Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības laikā biežāk sieviete aizdomājas par mazulīša labklājību. Bet kas padomās par pašu grūtnieci? Izmantojiet iespēju parūpēties arī par savu emocionālo un fizisko komfortu.

Izbaudiet ūdeni

Izbaudiet to viegluma sajūtu, kad ķermenis ar katru brīdi paliek aiz vien smagāks, bet ūdens vēl ļauj justies tik vieglai kā pūciņai! Ūdenī pazūd tūskas, asinsspiediens samazinās, un āda tiek masēta ar limfodrenāžas efektu. Ūdenī grūtnieces jūtas kā tādas krievu "matrjoškas" – vēderā mazulis, ap vēderu ūdens, kas šūpo visu ķermeni. Varbūt ir vērts apmeklēt ūdens aerobiku grūtniecēm. Pirms tam gan neaizmirstiet pārrunāt šo iespēju ar savu ārstu.

Guliet kamēr var

Kā gan labi izgulēties, ja mazais kustās un ērti iekāroties ir tik grūti?
Grūtnieču pakaviņš noderēs gan pirms, gan pēc dzemdībām. Iemigt palīdz arī pēdu masāža ar siltu sezama sēklu vai lavandas eļļu.

Mazgājieties kā Kleopatra

Sena ajūrvēdas mācība vēsta, ka visi labie darbi, ko sev velta grūtniece, tiek arī bērniņam. Pagatavojiet sev Kleopatras vannu – ūdeni ar pienu, vai arī
Meditācijas vannu ar - 15 pilieniem vīraka vai arī mirres ēteriskās eļļas, kas īpaši palīdzēs, ja vēdera āda ir sasprindzināta un ļoti niez. Vanna ar jūras sāli atslābinās, bet ja ūdeni pievienosiet saldo krējumu un nedaudz mandeļu eļļas, tad tas atbrīvos gan ķermeni, gan garu.

Lutināšana ar aromātiem

Jums patīk dažādas smaržas? Aromterapija tiešām palīdz. Rožu ēteriskās eļļas un lavandas aromāts nomierina. Citrusaugi – dod spēku. Citrusu aromāts vienlaikus gan atslābina, gan uzmundrina ķermeni, tas ir perfekts enerģijas piegādātājs.
Tomēr ne visi aromāti ir piemēroti grūtniecēm, tāpēc pirms aromterapijas izmantošanas labāk konsultēties ar speciālistiem. Pēc iespējas biežāk iesmaržojiet svaigas puķes. Visi aromāti, ko ieelpo grūtniece, nonāk arī līdz bērniņam un iedarbojas kā atslābinoša terapija.

Neaizmirstiet par zobiem

Grūtniecības laikā jāpievērš īpaša uzmanība zobu kopšanai. Hormonālās izmaiņas un organisma augošais pieprasījums pēc minerālvielām var paaugstināt risku saslimt ar kariesu. Tīriet zobus pēc katras ēdienreizes, ja tas ir iespējams. Bet rītos un vakaros - obligāts. Izmantojiet zobu diegu, ēdiet veselīgi, un pievērsiet uzmanību fluorīdam, kā arī grūtniecības laikā apmeklējiet zobārstu ik pēc trīs mēnešiem.

Stingras krūtis lieliskā formā

Pat ja vēders vēl nav redzams, organisms jau sāk manīties grūtniecības ietekmē. Pirmās, kas mainās, ir krūtis. Tās sāk gatavoties zīdīšanas darbam.
Pirmajās grūtniecības nedēļās tās ir ļoti jūtīgas, pat sāpīgas. Krūtsgali paliek tumšāki un lielāki. Lai plānā āda būtu elastīga, maigi masējiet krūtis ar mitru dvieli vai maigu birstīti. Tas veicina asinsriti krūtīs un padara ādu elastīgāku.
Lai saistaudi būtu stingri, ir jānēsā pareizs krūšturis. Krūšturim jābūt ar platu lencīti, no mīkstas, elastīga materiāla, ar ļoti ērtu bļodiņu, bez mežģīnēm.

