No simts jaundzimušajiem (neskaitot dvīņu pārus), trīspadsmit mazuļiem tiek konstatēts plakanās galvas sindroms. Iemesli galvaskausa deformācijai var būt dažādi – gan ģenētiski iedzimtas īpatnības, kas tiek mantotas no vecākiem, kuriem arī ir īpatnējas formas galvas, gan "nogulētas" galviņas, kas rodas tad, ja mazuli ilgstoši gulda uz viena sāna vai muguriņas, vai arī galvas kausa deformācija var būt priekšvēstnesis dažām slimībām, piemēram, kraniostenozei.

Biežāk nepareizas formas galviņa ir dvīņiem, kā arī puikām, kuriem fizioloģiski galva ir lielāka un smagāka, tāpēc arī guļot tikai uz muguras, vairāk notiek deformēšanās.

Pēc pediatru ieteikuma vecāki bieži liek mazuli gulēt uz muguras, jo zinātniskie pētījumi apliecina, ka zīdaiņi, kas tiek guldīti uz muguriņas, retāk piedzīvot tā saucamo pēkšņās nāves sindromu. Tajā pašā laikā tas nozīmē, ka smaguma ietekmē mainās galvas forma.

Parasti plakans pakausītis tiek uzskatīts tikai un vienīgi par kosmētisku defektu, tomēr pēdējo gadu pētījumi atklāj nedaudz citu ainu – bērniem, kuriem galviņa ir izteikti saplacināta, vēlākos gados tiek konstatēta lēnāka nervu sistēmas nobriešana.

Piedzimšanas brīdī un vecumā līdz vienam gadam bērna galvaskausa plātnes ir kustīgas, bet šuves, kas savieno šīs plātnes, ir mīkstas un vēl nav saaugušas. Tāpēc galviņa viegli padodas izmaiņām.

Lai arī plakans pakausītis vai uz vienu pusi deformēta galviņa neskaitās nopietna veselības problēma, tomēr ārsti iesaka vairākus profilaktiskus paņēmienus, kā nepieļaut nogulētas galviņas izskatu.

  • Pievērsiet uzmanību tam, kā jūsu mazulis guļ, un parūpējaties par to, lai viņš katru reizi gulētu citā pozā. Parunājiet ar pediatru, ja bērnam labāk patīk gulēt tikai uz viena sāna. Dažiem bērniem vienkārši patīk vienas pozas, bet tikpat labi iemesls var būt konkrētu muskuļu grupu disbalanss – kad vienā ķermeņa pusē muskuļi ir vairāk saspringti nekā otrā. Šādos gadījumos var palīdzēt speciālā vingrošana.
  • Varat turpināt likt mazuli gulēt uz muguras, vienlaikus veicinot to, ka galviņa tomēr tiek pagriezta uz vienu un uz otru pusi. To var izdarīt, aiz muguras noliekot sarullētu dvielīti tā, lai mazulis, atbalstoties pret to, gulētu apmēram 30 grādu leņķi. Šajā pozā galviņa automātiski pagriežas uz vienu pusi, bet tajā pašā laikā mazulis nevar pārvelties uz vēdera. Šis paņēmiens darbojas tikai mazuļa pirmo piecu dzīves mēnešu laikā, kad galvaskauss vēl ir mīksts. Vēlāk zīdainītis pats jau prot grozīt galviņu un balsta metode vairs neder.
  • Mēģiniet mainīt pozas pēc katras zīdīšanas reizes.
  • Dienas laikā, kad vien tas ir iespējams, ik pa laikam noguldiet mazuli uz vēdera.
  • Ja mazulis, nolikts gultiņā, visu laiku pievēršas kāda viena priekšmeta aplūkošanai vai pavērš skatu uz logu, mainiet gultiņas novietojumu, lai būtu vēlme pavērst skatienu citā virzienā.
  • Manuālā terapija vai osteopātija tiek pielietota tādos, ja ir bijušas smagas dzemdības, kas liedz mazulim pašam pagriezt galviņu, jo ir traumēti kakla skriemeļi. Šī iemesla dēļ var veidoties nepareiza stāja, mazulis var ciest no spēcīgām galvassāpēm.
  • Ja ir diezgan izteikta galviņas deformācija, dažreiz nākas lietot speciālo ķiveri, ko veido katram bērnam individuāli. To nēsā 6 – 8 mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!