Foto: PantherMedia/Scanpix
Rakstā atradīsiet atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par mazuļiem - kā viņus aprūpēt un izklaidēt.

Autiņbiksīšu saturs ir tik zaļš kā spināti! Vai tas ir normāli?

Iemesls, kāpēc ar mātes pienu zīdītiem bērniem ir zaļa vēdera izeja, vēl nav droši noskaidrots. fekālijas ir zaļā krāsa. Viena daļa ārstu domā, ka tas ir atkarīgs no tā, kā tiek zīdīts mazulis, savukārt citi uzskata, ka par iemeslu varētu būt īpaši ātra zarnu darbība. Tomēr ir skaidrs - zaļā masa autiņbiksītēs ir pilnīgi nekaitīga. Svarīgi ir tikai tas, ka bērns aug vesels un ēdiens sagremojas bez grūtībām.

Pirmā potes reize ir klāt, un vecākiem ir slikta priekšnojauta. Vai tas nav par daudz mazuļa imūnsistēmai ?

Šo nelāgo priekšnojautu pazīst gandrīz visi vecāki. Briesmas, ko rada slimības, pret kurām taisa potes, šķiet tik tālu. Katra pote ir ļoti speficiska. Mazulis tiek vakcinēts, viņš raud, iespējams, viņš sliktāk gulēs dažas naktis pēc potes. Iespējams pat, ka viņam būs drudzis. Tomēr tas ir ļoti individuāli. Kā norāda jaunākie pētījumu rezultāti, mazuli ieteicams vakcinēt pirmajā dzīves gadā. "Antivielu daudzums mūsdienu vakcīnās ir tik niecīgs, ka mazuļa imūnsistēma ļoti labi ar tām tiek galā," skaidro vācu pediatrs Stefans Heinrihs Nolte, viņš arī uzsver: "Pēc potes imūnsistēma tiek kairināta, un tā sāk radīt aizsargvielas pret slimības ierosinātāju, lai arī nākotnē aizsargātos no šiem vīrusiem." Tāpēc vakcīnas sastāvā ir nevis paši vīrusi, bet gan to nekaitīgās daļas, piemēram, indes daļas. Vai arī vakcīnu sastāvā ir nekaitīgi, novājināti mikrobu veidi, kam pietiek spēka izraisīt imūnsistēmas stimulāciju. Tā tas notiek masalu vakcīnu gadījumā. Kopumā to antivielu daudzums, ar kurām pēc potes ir jācīnās imūnsistēmai, ir krietni mazāks par to antivielu daudzumu, ar kurām bērns saskaras ikdienā ēšanas, dzeršanas un rotaļu laikā.

Ir tik daudz kas jādara, ka nepietiek laika mierīgi parotaļāties ar mazuli. Vai viņam tas varētu pietrūkt?

Protams, bērni prasa uzmanību. Taču to viņi saņem ne tikai rotaļu laikā ar vecākiem. Daudzās kultūrās tas ir ļoti neierasti, ka pieaugušie spēlējas ar bērniem. Lielbritānijā veikts pētījums uzskatāmi parādīja - ja ikdienā bērnu uz rokām nēsā vismaz trīs stundas, tad šīm procesam ir tik pat liels efekts, kā intensīvi darbojoties ar bērnu, dziedot, lasot, rotaļājoties. Pastaigas bērniņiem arī ļoti patīk. Viņi izbauda tuvību un kustību un iegūst noderīgu pieredzi, un jūtas tikpat labi kā rotaļu laikā.

Ir daži zinātnieki, kuri uzskata, ka zīdīšana pēc četru mēnešu vecuma vairs nepalīdz aizsargāt mazuli no alerģijām, bet tieši otrādi – alerģiju rašanās risks pēc tam tikai pieaug. Vai man ir jāpārstāj zīdīt pēc iespējas ātrāk?

Nē, tas nav jādara. Zīdot mazuli vismaz 6 mēnešus, ir vislielākā iespēja pasargā viņu no alerģijām. Zinātnieki ir atklājuši, ka glutēna nepanesība radīsies retāk, ja bērniņu sākt barot ar glutēnu saturošiem produktiem laika posmā starp ceturto un sesto dzīves mēnesi. Tāpēc arī tiek ieteikts barot mazuli tikai ar mātes pienu, bet papildēdienu mazos daudzumos piedāvāt pirmā dzīves gada beigās. Tam būtu jāiedarbojas arī kā aizsargvakcīnai pret alerģijām. Ir pierādīts, ka vislabāk ir tad, ja paralēli papildēdienam mazulis turpina zīst krūti. Tāpēc jautājums par to, cik garam jābūt zīdīšanas periodam, vēl aizvien ir aktuāls. Atbilde ir vienkārša – tik ilgi, kamēr tas patīk gan māmiņai, gan bērniņam. Sākumā ir jābaro tikai ar mātes pienu, pēc tam var jau paralēli dot papildēdienu.