Mosties ar prieku

No rīta neleciet uzreiz ārā no gultas. Gultā vēl pastaipieties kā kaķis, tas pamodina asinsriti un vielmaiņu. Paceliet gaisā kājas un vismaz divas minūtes " pabrauciet ar riteni". Ja esat radusi mosties un velties uz sāna, tad saudzējiet savu muguru un uzmanieties, lai nenoreibtu galva.

Saspringta spranda

Apsēdieties uz krēsla malas. Turiet mugura taisni, galvu turiet augšā un izstieptu. Tad viegli nolaidiet zodu līdz krūtīm, bet plecus plaši apļojiet uz priekšu un atpakaļ. Šī vingrinājuma laikā lāpstiņām vajadzētu maksimāli pietuvoties viena otrai. Vingrinājumu veikt 10 reizes, un jutīsieties atkal labi.

Vēderdejas diviem

Vai zinājāt, ka vēderdejas ir cēlušās no dažādām rituālu dejām. Vēderdeju kursi nav nemaz tik slikta ideja, jo lielākā daļa dejas elementu ir daļa no pirmsdzemdību sagatavošanās kursos apgūto vingrinājumu, kas tiek pasniegti nedaudz citādāk. Uzlieciet jauku mūziku fonā, nostājieties pretī spogulim un sāciet šūpot gurnus. Mugurkauls paliek elastīgs, tas nāk par labu pašsajūtai.

Elpojiet ar vēderu

Elpojiet kā operas dīvas - sākumā ieelpojiet ar vēderu, pēc tam ar plaušām. Tādā veidā Jūs nodrošiniet katru sava organisma šūniņu ar krietnu daudzumu skābekļa un atslābinieties. Izelpām ir jābūt divreiz garākām par ieelpām.

Maģiskais brīdis

Sveču gaismas rada romantisku atmosfēru. Tās palīdz koncentrēties Ļaujiet skatienam klejot - no sveces, tad ārā pa logu, vērojot horizontu. Paņemiet sveci un nolieciet to sev priekšā, vērojiet sveces liesmiņu pusminūti, nemirkšķinot acis. Tad atkal ļautjiet skatienam aizklejot projām pa iepriekšminēto maršrutu. Atkārtojiet šo vingrinājumu divas līdz trīs reizes.

Nost ar īgnumu

Slikts garastāvoklis bez jebkāda iemesla? Šis mazais vingrinājums no cigun-masāžas palīdzēs tikt galā ar ikdienas īgnumu. Kājas plecu platumā un nedaudz ieliektas ceļos. Mugura taisna, muskulatūra atslābināta. Atbrīvojiet plecus, salieciet rokas kopā krūšu augstumā, tad spiediet plaukstas vienu pret otru un skaitiet līdz desmit. Atkārtojiet sešas reizes.

Vairāk spēka

Rieksti ir ideālas uzkodas starp ēdienreizēm, bet tie ir īsti enerģijas lādiņi, kas satur cinku, magniju. Ikdienas riekstu normai vajadzētu būt apmēram 40 gramu dienā, tāpēc nevajadzētu aizrauties, jo riekstos ir arī ļoti daudz taukvielu.

Galvas masāža

Ja nespējat atbrīvoties no vienas domas, veiciet galvas masāžu. Uzlieciet rokas uz galvas tā, it kā gribētu mazgātu matus. Vienmērīgā ritmā 40 reizes viegli bungojiet pa galvu no augšas uz leju, no priekšas uz aizmuguri. Tas stimulē galvas ādu un nervus, kā arī atbrīvo no nelāgām domām.

Taisiet grimases un esiet laimīga

Sejas muskuļi vienmēr ir kustībā, bet arī tiem ir vajadzīgs atpūtas brīdis. Noņemiet nopietno "dienas masku" reizi dienā. Ātrākais veids, kā to izdarīt, ir taisīt grimases, piemēram, savelciet kopā uzacis, aizžmiedziet acis, ievelciet mutē lūpas, sarauciet degunu. Vēl viens piemērs: iepletiet acis, savelciet kopā muti. Veiciet šos vingrinājumus spoguļa priekšā un neaizmirstiet par sevi pasmieties! Svarīgi ir sasprindzināties un tad atkal atslābināties, pēc tam paņemt pauzi. Pašās beigās sasprindziniet muskuļus, tad atkal atslābiniet.

