Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzemdību palīdzības sniegšanas dažādās valstīs atšķiras. Apkopota informācija no portāla „Cālis” un ārzemju forumiem par to, kādu dzemdību palīdzību var saņemt dažādās valstīs. Jāpiebilst, ka individuāla pieredze katram var atšķirties un papildus maksāšanas iespējas saņemamās palīdzības apjomu var būtiski mainīt. Atšķiras arī dzemdību palīdzības sniegšanas tehnika un izpratne, kas ir labākais sievietei.

Francija

Francijā lielākā daļa ginekologu ir vīrieši, bet topošie tēvi gandrīz vienmēr piedalās dzemdībās. Tētu loma ir sekot kontrakciju biežumam un informēt vecmāti, ja kaut kas mainās. Izrakstoties no slimnīcas, jaunajiem vecākiem mēdz pasniegt mazuļa pirmā dzīves gada dienasgrāmatu, autiņbiksīšu dežurkomplektu, ikdienas ādas kopšanas kosmētikas komplektu. Francijā ļoti paļaujas uz medicīnas aparatūras datiem, mazāk uz ārstu praktisko pieredzi. Toties dzemdību atmosfēra tiek maksimāli pielīdzināta dzemdībām mājās. Plaši izmanto atsāpināšanu un liela uzmanība tiek veltīta sievietes pašsajūtai pēcdzemdību periodā. Maksas dzemdības Francijā izmaksā sākot no 10 000 eiro.

Brazīlija

Dabīgas dzemdības Brazīlijā nav cieņā. Ja vien atļauj finansiālie apstākļi, sievietes izvēlas dzemdēt privātklīnikās, kur dzemdību procesu bieži stimulē un dzemdības beidzas ar ķeizargriezienu. Pēc statistikas 40% dzemdību beidzas ar operāciju. Privātklīnikās šis cipars ir vēl lielāks. Ķeizaru bieži izvēlas sievietes ar augstāko izglītību un labiem ienākumiem, turklāt ārsti neiebilst pret šādu izvēli, jo stundu ilgā operācija prasa mazāku uzmanības nekā divpadsmit stundu ilgā kontrakciju uzraudzīšanu. Pašlaik Brazīlijas medicīnas sistēmā ir mērķis samazināt ķeizargriezienu skaitu līdz 30%. Brazīlijā netiek piekoptas tā saucamās netradicionālās dzemdības, piemēram - ūdensdzemdības, nepraktizē vertikālās dzemdību pozas, nav nepieciešama bikini noskūšana, jādzemdē ir slimnīcas apģērbā.

Itālija


Itālijā mazuļa ienākšanai ģimenē gatavojas abi vecāki – apmeklē lekcijas, konsultējas ar dzemdību vecmāti, ginekologu, dietologu un pat veterinārārstu, kas iepazīstina jaunos vecākus, kā labāk iemācīt sadzīvot mājdzīvniekiem un zīdainim. Sieviete, kurai ir riskanta grūtniecība, dekrēta atvaļinājumā drīkst doties agrāk. Epidurālā anestēzija ir pieejama lielākajās slimnīcās par brīvu, taču tikai tad, ja pirms dzemdībām ir izieta vizīte pie šīs slimnīcas anesteziologa. Dzemdību namā dzemdē savās drēbēs, pēc dzemdībām slimnīcā pavada 72 stundas. Slimnīcās ļauj izvēlēties ērtāko dzemdību pozu, bet jaundzimušo uzreiz atstāj pie mammas. Pēc 2 stundām tētis mazuli nomazgā, bet mamma var atpūsties.

Pēc dzemdībām tiek nodrošināts trīs mēnešu apmaksāts pēcdzemdību atvaļinājums, pēc tam, vienojoties ar darba devēju, ir iespēja paņemt vēl līdz sešiem mēnešiem bērna kopšanas atvaļinājumu.
Pēcdzemdību atvaļinājums tiek apmaksāts gandrīz 100% algas apmērā, bet bērna kopšanas atvaļinājumā princips ir – jo ilgāk esi mājās, jo mazāk saņem.