Vai zīdainis ir jāieziež ar eļļu vai krēmiem?

Šajā jautājumā eksperti vienbalsīgi atbild, ka veselus bērniņus nevajag regulāri ieziest ar krēmiem. Divi jauni pētījumi ir atklājuši, kā dažādi kopšanas veidi iespaido veselu jaundzimušā bērniņa ādu.
Rezultāti parādīja, ka nebija nekādas ievērojamas atšķirības starp bērniņiem, kas bija iesmērēti ar krēmu un tiem, kas nebija ieziesti ar krēmu. Dermatologi interpretē šo pētījumu rezultātus dažādi, vieni saka, ka ādas kopšanas produkti pēc vannošanās nāk par labu, savukārt citi saka, ka nekas slikts nenotiks, ja no ādas kopšanas produktiem atteiksities. Pajautājiet padomu savai vecmātei un pēc tam vienkārši vērojiet bērniņa ādu!

Jau nedēļu nav notikusi defekācija! Vai tas ir normāli?

Ja bērns vēl zīž krūti, tad jā! Ja vien tas notiek vismaz reizi desmit dienās, viss ir normāli.
Ja bērniņš tiek barots ar pudelīti, vēderam jāiziet vismaz reizi nedēļā.

Kaitīgās vielas knupīšu un zīdaiņu pudelīšu sastāvā? Ko darīt, lai bērns no tā neciestu?

Pirms pāris gadiem Vācija tika veikta izmeklēšana, kurā atklājās, ka mazuļu knupīšu sastāvā bija atrodams bisfenols A, ko izmanto plastmasas ražošanā un kam ir hormonālā iedarbība. Vai tas ir patiesi bīstams cilvēkiem, to vēl nav zinātnieki izskaidrojuši, bet eksperiments uz dzīvniekiem parādīja, ka tam ir nešaubīga ietekme uz hormonālās sistēmas darbību. Pēc izmeklēšanas rezultātu publiskošanas vairāki knupīšu, pudelīšu un košļājamo riņķīšu ražotāji noreaģēja ātri un piedāvāja produktu sortimentu, ko var lietot droši. Tāpēc ir svarīgi izlasīt, no kā ir ražota pudelīte vai knupītis, tādā veidā rūpējoties par sava mazuļa veselību.

Bērniņam ir jau divi zobiņi. Vai nakts zīdīšanas laikā var rasties kariess?

Apgalvojumam, ka nakts zīdīšana bojā zobus, nav pierādīta. Tiesa, barošanu ar pudelīti gan sliktāk ietekmē zobus. Zīdīšanas procesā zobiņi nav visu laiku apskaloti ar pienu, piens no sākuma nonāk mutē aiz zobiem, un tad tas tiek norīts. Ir pierādīts, ka zīdītie bērniņi ar atbilstošu zobiņu kopšanu retāk slimo ar kariesu nekā tie, kuri tiek baroti ar pudelīti.

Pēc katras diendusas bērniņam ir ledusaukstas rociņas. Vai guļammaiss ir par plānu?

To var viegli pārbaudīt. Ja pēdiņas un sprands ir silti un nesasvīduši, tad bērniņam ir normāla temperatūra un viņam nesalst. Mazuļiem bieži vien ir aukstas rociņas, jo viņiem asinsrite vēl simtprocentīgi nefunkcionē tā, kā tas ir pieaugušam cilvēkam. Tas pāries, tāpēc nav iemesla uztraukties.

Kopš dzimšanas mazulis labprāt grib atrasties tikai mammas vai tēta rokās, bet vecmāmiņas rokās sāk kliegt. Kāpēc?

Vislabākā stratēģija ir būt pacietīgiem, lai iegūtu uzticību. Nodibināt kontaktu ar mazuli, kamēr vēl viņš vēl ir māmiņas vai tēta rokās un sekot mazuļa radītajiem signāliem. Ja viņš griežas projām, viņš tālāk draudzēties negrib. Ja viņš ieķeras māmiņas rokā, tad viņš iet pie citiem uz rokām. Neskatoties uz to, vecvecāki var ar viņu rotaļāties, dziedāt un runāt. Tādā veidā atturīgie bērni iegūst drošības sajūtu, kas būs vajadzīga arī nākotnē, lai saprastos ar citiem. Pacietība atmaksājas!

Ko darīt, ja ir bailes no zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu?

