Daži vienkārši elpošanas vingrojumi var ļoti atvieglot bronhīta, pneimonijas un astmas ārstēšanu, kā arī noder astmas paasinājuma profilaksei.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu fizioterapeite Inese Znotiņa demonstrē, kā ar mājās pieejamiem līdzekļiem var palīdzēt bērniem slimošanas laikā.

 Akūta bronhīta atveseļošanās etapā arī aktīva vingrošana un lēkāšana var palīdzēt atbrīvoties no  sekrēta jeb krēpām.

Svarīgi! Vingrojumu, ar fizisku piepūli, pildīšanu vajadzētu atstāt līdz laikam, kad bērnam vairs nav  temperatūra un viņš jūtas pietiekami stiprs.

Būtiski ir arī izvērtēt bērna stāvokli, īpaši ja viņš ir aktīvs mazulis  pēc savas būtības.  Ja bērns ir aktīvs un kustīgs, bet pēc slimošanas  novārdzis, viņš gan var gribēt skriet un lēkt , tomēr sirds un asinsvadu sistēma vēl nav tam gatava -  parādās auksti sviedri vai bāls mutes - deguna trijstūris. Šīs pašas pazīmes var parādīties arī pēc pneimonijas. Šādos gadījumos aktivitātes ir jāpārtrauc.

Svarīgi! Piedāvāt kaut ko papūst var jau paaugstinātas temperatūras laikā. Izņēmums ir sauss un  kairinošs klepus, kad pastiprinot gaisa plūsmu elpošanas ceļos,  vēl vairāk provocēs  sauso klepu. 

 Šeit noderētu izelpa ar pretestību – burbuļu pūšana caur salmiņu traukā ar ūdeni. Tas palēninās gaisa plūsmu, novēršot lieku elpceļu kairinājumu un mazinās bronhu spazmas astmas paasinājuma gadījumā.

Liela problēma bronhīta un citu plaušu slimību gadījumos ir nepietiekami dziļa elpošana. Slimības  laikā bērns sāk elpot seklāk un neizelpo vairs tik daudz gaisa, kā būdams vesels. Rezultātā nepietiekami izventilētajās plaušās sāk uzkrāties CO2 un sekrēts, vairojas vīrusi un baktērijas, kas kavē atveseļošanos un palielina organisma intoksikāciju.

Elpošanas vingrinājumi ar pūšanu

Der viss, ko mājās varam atrast pūšanai - baloni, burbuļu pūšana traukā vai pudelē, spalvas, svilpes. Jo garāka ir izelpa, jo labāk. Ieelpot būtu ieteicams caur degunu, tādēļ, pievērsiet uzmanību, vai nodarbības laikā ir tīrs deguns.
Ja bērnam ir pneimonija, viņam nebūs spēka aktīvi vingrot vai lēkāt, toties elpošanas vingrinājumu izpilde neprasa lielu piepūli.

Vingrojumi plecu joslas un krūšu kurvja atslābināšanai

Saspringts krūškurvis neļauj plaušām pilnībā atbrīvoties no ieelpotā gaisa, tāpēc viens no vingrojumu mērķiem ir atslābināt plecu joslu un krūšu kurvi. Tam palīdz rāpošana un nodarbības uz bumbas.

Svarīgi! Aktivitātes uz bumbas der tikai tiem bērniem, kas var pilnībā atslābināties un no šīm pozām nebaidās. Ja uzliekot uz bumbas, bērniņš saspringst, neizmantojiet šo vingrojumu.
Iepazīstieties arī ar citiem vingrojumiem.

Kontaktelpošana

Speciālā masāža jeb kontaktelpošana arī palīdz izelpot efektīvāk. Pilnīgāku izelpu var panākt arī ar manuālu krūšu kurvja kompresiju izelpas laikā - ribu daļā ar plaukstām uzspiežot uz ķermeņa vidu un uz leju kājgaļa virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!