Japāna


Stingro tradīciju valstī mazuļus pēc dzemdībām no mammas nošķir un noliek čučēt atsevišķā telpā. Pie gultiņām ir signalizācija, kas brīdina par raudāšanu. Mammas pie saviem bērniem dodas tikai tāpēc, lai viņus pabarotu. Pārējā laikā uz zīdaiņiem drīkst paskatīties tikai caur stikla sienu. Slimnīcā mamma un jaundzimušais atrodas 5 dienas, kuru laikā mammai māca, kā apieties ar bērnu un pat pārbauda, vai viela ir labi apgūta.

Ārsta viedoklis ir likums, neviena dzemdētāja neiebildīs tam, ko teiks ārsts. Japānā ir ļoti zema dzemdējušo sieviešu un zīdaiņu mirstība. 17% gadījumu Japānā ir ķeizargriezieni, 3% izmanto epidurālo anestēziju, 1% dzemdību notiek mājās.

Nīderlande

Nīderlandē grūtnieces novēro vecmāte, nevis ginekologs. Izņēmums ir sarežģīti problēmgadījumi, kad padoms tiek prasīts ārstam. Plaši izplatītas mājdzemdības, tāpēc visām grūtniecēm mājās ir komplekts, kas nepieciešams, ja dzemdības notiek mājas apstākļos. Slimnīcās maz izmanto epidurālo anestēziju, to ietekmē arī ārstu darba laiks – anestēziju var saņemt tikai tad, kad slimnīcā strādā anesteziologs, t.i. darba laikā. Holandē sievietes dod priekšroku dabīgām dzemdībām, un pat dzemdējot slimnīcā, mājup var doties jau pēc četrām stundām. Septiņas dienas pēc dzemdībām ik dienu jauno māmiņu apmeklē medmāsa un atbild uz visiem jautājumiem, kas saistīts ar mammas un mazuļa labsajūtu. Turklāt palīdz pagatavot ēst, paveikt ikdienas saimniecības darbus, pat izcept tradicionālos cepumiņus beschuit met muisjes, ko pasniedz raudzībās nākošajiem viesiem.
Ķeizargiezienus Holandē veic tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Vienlaikus jāatzīmē, ka uz Rietumeiropas statistikas fona Holandē esot samērā augsts zīdaiņu un sieviešu mirstības procents. Citos avotos minēts, ka pēc Pasaules Veselības organizācijas atzinuma, šī valsts ir viena no drošākajām vietām, kur pasaulē laist bērnu.

Anglija

Dzemdības pieņem vecmāte jeb midwive, ārsts iesaistās procesā tikai tad, ja ir tāda nepieciešamība. Pēc izrakstīšanās jauno mammu apmeklē patronāžas māsa, kas zīdaini nosver, mēra, pastāsta par to, kā pareizi bērniņu kopt. Lielbritānijā dzemdību izmaksas sedz valsts medicīniskā apdrošināšana, bet tas arī nozīmē to, ka ārsts neko lieku nedarīs, jo viņam par to nemaksās. Medicīnas pakalpojumu līmenis Lielbritānijā tiek asi kritizēts, toties, ja sieviete grib dzemdēt dabiski, tad tie ir vispiemērotākie apstākļi, jo neviens ar atsāpināšanu neuzmācas. Izvēlēties drīkst visas pozas, kurās dzemdētāja jūtas labi. 24% gadījumu dzemdības beidzas ar ķeizargriezienu, epidurālo anestēziju izmanto 33%, mājdzemdības, kuras arī, starp citu, apmaksā valsts, ir 2% no visām dzemdībām.
Ja sieviete vēlas īpašāku attieksmi un vēlas laist mazuli pasaulē 24h laikā, nevis ļaut dzemdībās ievilkties, jāmeklē augstāka līmeņa slimnīca vai privātārsts. Rēķinieties, ka ar pirmajām kontrakcijām slimnīcā nevienu neuzņem, bet gan liks doties mājās un uz slimnīcu braukt tad, kad dzemdības sākušās pilnā sparā.

Krievija

Atbalsta dabīgas dzemdības, kuru procesā piedalās tētis. Ja nevar piedalīties tētis, atļauts būt klāt arī mammai vai draudzenei. Ģimenes dzemdības ir bezmaksas, pozu izvēle nav ierobežota. Pēc piedzimšanas mazuli uzliek mammai uz vēdera un zīds krūtis uzreiz pēc piedzimšanas drīkst tik ilgi, cik grib mazulis un mamma. Mamma ar bērniņu dzīvo vienā istabiņā.