Padarīt pelēkās dienas krāsainākas

Krāsas ir vitamīni dvēselei. Krāsu terapeiti uzskata dzelteno krāsu par saules, dzīvesprieka un komunikācijas krāsu. Tāpēc dzeltenas puķes vāzē, dzelteni spilveni vai arī dzeltens galdauts – šādas lietas var padarīt dienu krāsaināku. Priecīgo krāsu radītā patīkamā gaisotne var tik ilgi priecēt acis, kamēr tās neapnīk.

Glāstu terapija

Partnera veiktā masāžā ir bezrecepšu zāles un tīrākā laime. Virsādā atrodas endorfīnu, proti, laimes hormonu, receptori. Maigi pieskārieni un glāsti uzlabo veselības stāvokli. Tie palīdz atslābināties, stimulē asinsriti, stimulē limfātiskās sistēmas darbību un nostiprina imūnsistēmu. Mugurkaula masāžu gan vēlams atstāt profesionāļa pārziņā.

Ātra nogurušu kājas muskuļu "pamodināšana"

Vairākās reizes lēni šūpojat papēžus un kāju pirkstus augšā un lejā. Veiciet šo vingrinājumu tad, kad ir ilgāk jāstāv kājās, piemēram, zobu tīrīšanas laikā un stāvot rindā lielveikalā. Veiciet vingrinājumu 30 reizes.

Ledus pret galvassāpēm

Pret sāpošu galvu palīdz aukstums. Salieciet frotē dvieļus saldētavā, turiet tos tur tik ilgi, kamēr tie atdzesēti! Tad uzlieciet tos uz pieres un skausta, aiztaisiet acis! Ideāli būtu, ja tiktu veiktas divas tādas "ledus terapijas" ar 15 minūšu intervālu.

Dzenam prom nogurumu

Satveriet auss gliemežnīcu starp rādītājpirkstu un īkšķi un sāciet to lēnām masēt auss ļipiņas virzienā. Atkārtojiet šo masāžu vēl dažas reizes, līdz jūtaties mundrāka. Šī vienkāršā metode ir daļa no cigun-masāžas (Qi-Gong) filozofijas.

Neklausieties dzemdību šausmu stāstos

Bērns piedzims pēc deviņiem mēnešiem, un lielākā daļa grūtnieču mēģina sagatavoties šim notikumam, apmeklējot sagatavošanās kursus. Nepielaidiet tuvu tos cilvēkus, kas to vien dara, kā stāsta dzemdību šausmu stāstus.

Enerģijas lādiņi noguruma brīžos

Strādājoša grūtniece nogurst daudz ātrāk. Vaina ir hormonos, ar kuru palīdzību ķermenis grib topošo mammu pārliecināt, ka mazulim ir vajadzīga atpūta. Ēdiet biežāk uzkodas, kas apgādā ķermeni ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Tas var būt banāns, ābols vai arī biezpiens ar augļiem.

Dedzinoša sajūta pakrūtē

Daudzām sievietēm grūtniecības pēdējā trimestrī saskaras ar asām, dedzinošām sajūtām kaklā. Šīs sāpes rodas šķietami apdedzinātās rīkles gļotādas dēļ, jo kuņģa sula var būt tik sāļa kā sālsskābe. Dabā ir nekaitīgi medikamenti. Saberztas saldās mandeles samaisīt ar remdenu ūdeni vai pienu, tad izdzeriet šo maisījumu. Palīdz arī kartupeļu sula, kas samazina kuņģa sulas skābju koncentrācijas līmeni.

