ASV populāras ir tā saucamā gaidāmā bērniņa raudzību ballītes jeb Baby shower. Amerikā radusies tradīcija pamazām kļūst populāra arī Eiropā.

Tradicionāli topošās māmiņas draudzene uzņemas namamātes lomu un īsina satraucošo pirmsdzemdību gaidīšanas periodu, sarīkojot mazu ballīti. Tās laikā topošo māmiņu un viņas mazuli apber ar dāvanām. Dāvanas tā vien līst - kā no dušas! Vistuvākie draugi un paziņas tādā veidā var izrādīt, cik ļoti arī viņi gaida šo mazuli.

Gaidošās māmiņas bērniņa pūrs palielinās, bet  pati māmiņa var mierīgi izbaudīt viņai pievērsto uzmanību. Tas ir arī pēdējais brīdis, kad vienpersonisku uzmanību bauda sieviete, jo pēc dzemdībām visa uzmanība tiks mazulim. Sākotnēji šīs paražas mērķis bija iepazīstināt topošo māmiņu ar viņas pienākumiem.

Kur un kad - pēc izvēles

Vislabāk svinēt šo ballīti pēdējā grūtniecības trimestrī, jo tad topošā māmiņa ir vēl pietiekami kustīga, vairs nestrādā un var izbaudīt laiku kopā ar viesiem. Ballītes norises vieta un sastāvs (piemēram, vai uz ballīti tiks aicināti vīrieši un bērni) izlemjama atkarībā no apstākļiem. Pirms ielūgumu izsūtīšanas ir svarīgi informēt, vai ir gaidāmi pārsteigumi.

Kā tējas pēcpusdienu pārvērsts gaidāmā bērniņa raudzību ballītē

Viss, kas saistīts ar dekorācijām, ir atļauts - virtenes ar vārdiem "Tā būs meitenīte!", rozā konfetī vai gaiši zili baloni. Ierobežojumu nav! Ja planētas jaunā iedzīvotāja dzimums vēl nav zināms, pieejamas arī citas krāsainas dekorācijas. Par uzkožamajiem atbild paši viesi, kas ierodas ar groziņiem.

Spēles, spēles un vēlreiz spēles

Šādas ballītes galvenā sastāvdaļa ir tematiskās spēles – šoreiz gan viss par un ap grūtniecību. Atrakcijas organizē, izmantojot bērnu kopšanas lietas. Piemēram, dzeršana no zīdaiņa pudelītes, pamperu mainīšana lellēm... Jautra spēle ir "Uzmini biezeni" - no bērnu barības burciņām ir noņemtas etiķetes un jāuzmin, no kā ir gatavotas putriņas. Tad var atbildēt uz jautājumiem par grūtniecību, piemēram, cik liels ir topošās māmiņas vēdera apjoms? 

Jautram garastāvoklim noderēs spēle "Nesaki vārdu "mazulis"". Katrs ciemiņš sākumā saņem kaklarotu ar vienu knupīti. Tagad neviens nedrīkst teikt vārdu "mazulis". Tas, kurš pamanīs, ka kāds tomēr aizliegto vārdu ir pateicis, var atņemt ciemiņa knupīti. Beigās uzvar tas, kurš ir savācis visvairāk knupīšu. 


Dāvanas un torte no autiņiem

Katrs ciemiņš atnes kādu mazu dāvanu topošajai māmiņai. Īpašu fotoalbumu, rāpulīšus vai kādu neparastu aksesuāru, par ko noteikti priecāsies pasākuma goda viešņa. Ļoti populāras šāda veida pasākumos ir tā saucamā autiņu tortes, kas pēc formas ir līdzīga kāzu tortei, bet ir pilnībā veidotas un greznotas ar zīdaiņu autiņbiksītēm. Jautra, bet ļoti praktiska ideja dāvanai.

Tradicionāli arī viesi saņem mazas pateicības dāvaniņas, kas parasti ir saldumi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!