ASV

ASV ārstiem, kas strādā slimnīcās, par dzemdību pieņemšanu maksā nevis stabilu atalgojumu, bet gan apmaksu rēķina apdrošinātājs, ņemot vērā dzemdību laikā veikto manipulāciju skaitu un sarežģītību. Faktiski tas nozīmē, ka ārsts ir ieinteresēts veikt pēc iespējas vairāk medicīniskas manipulācijas. Tomēr arī ASV ir dzemdību centri, kas atrodas netālu o slimnīcām, un kuros ievēro uz pierādījumiem balstītas medicīnas principus un dara to, kas tiešām nepieciešams dzemdētājai. Dabiskās dzemdības šādos centros nozīmē, ka nepiedāvā ari epidurālo anestēziju, ļauj izvēlēties ērtāko dzemdību pozu, piedāvā ūdens dzemdības.
Atsāpināšanai izmanto hidroterapiju, masāžas, siltās un aukstās kompreses. Dzemdību centros galvenokārt strādā vecmātes un pediatri. Ir pieejami arī ārsti, bet tikai ārkārtas situācijām. Ķeizargriezienu skaits uz 100 dzemdībām ir 32, epidurālo anestēziju izmanto 75% gadījumu, dzemdības mājās – 1%. Dzemdību vadīšana izmaksā apmēram 2000 dolāru.

Ārsti lojāli attiecas pret kuplu atbalstītāju pulciņu dzemdētājai, istabiņu iekārtojums līdzinās mājīgai dzīvojamajai istabai. Kā mīnusu varētu minēt tomēr ļoti dārgo apdrošināšanu, sarežģīti atrast dzemdību centrus, kuros atbalsta pilnīgi dabīgas dzemdības.
Valstī nav nekādu valsts pabalstu, kas būtu saistībā ar bērniem, kā arī māmiņas pēc bērna piedzimšanas ļoti ātri atgriežas darbā. Ir tikai bezalgas bērnu kopšanas atvaļinājums, kas visbiežāk ir 10–12 nedēļas. Bieži vien sievietes atgriežas darbā uz pusslodzi jau pēc sešām nedēļām.
Indonēzija

Indonēzija

Ļoti liela nozīme tiek pievērsta tam, ko ēd topošā māmiņa. Nabadzīgākie iedzīvotāji, kas pārtiek galvenokārt no rīsiem, pēc dzemdībām bieži cieš no smagas pēcdzemdību asiņošana. Paradoksāli, bet tieši trūcīgie iedzīvotāji izvēlas savus zīdaiņus barot ar piena maisījumiem. Lielākā daļa dzemdību notiek mājās, bet iemesls ir nevis dabisko dzemdību atbalstīšana, bet finansiālie apstākļi, nevarot atļauties dzemdības slimnīcās. Eiropieši dzemdē slimnīcās, un tas maksā no 300 – 600 dolāriem. Ķeizargriezieni – 20% gadījumu, mājdzemdības – 60%.

Izraēla

Dzemdību procesā daudz izmanto jaunākās medicīnas tehnoloģijas. USG tiek veikts katrā ārsta apmeklēšanas laikā, supermodernas gultas, modernas vannas dzemdībām. Dzemdībās ļauj piedalīties vairākiem atbalstītājiem. Plašas iespējas izvēlēties piemērotāko atsāpināšanu. Izrakstoties no slimnīcas, jaunā māmiņa saņem dāvaniņas, kas noder mazuļa kopšanai. Valsts pilsoņiem ir bezmaksas dzemdību palīdzība, bet, ja ir vēlme pēc speciālas apkalpošanas, tad tas maksā 2-5 tūkstošus dolāru. Izraēlā ir atļautas mājdzemdības, bet vecmātēm jāievēro stingrs protokols. Mājās nav atļauts dzemdēt dvīņus, tūpļa guļas gadījumos. Šādos gadījumos arī slimnīcās biežāk nozīmē ķeizargriezienus. Ķeizargriezieni – 20%, epidurālā anestēzija – 20%, mājdzemdības – 1 %.

