīdī, kad vīrietis ir pieņēmis jauno ziņu, viņi sāk aktīvi iesaistīties kopīgā gaidību laikā.

Kam man ir jāpaziņo par grūtniecību?

Topošie vecvecāki parasti jūtas aizvainoti, ja to, ka pēc 9 mēnešiem pasaulē nāks viņu mazbērns, netiek informēti personīgi.
Nav ieteicams, ka par darbinieces grūtniecību neformālās sarunās no citu kolēģu mutes uzzinātu priekšnieks. Tāpēc vislabākā secība būtu šāda: topošais tētis, labākā draudzene, topošie vecvecāki, bet priekšniekam par to paziņojiet pēc tam, kad ir sagaidīta 12. grūtniecības nedēļa.
No brīža, kad esat par grūtniecību paziņojusi priekšniekam, jums pienākas īpašas tiesības, piemēram, veikt mazāk fiziski un psiholoģiski noslogotu darbu, kā arī šajā periodā saskaņā Darba likuma 109.pantu grūtniecei nedrīkst uzteikt darbu (to var izdarīt tikai ar īpašu pamatojumu, bet tad pārkāpumam ir jābūt patiesi nopietnam). Kāpēc jāievēro šis trīs mēnešu garais termiņš? Jo pēc šī perioda ievērojami samazinās spontāno abortu risks. Dažām sievietēm tas ir iemesls nogaidīt.

Vai man tagad ir jāēd par diviem?

Grūtniecēm nevajag patērēt divreiz vairāk kaloriju nekā ikdienā apēd sievietes, kas negaida bērnu. Dienā var apēst par 180 – 200 kalorijām vairāk, kas atbilst vienai siermaizītei.
Lai nomāktu nelabo dūšu, grūtniecēm tomēr nākas apēst vairāk par ieteikto normu Svarīgāks jautājums šajā gadījumā ir nevis "cik daudz?", bet gan "ko tieši?". Lai mazulis vēderā tiktu optimāli apgādāts ar uzturvielām, viņam ir nepieciešams piens un piena produkti (puslitrs līdz litrs piena dienā, vai divas siera šķēles dienā), daudz augļu un dārzeņu, kā arī maize un graudaugi (vislabākajā gadījumā pilngraudu varianti). Svarīgi ir lietot tādus uztura bagātinātājus kā folskābes, jodu un dzelzi. Uztura bagātinātājus grūtniecēm var iegādāties aptiekās. Ikdienas devas ir jāapspriež ar ārstu.

Neliela smērēšanās – vai ir pamats raizēm?

Smērēšanās grūtniecības sākumā ir katrai piektajai grūtniecei.
Parasti nav pamata raizēties. Nelielo smērēšanos var izraisīt dzemdē pārplīsis mazs asinsvadiņš vai arī nekaitīga audu atdalīšanās. Tomēr asiņošanai grūtniecības laikā vienmēr ir iemesls, lai konsultētos ar ārstu.

Kāpēc es visu laiku esmu nogurusi?

Sievietes organisms visus spēkus velta mazuļa augšanai. Pirmajās grūtniecības nedēļās asinsspiediens ir zems, tāpēc arī pietrūkst enerģijas. Kas varētu palīdzēt? No rītiem ejiet kontrastdušā! Darbu birojā var vieglāk paciest, ja pusdienlaikā iziesiet nelielā pastaigā svaigā gaisā. Ja vakarā ātrāk gribas iet gulēt, dariet to.

Vai es uzņemu pietiekami daudz uzturvielu, ja nelabuma dēļ tikpat kā neko nevaru ieēst?

Pirmajās grūtniecības nedēļās daudzas sievietes nevis pieņemas svarā, bet gan zaudē to. Tikai ap grūtniecības 10.nedēļu pieaug kaloriju patēriņš. Kopumā tas viss ir normāli un pareizi. Tomēr joprojām ir ļoti svarīgi ēst sabalansēti un pareizi. Pret nelabumu grūtniecēm palīdz sautēti burkāni. Tie samazina arī grēmas.

Ja jau grūtniecības sākumā jums bija pazemināts svars, tad gan konsultējaties ar ārstu. Uzturvielu uzņemšana šajā situācijā ir īpaši svarīga.

Kāpēc uz vēdera aug tauku krociņa?

Jūs izskatāties vienkārši pieņēmusies svarā, nevis kā grūtniece ar skaistu puncīti? Tas ir pilnīgi normāli, ka vispirms pazūd vidukļa aprises, jo dzemde sākumā aug uz augšu un tikai pēc tam arī uz priekšu. Tas nozīmē, ka grūtniecības pašā sākumā dzemde ir bumbiera lielumā un atrodas zem kaunuma kaula, bet uz vēdera veidojas sargājošs buferis tauku veidā. Kad tā sāk augt uz augšu, sieviete to pati var sataustīt. Apmēram grūtniecības 16.nedēļā viduklis ir pazudis pavisam, un vēders sāk augt uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!