Grūtnieču vēderi atšķiras – tie var būt apaļi kā bumbas un ovāli kā melones. Lai kāda būtu to forma, pēdējie gaidīšanas mēneši pašai topošajai mammai paliek arvien grūtāki.

Pastāv mīts, ka pēc sievietes vēdera formas var noteikt, kas piedzims piedzims - puika vai meitene. Ārsti tomēr uzskata, ka zinātniski pamatots šis pareģojums nav, jo vēdera forma ir atkarīga no sievietes ķermeņa īpatnībām:

  • Ja sieviete ir maziņa auguma, tad mazulim nav daudz vietas, kur izplesties. Tieši tāpēc šādām sievietēm vēders parādās ātrāk un aug uz priekšu.
  • Sievietēm, kuru augums  un mugurkauls ir garāks, ir arī platāki gurni, tāpēc vēders vizuāli izskatās mazāks.
  • Sievietēm, kurām ir šaurs iegurnis, mazulis var iegulties vertikāli. Tad vēders ir lielāks augšpusē un arī turpina augt uz augšu.
  • Ļoti liela nozīme ir sievietes stājai. Uz priekšu izliekta mugura izbīda uz priekšu arī vēderu, un tas šķiet lielāks.
  • Ja vēdera muskuļi ir trenēti un ir stingri saistaudi, tad vēders neliksies tik liels, kā sievietei, kurai vēdera muskulatūra ir vāja.
  • Vēdera izmēru ietekmē ne tikai mazuļa izmēri, ļoti svarīgs ir arī augļūdeņu daudzums (parasti no 300 līdz 1500 mililitriem).
  • Jo biežāk sieviete ir bijusi stāvoklī, jo mazāk apaļš būs vēders. Tas sāks augt no zemāka punkta un parādīsies ātrāk. Katras grūtniecības laikā dzemde, vēdera muskulatūra un ķermeņa audi tiek īpaši izstaipīti, kas pēc dzemdībām gan atgūst iepriekšējo formu, taču audu elastīgums vairs nav tāds kā bija iepriekš. Tāpēc fizioterapeiti iesaka laikā starp grūtniecībām stiprināt vēdera muskulatūru.

Iepērcieties biežāk, bet mazāk

Iepirkšanās maisiņu nēsāšana kopā ar smago vēderu sagādā daudz pūļu. Šajā situācijā palīdzēs iknedēļas iepirkšanās plāna izveidošana, lai vienā dienā nevajadzētu nest pārāk daudz smagumu. Ceļot un noliekot maisiņus, ievērojiet pareizās locīšanās tehniku, kas nepārslogo muguras muskuļus. Smagus iepirkumus labāk likt uz ķeblīša, nevis grīdas.

Svaigais gaiss nomierina

Grūti ievilkt elpu, jo mazulis spiež uz diafragmu? Lai neciestu no aizdusas, dienas laikā ieturiet vairākas mazākas ēdienreizes un katru fizisko aktivitāti veiciet mierīgi un nesteidzoties. Tas nozīmē, ka katrai darbībai atvēliet divkārt vairāk laika nekā iepriekš. Ejiet pastaigāties, mēģiniet elpot dziļi, lai uzņemtu vairāk skābekļa.

Gulēšana ar spilvenu

Gulēšana ar spilvenu starp kājām un lielu pakavveida atbalstu no muguras noteikti uzlabos nakts miegu. Ja ir smagu kāju sajūta, nedaudz paceliet gultas kājgali. Šim mērķim var izmantot grāmatas vai arī kādu lieku segu. Tādā veidā uzlabojas asinsrite kājās un visā ķermenī.

Pietūkusi seja no rītiem

Tūska ir pazīme, ka organismā ir uzkrājies ūdens. Tā ir tipiska grūtniecības pēdējā trimestra problēma. Lai noņemtu pampumu no acīm, izmantojiet aukstus kumelīšu vai piparmētru tējas maisiņus, paturiet kādas 2 līdz 3 minūtes. Vislabāk atrasties guļus stāvoklī.

Lielāko bērnu cilāšana

„Mammu, gribu opā!” . Jūsu vecākajiem bērniem ir gluži vienalga, cik liels ir mammas vēders. Ja bērnam ir pašam savs ķeblītis, tad palūdziet viņam to atnest, uzkāpt uz tā un tad paceliet viņu rokās. Nekādā gadījumā neliecieties līdz zemei, lai viņu paceltu. Celiet visu (ne tikai savus bērnus) ar pēc iespējas taisnāku muguru.

