Foto: PantherMedia/Scanpix
Rudens un pavasaris ir periods, kas saasinās hroniskās saslimšanas. Samazinās organisma pretošanās spējas, bet grūtniecēm imunitāte ir pazemināta jo īpaši. Turklāt medikamentu lietošana šajā laikā ir ierobežota un labāk problēmu novērst laicīgi.

Infekcijas slimības

Vīrusi ir izplatītākais saslimšanas iemesls rudenī. Īpaši novembrī un decembrī, kas lipīgo vīrusi koncentrācija slēgtās telpās ir visaugstākā, jo vēdināt telpas aukstā un drēgnā laikā dažreiz ir tik nepatīkami. Ja ģimenē ir jau bērni, tad viegli ir atnest vīrusus no bērnudārza. Tāpēc publiskas vietas rudenī un ziemā, īpaši grūtniecības sākuma periodā, labāk bez īpašas vajadzības neapmeklēt. Šķaudiena izplatītie sīkie pilieni lido pat 3 metru attālumā.

Neapšaubāmi, ka pilnībā izvairīties no veikalu vai ofisa apmeklēšanas, nebūs iespējams. Tāpēc sagatavojaties īpaši - ieziediet nāsis ar speciāliem gēliem, kas aiztur vīrusu iekļūšanu elpceļos. Grūtnieces drīkst izmantot šādus profilaktiskos līdzekļus bez saskaņošanas ar ārstu.

Stipriniet imunitāte ar dabīgiem līdzekļiem, imunitāti stiprinošam tējām un C vitamīnu saturošiem augļiem un dārzeņiem.

Vēdiniet telpas un izvairieties no siltu, mitru, cilvēkiem
pārblīvētu telpu apmeklēšanas, kas ir ideāla vieta vīrusu dzīvošanai.

Cistīts

Ja nosliece uz cistītiem bija jau pirms grūtniecības, tad grūtniecības laikā iespējas tikt pie šīs nejaukās urīnceļu un urīnpūšļa infekcijas pieaug. Nosalšana, mitras, aukstas kājas un zema imunitāte ir viss, kas vajadzīgs, lai atjaunoties senās problēmas. Mikroorganismi, kas izraisa cistītu, pielīp pie urīnpūšļa sieniņām un sākas iekaisums. Grūtniecības otrajā trimestrī bērna galviņa sāk spiest uz urīnpūsli, pasliktinās asins apgāde un urīnpūšļa aizsargspējas atkal samazinās.

Pazīmes, kas liecina par cistītu:

  • sāpes urinējot;
  • sāpes krustu un nieru rajonā;
  • vēlme bieži apmeklēt tualeti, pat ja patiesībā vajadzības nav;
  • paaugstināta temperatūra.

Jau pie pirmajām pazīmēm jādodas pie ārsta, jo urīnceļu infekcijas grūtniecēm ir īpaši bīstamas. Noteikti ir ļoti daudz jālieto šķidrums.

Pielonefrīts

Tie paši iemesli kas cistītam izraisa arī nieru bļodiņu iekaisumus. Augošā dzemde nospiež nieres un urīnvadus, tāpēc ir traucēta urīna aizvadīšana līdz pūslim un nierēs rodas iekaisums.

Pazīmes, kas liecina par pielonefrītu:

  • sāpes jostasvietā;
  • paaugstināta temperatūra;
  • duļķains urīns

Neatlieciet vizīti pie ārsta, jo nieru iekaisums var vistiešākajā veidā ietekmēt grūtniecības gaitu un gaidāmā mazuļa veselību.

Bronhiālā astma

Statistika liecina, ka ar astmu sirgts katra desmitā grūtniece. Rudens ir astmas saasināšanās laiks, jo aukstais laiks sašaurina bronhus, sākas spazmatisks klepus un ar sākties astmas lēkme.

Ja jums jau iepriekš ir bijušas astmas lēkmes, pat ja tās bijušas pirms daudziem gadiem, tad ir liela iespējamība, ka tieši grūtniecības laikā astma liks par sevi atkal atcerēties. Aprunājieties par to ar jūsu ginekologu un pulmanologu – plaušu slimību speciālistu.

Gastrīts

Teju katrai grūtniecei nākas saskarties ar gremošanas un zarnu trakta darbības problēmām, bet rudens periodā, kad mainās arī ēdienkarte, kuņģa saslimšanas saasinās.

Pazīmes, kas liecina par gastrīta saasināšanos:

  • sāpes vēderā;
  • dedzināšana;
  • skābes atvilnis;
  • nelaba dūša;
  • vemšana.

Gastrīta saasinājumu dažreiz jauc ar agrīno grūtniecības toksikozi, tāpēc lai nesajauktu patīkamos jaunumus ar hroniskās slimības saasināšanos, vērsieties pie ārsta. Būs jāievēro speciāla diēta, jāatsakās no trekna, asa, cepta ēdiena. Palīdz arī zāļu tējas – salvijas tēja, kumelīšu tēja, kas mazina iekaisuma procesus. Tās ir atļauts lietot arī grūtniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!