Ievērojiet šos noteikumus:

NESMĒĶĒT! Ne grūtniecības laikā, ne arī dzīvoklī, kur atrodas mazulis.

LIKT GULĒT UZ MUGURAS! Valstīs, kur mazuļus liek gulēt uz muguras vai uz sāna, mazuļu nāves gadījumi ir samazinājušies par 70 procentiem.

SEGAS VIETĀ GUĻAMMAISU! Tādā veidā mazulim nekas nenokļūst uz sejas, kas varētu apgrūtināt viņa elpošanu.

GULĒT BLAKUS! Rietumvalstīs, kur mazulis jau no paša sākuma guļ savā istabā, nāves gadījumu skaits ir krietni augstāks nekā tajās valstīs, kur mazulis guļ vienā gultā ar māmiņu. Tas liek domāt, ka vecāku elpošana palīdz mazulim līdzsvarot savu vēl nestabilo elpošanu. Protams, bērns nedrīkst atrasties vienā gultā ar vecākiem, ja viņi smēķē vai ir piedzērušies.
Konkrētu iemeslu pēkšņai bērna nāvei vēl aizvien nevar izskaidrot.

Bērnistaba pārāk maza, ko darīt?

Maziem bērniem vislabāk patīk būt kopā ar pieaugušajiem. Vai nu tā ir rāpošana pa virtuves grīdu, kamēr tētis mazgā traukus, vai arī tā ir rotaļāšanās uz bērnu paklājiņa blakus rakstāmgaldam pretī papīrgrozam, vai arī gulēšana vecāku istabā. Tā bērniņš jūtas drošāk. Protams, bērnistabas izskatās jauki, bet tā nav pirmās vajadzības lieta. Bērns sāk novērtēt to, ka viņam ir sava istaba tad, kad viņš pats aiz sevis var aiztaisīt durvis.

Vai mazulim slingā nav par maz gaisa?

Šīs ir visai izplatītas raizes tām māmiņām, kas apdomā iegādāties šādu nēsāšanas lakatu. Jā, skābekļa daudzums kritās, kad bērniņš tiek nēsāts šajā lakatā, bet tas ir pavisam niecīgs procents. Šis mazais kritums ir klīniski nenozīmīgs un pilnīgi nekaitīgs.

10 nedēļas vecs bērniņš vēl nevar pats noturēt galviņu, guļot uz vēderiņa. Vai tas ir normāli?

Labāk bērniņu likt gulēt uz muguras, tas pasargās viņu no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma. Tomēr dažreiz vecākiem jāatceras nolikt zīdainīti arī uz vēdera, lai viņš trenētu muskulatūru un prast noturēt galviņu.
Noguldiet bērniņu ar vēderiņu uz leju dažas reizes dienā. Tādā veidā viņš trenē tieši tos muskuļus, kas vēlāk būs nepieciešami sēdēšanai, rāpošanai un visbeidzot staigāšanai. Padoms tiem vecākiem, kuru mazuļiem vēl tikai vajag nostiprināt vēdera muskulatūru - sarullējiet roku dvieli, novietojiet to zem krūšu kurvja aiz rociņām, tādā veidā bērniņam nevajag turēt visu savu svaru, bet tikai galviņu.

Bērniņš ļoti bieži kliedz. Vai tas nekaitē balss saitēm?

Balss saites vēl ir pavisam jaunas un ļoti elastīgas. Kliedzot, bērniņš ievelk elpu ļoti dziļi ne tikai krūšu kurvī, kā to dara pieaugušie, bet arī vēdera dobumā. Šī tā saucamā vēdera elpošana ir izteikti saudzējošāka balsij. Tieši tāpēc pēc stundu ilgas runāšanas balss nav čerkstoša.

2 nedēļas vecam bērniņam piebrieduši krūšu dziedzeri. Kas viņam kaiš?

Pirmajās divās dzīves nedēļās jaundzimušajiem sāk kārtoties hormonālā sistēma. Pirmo reizi sāk darboties hormoni, tas notiek gan meitenītēm, gan puisīšiem. Krūšu piebriešana ir normāla parādība. Pampums parasti pāriet pats, tikai vecākiem nekādā gadījumā nevajag piepampušo vietu spaidīt.

Vai knupītis tik tiešām ir tik "slikts"?

Pirmo sešu dzīves nedēļu laikā knupītis lietot nebūtu ieteicams, jo zīdīšanas process jau kalpo kā mierinātājs. Pēc tam jau knupītis kļūst par lielisku palīgu, ja vien tas tiek lietots pareizi. To nevajadzētu lietot, kad mazulis rāpo vai rotaļājas. Ieteicams knupi ir lietot, lai nomierinātu un iemidzinātu mazuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!