Pastaigas laikā izvērsiet gurnus

Ir grūti pareizi staigāt, ja visam pa priekšu iet vēders. Vieglāk staigāt būs tad, ja pamēģināsiet iet savādāk - nedaudz atslābiniet dibena muskuļus un izvērsiet iegurni uz priekšu. Iedomājieties, ka vēders ir kā ola olu trauciņā, tikai tā jūs varēsiet atslābināt mugurkaulu. Ja ilgi jāstāv kājās, atbalstieties pret kaut ko vai arī pieturieties ar roku. Soļojiet viegli un mierīgi! Grūtniecības laikā mugurkaulam par labu nāks apavi ar elastīgu un atsperīgu zoli.

Apģērbs kustību brīvībai

Protams, kādu laiku der arī parastās drēbes, bet dažas nedēļas pirms dzemdībām tās nederēs par sievietēm, kurām vēders ir mazs. Grūtnieču drēbes dod kustību brīvību kājām, kas grūtniecības pēdējās nedēļās bieži vien pietūkst. Ja valkājat pusgarās zeķes, tad ievērojiet, lai to malas būtu platas un mīkstas un nenospiestu kāju vēnas.

Ar taisnu muguru labāk un ērtāk

Pieliekšanās ar katru dienu kļūst neērtāka, jo visam ceļā ir lielais vēders. Mūsdienās daudzas lietas ir izgudroti ar gariem kātiem – apavu lāpstiņas, liekšķeres, pat grīdas lupatas, kuras var izspiest, stāvot kājās. Ja arī vajag pieliekties līdz grīdai, labāk ir stāvēt uz ceļiem, nekā tupēt, bet piecelties ir labāk no četrrāpus stāvokļa.

Izbaudiet ūdens cēlējspēku

Regulāri peldiet! Vislabāk ejiet kopā draudzeni vai savu dzīvesbiedru, jo tas jūs motivēs aktīvāk darboties. Tā var arī nebūt ūdens aerobikai grūtniecēm. Pietiek , ja mierīgi peldat un izjūtat, kā jūs ceļ jūs uz augšu. Vecmātes iesaka: pirms dodaties uz baseinu, ievietojiet makstī olīveļļā iemērktu tamponu, lai nesaslimtu ar maksts sēnīti.

Atslābiniet muguru

Ar kaķa pozas palīdzību var ievilkt vairāk gaisa, kā arī atslābināt saspringto muguru. Nostājieties četrrāpus, gurni un rokas plecu platumā. Nolieciet galvu uz leju, noapaļojiet muguru gluži kā kaķis. Ieelpojiet! Izelpojot, lēnām paceliet galvu un izlieciet muguru un vēderu uz priekšu. Atkārtojiet šo vingrinājumu vairākas reizes, līdz sajūtat, ka mugura ir atslābinājusies.

Mazgāties tikai uz drošas pamatnes

Mazgāšanās vannā ir ļoti atslābinošs process, bet risks paslīdēt un nokrist aug līdz ar vēdera izmēriem. Tāpēc sargājiet sevi - vannas dibenā ielieciet neslīdošu paklājiņu. Vēlāk to varēsiet izmantot, mazgājot mazuli. Vannas malām pielieciet atbalsta rokturus, tas dos papildu drošības sajūtu.

Aktīvais sēdus stāvoklis

Parūpējaties par pozu maiņu sēdus stāvoklī. Sākumā ērti atliecieties atpakaļ, tad iztaisnojieties. Nopērciet lielo bumbu (vēlāk tā noderēs mazuļa aerobikai un rotaļām) un pēc iespējas biežāk uzceliet kājas uz bumbas. Tas atslābina vēnas. Ja ir jāsēž pie rakstāmgalda, izveidojiet sev mazu kāju paliktni, un lieciet darboties jūsu pēdām, proti, šūpojiet jūsu pēdas uz augšu un uz leju. Tā asinis tiek aktīvi pumpētas virzienā uz sirdi.

Mājas darbi tikai roku augstumā

Atvieglojam sev dzīvi, veicot mājas darbus, stāvot kājās. Piemēram, trauku mazgāšana vai tīro drēbju izkāršana arī veicama tikai stāvus. Ja liekšanās virs izlietnes ir pārāk nogurdinoša, mazgājiet traukus blakus izlietnei =vanniņā piemērotā jums augstumā, savukārt izkarot tīrās drēbes uz žāvētāja, nolieciet drēbju grozu uz krēsla vai galda. Mugura jums teiks paldies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!