Zēnu un meiteņu intīmo zonu kopšanu atšķiras. Jaunajiem vecākiem bieži vien rodas neskaidrības, kā tieši kopt savu mazuļu lejasdaļu, kas ir īpaši jūtīga un pat uz nelieliem kairinājumiem reaģē ar apsārtumu un iekaisumiem. Ievērojot pareizas kopšanas noteikumus, no nepatikšanām var izvairīties.

Dzīves pirmajās nedēļās autiņbiksītes ir jāmaina piecas, septiņas reizes dienā pēc katras vēdera izejas reizes. Dibentiņu labāk mazgāt ar tīru, remdenu ūdeni un ļaut tam pašam nožūt. Gaisa peldes ir veselīgas gan ādai, gan imūnsistēmai.

Ja izmantojat zīdaiņu ādas kopšanas krēmus, tad klājiet tos ļoti plānā kārtiņā, jo zem biezas krēma kārtas var sākt vairoties baktērijas. Ja izvēlaties mitrās salvetes, tām jābūt bez smaržvielām.

Kā kopt jaundzimušās meitiņas intīmo zonu

  • Ārējās (lielās) kaunuma lūpas uzmanīgi notīriet ar slapju dvielīti un vienmēr ievērojiet virzienu no priekšas uz aizmuguri. Tas ir svarīgi, lai jutīgajā makstī nenokļūtu zarnu baktērijas, kas var izraisīt iekaisumu.
  • Tādā pašā veidā no kaunuma lūpām ir jāiztīra arī vēdera izejas pārpalikumi. Ja izkārnījumi nenāk nost viegli, tad drīkstat izmantot pāris pilienu eļļas, lai vieglāk notīrīt lipīgo masu. Maksti aiztikt nevajadzētu nekādā gadījumā. Tā attīrās pati.
  • Starp citu, baltās gļotas, kas meitenēm dažreiz izdalās, nav iemesls raizēties. Tas ir sekrēts, kas rodas hormonu ietekmē. Mātes hormoni iedarbojas uz meitiņas organisma procesiem vēl kādu laiku pēc piedzimšanas.

Kā kopt jaundzimušā dēliņa intīmo zonu

  • Dzimumlocekli un sēkliniekus vislabāk tīrīt ar ūdeni vai arī ar pāris pilieniem eļļas.
  • Krokas starp cirksni un sēkliniekiem ir jātīra regulāri un ļoti rūpīgi.
  • Nevelciet atpakaļ dzimumlocekļa priekšādiņu, jo pirmā dzīves gada laikā dzimumloceklis un priekšādiņas ir cieši saistīti. Velkot to atpakaļ, var izraisīt plīsumus un iekaisumus, kā arī pastāv fimozes risks (priekšādas sašaurināšanās). Priekšāda no dzimumlocekļa parasti "atraisās" pirmo 3 - 4 dzīves gadu laikā, dažiem bērniem tas var notikt arī pubertātes vecumā.

Ko darīt, ja dibentiņš ir iekaisis

  • Sasausiniet iekaisušo dibentiņu zem siltuma lampas. Vēl ātrāks veids ir silta gaisa pūšana ar matu fēnu. Protams, fēns ir tādā attālumā, lai karstais gaiss neapdedzina ādu. Puikas guldiet uz vēderiņa, citādi gaisa un siltuma ietekmē puika jūs apčurās.
  • Ja barojat mazuli ar krūti, tad apsārtušās vietas (kā arī visi pārējie ārējie iekaisumi) var tikt apstrādāt ar pāris pilieniem mātes piena.
  • Pēc dibentiņa mazgāšanas to var ieziest ar kliņģerītes vai tauksaknes ziedi. Ātrāku un sausinošu iedarbību rada cinka ziede.
  • Ja sarkanie pleķi nepazūd arī pēc pāris dienu mājas ārstēšanas, vainīga var būt rauga sēnīte. Tad gan ir jādodas pie pediatra, kurš izrakstīs vajadzīgās zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!