Norvēģija

Atšķirībā no ASV un citām valstīm, kur dzemdību process ir ļoti komercializēts, Norvēģijā epidurālās anestēzijas nepieciešamību izvērtē ārsts, nevis pasūta klients. Tiek izmantots plašs klāsts cita veida atsāpināšanas paņēmienu – smieklu gāze, analģētiķi, akupunktūra. Pirms dzemdībām nav jāveic ne epilācija, ne klizma. Lielākoties Norvēģijā notiek ģimenes dzemdības, jaundzimušo uzreiz liek pie krūts. Slimnīcu istabiņas ir ērtas un modernas, tajās sieviete uzturas 2-3 dienas pēc dzemdībām. Bērniņa kopšanai mājās Norvēģijā atvēl gadu mammai (tiek maksāta māmiņalga no 80-100% no darba algas, kas saņemta pirms tam) un 12 nedēļas tētim.

Vācija

Vācijā ārsti pirmo dzemdību laikā biežāk nekā citās valstīs veic epiziotomiju – starpenes iegriezumu. Vīram ir atļauts un pat vēlams piedalīties dzemdībās, turklāt tam nav nepieciešama īpašu sagatavošanās kursu apmeklēšana. Pēc Vācijas likumiem jaunais tētis saņem bērna kopšanas brīvdienas. Vācijā ir veselības apdrošināšana, kas sedz izdevumus par visiem izmeklējumiem, arī papildus izmeklējumiem, ja tādus ārsts nosaka, tāpat par slimnīcu.
Pārbaudes pie ginekologa līdz 7. mēnesim ir vienu reizi mēnesī, 8. mēnesī – divas reizes, savukārt 9. mēnesī – reizi nedēļā. Pēc 9. mēneša – katru otro dienu. Turklāt Vācijā ir likums, ka darba devējam ir jādod brīvs laiks, lai darbiniece varētu veikt šos apmeklējumus. Uz slimnīcu topošajai māmiņai iesaka braukt tad, kad kontrakcijas jau ir biežas un regulāras, vismaz ik pēc 5 minūtēm. Parastā slimnīcā sievietei vēl jāpavada 2- 4 dienas pēc dzemdībām. Jaundzimušajiem bērniņiem ir arī speciāla telpa, kur viņus var jebkurā brīdī aizvest. Šajā istabā vienmēr ir divas medmāsas, kas pieskata mazulīšus, kā arī atbild uz māmiņu interesējošajiem jautājumiem.

Turcija

Turcijā bieži tiek veikti ķeizargriezieni, jo ārstiem ir maza epidurālās anestēzijas veikšanas pieredze, tāpēc viņi izvēlas citus dzemdību atrisināšanas veidus. Valstī ir samērā augsts māšu mirstības līmenis. Valsts slimnīcās ir bezmaksas medicīniskā palīdzība, ko gan paši valsts iedzīvotāji nevērtē kā īpaši kvalitatīvu. Arī grūtnieču konsultācijās ārsti ir steidzīgi un maz uzmanības velta jaunās māmiņas jautājumiem. Tēti piedalās dzemdībās, bet uzreiz pēc dzemdībām pie jaunās māmiņas ciemos drīkst doties teju visa kuplā ģimene un radi, nekādu ierobežojumu nav. Pēc 2 dienām māmiņa un mazulis drīkst doties mājās.

Šveice

Dārga valsts dzemdēšanai, toties pakalpojumu klāsts un attieksme ir karaliski. Veselības apdrošināšana ir obligāta, toties nepieciešamās pārbaudes un arī pašas dzemdības ir par brīvu. Grūtniecības laikā var izvēlēties speciālu apdrošināšanu, kas domāta tikai grūtniecēm.
Šveicē nav pirmsdzemdību atvaļinājuma. Turklāt, lai saņemtu maternitātes pabalstu, sievietei grūtniecības laikā ir jānostrādā vismaz pieci mēneši. Nav nepieciešams pirkt dzemdību komplektus un pat ne pamperus un bērnu drēbītes, jo tas viss jau ir pieejams uz vietas. Zīdainīša vannošana notiek ceturtajā dienā. Katru rītu māmiņa pati nosver mazo, izmēra temperatūru, pārbauda bilirubīna līmeni. Personāls ir ļoti atsaucīgs gan pirms dzemdībām, gan dzemdību laikā, kā arī pēc tām tiek sniegti daudzi vērtīgi padomi par bērniņa aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!