Foto: DELFI
Bez saldumiem neviens nav izaudzis. Nemaz arī nevajag atteikties no garšīgām lietām. Svarīgāk ir tās lietot mēra robežās un pareizos laikos. Protams, neaizmirstiet arī par zobiem!

Eksperti apgalvo, ka vismaz 10 % no enerģijas uzturvērtības bērnu organismā ir jānāk tieši no saldumiem. Tāpēc nerājiet bērnu, ja viņš dažreiz par daudz našķojas. Vienkārši uzmaniet, lai bērns pietiekami daudz kustētos un ieturētu pilnvērtīgas ēdienreizes.

Kariesa baktērijām patīk cukurs. Zobiem cukurs nepatīk vispār. Tāpēc ir jāievieš kārumu kontrole.

Kopīgi pieņemiet lēmumu, kad un cik daudz ir atļauts našķēties. Saldumi pirms ēdienreizēm ir pilnībā aizliegti.

  • Pirms katras uzkodas jāuzēd arī kāds auglis. Maizes šķēle ar šokolādes krēmu vai glāze limonādes lai paliek brīvdienām!
  • Nedodiet bērnam saldumus kā atlīdzību vai kā mierinājuma balvu. Vēlāk gadīties, ka, saskaroties ar problēmu, bērns ķersies klāt saldumiem; tā rodas emocionālās ēšanas paradums. Savukārt pusaudžu vecumā bērni mierinājumu mēģinās rast cigaretēs vai alkoholā.
  • Atsakieties no lipīgiem produktiem kā čupa-čupsiem, sūkājamām konfektēm un košļenēm.
  • Jo ātrāk jūs pēc saldumu ēšanas iztīriet zobus, jo labāk.

Fluors pasargā zobus no kariesa. Diemžēl Latvijā krāna ūdenī fluora ir ļoti maz, tāpēc ārsti iesaka bērniem zobu augšanas periodā dot papildus fluora tabletes. Cits risinājums ir ļoti rūpīga zobu kopšana, proti, to tīrīšana pēc katras ēdienreizes, nevis reizi vai divas reizes dienā.

Nav pat svarīgi, ko jūs ēdat, bet gan kad un cik bieži jūs uzkožat. Nav būtiski, ka uzkodas ir saldas vai sāļas. No uzkodām veidojas zobu aplikums, zem kura vairojas baktērijas un bojā zobu.

Ja ikdienā izdodas samazināt uzkodu skaitu starp ēdienreizēm, tas jau ir liels solis ceļā uz veselākiem zobiem. Ja pēc uzkodām nav iespējams iztīrīt zobus, vismaz izskalojiet muti ar tīru ūdeni.

Kamēr bērns mācās vai rotaļājas, nolieciet uz galda sagrieztus augļus. Vitamīnu kokteilim – blenderī sasmalciniet augļus, sajauciet šo biezenīti ar jogurtu vai pienu, vai arī sasaldējiet to saldētavā un veselīgs saldējums būs gatavs. Bērniem ļoti garšo. Pārbaudīts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!