Ejiet cilvēkos, lai cīnītos ar bailēm

Neskatoties uz dzemdību sagatavošanas kursos teikto, visu papildinformāciju un sarunām ar ārstu un vecmāti, bailes pirms dzemdībām nemazinās? Tad ar šīm bailēm ir jācīnās mentālā līmenī, proti, apmeklējiet vietas, kur šurpu turpu staigā daudz cilvēku – gājēju zonas, kādi pilsētas svētki vai dzelzceļa stacija. Nostājieties šīs cilvēku drūzmas vidū un padomājiet – katrs ir piedzimis šajā pasaulē, daudziem no apkārtesošajiem pašiem ir bērni! Un Jūs ar to netiksiet galā? Vai arī iedomājieties kādu ļoti trauslu draudzeni, kas jau ir māmiņa. Jūs esat pietiekami spēcīga, lai to izdarītu!

Šūpojieties ar savu mazuli

Sāciet runāt ar savu mazuli pēc iespējas agrāk, arī tad, ja vēders vēl nav redzams. "Mēs to paveiksim kopā!" sakiet savam mazulim. Tas dod paļāvības un miera izjūtu. Tādā veidā Jūs mentāli gatavojaties visām ķermeņa. Neliela šūpošanās īpaši patīk vēl nedzimušajiem bērniņiem. Izmantojiet izdevības pašūpoties šūpuļtīklā vai arī šūpuļkrēslā, un vislabāk būtu, ja blakus ir arī topošais tētis.

Padomājiet par sevi

Katru dienu ieplānojiet pusstundu vai stundu, ko Jūs pavadāt viena pati. Nav tādas labākās metodes, kā pārvarēt iespējamās bailes izjūtas vai arī cīnīties ar tiem "tukšajiem" brīžiem. Šādi brīži uznāk lielai daļai topošo māmiņu! Šāds rituāls palīdzēs atpūsties arī pēc dzemdībām. Un vēl – kad jūtaties priecīga un līdzsvarota, pozitīvās sajūtas jutīs arī mazuli.

Stipriniet savu muguru

Kad vēders paliek lielāks, mainās arī stāja, sāk sāpēt krusti. Tām grūtniecēm, kuru ikdiena paiet pie rakstāmgalda, problēma bieži vien saasinās – vēders ir iespiests, mugura un pleci ir atslābinājušies. Sēdēšana uz lielajām bumbām vai speciālajiem ergonomiskajiem krēsliem samazina slodzi uz krustiem un iegurni. Arī asinsrite šajās ķermeņa daļās paliek labāka. Ātra palīdzība var būt arī muguras masāža. To var taisīt, sēžot krēslā ar stingru un taisnu atzveltni, novietojot divas tenisa bumbas iegurņa augstumā un iespiežot tās starp krustiem un krēslu, tad ar mazām, apļveidīgām kustībām sev masēt muguru.

Melojiet par iespējamo dzemdību datumu

Tas, protams, ir jauki, kad radi un draugi ir blakus šajā īpašajā dienā. Taču jo tuvāk nāk noteiktais datums, gaidīšanas prieks var pārvērsties visīstākajā murgā, jo telefons nepārtraukti zvana un klausules otrā galā to vien dzird: "Nu kā ir? Vai bērniņš vēl nav klāt?" Tāpēc vienkārši visiem nosauciet datumu, kas ir 14 dienas vēlāk par noteikto dzemdību datumu. Tādā veidā varēsiet izbaudīt relatīvu mieru pirms vētras kopā ar savu dzīvesbiedru un sev vistuvākajiem cilvēkiem.

Ļaujiet sevi aprūpēt

Bieži vien sievietes stāvoklī jūtas ļoti nepārliecinātas par sevi, bieži uzdod sev jautājumu: "Vai es viņam maz vēl patīku?" Tāpēc paprasiet viņam Jūs nesteidzīgi aprūpēt, palutināt, kad tas ir visvairāk nepieciešams. Bieži vīrieši vienkārši gaida kādus signālus no sievietes. Lieciet viņam saprast, ka jums ir svarīgas viņa rūpes! Pierodiet pie pēdu masāžas, spontāniem apskāvieniem, no kā, iespējams, var attīstīties kaut kas vairāk. Vecmātes ir pārliecinātas, ka vecāku tuvība nāk par labu vēl nedzimušajam mazulim. Nemaz nerunāsim par to, kā sekss grūtniecības laikā iespaido iegurņa muskulatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!