Kas var būt vienkāršāks par barošanu ar pudelīti, ja vien pudelīšu klāsts veikalos nebūtu tik liels, bet mazulis – izvēlīgs. Tomēr pirmā izvēle – kādu tieši pudelīti piedāvāt, ir jāizdara vecākiem. Pat ja mazo barojat ar krūti, pudelīte var noderēt, lai izietu no mājas un bērniņa pabarošanu uzticētu, piemēram, tētim vai omītei. Sākumā pilnīgi pietiek ar divām mazā izmēra pudelītēm 150ml apjomā. Nākamais – lielais izmērs, ir 260ml un piemērots jau mazliet lielākiem bērniem.

Stikla vai plastmasas pudelīte

Kādu pudelīti pirkt - stikla vai plastmasas? Abiem izmantotajiem materiāliem ir savas priekšrocības. Klasiskās stikla pudelītes gan tiek izmantotas retāk, jo tās ir smagākas, toties tās uzskata par higiēniskākām. Stiklu var mazgāt ar verdošu ūdeni, tas mazāk pakļaujas termiskai un ķīmiskai iedarbībai. Ir vecāki, kas dod priekšroku tieši šim materiālam. ASV pieaug stikla pudelīšu noiets, līdzīgas tendences vērojamas arī dažās Eiropas valstīs.

Tomēr joprojām vispieprasītākās ir plastmasas pudelītes, kas ir daudz vieglākas un ir neplīstošas. Vizuāli plastmasa gan ātrāk nobružājas un saskrāpējas, toties plastmasas pudeli bērns pats ērtāk var turēt rokās. Tā ir arī drošāka, jo neplīst.

Lielākās bažas saistībā ar plastmasas pudelīšu izmantošanu rada materiāla ķīmiskais sastāvs. Plastmasas pudelītes mūsdienās vairs netiek ražotas no polikarbonāta (PK), kas karstuma ietekmē sāk izdalīt kaitīgas vielas. Tagad bērnu trauku izgatavošanai tiek izmantots polipropilēns (PP) vai poliamīds (PA).

Polikarbonāta sastāvdaļu bisfenolu A zīdaiņu trauku izgatavošanā izmantot ir aizliegts. Savukārt PP un PA materiāli nesatur bisfenolu A.  Polipropilēnam ir sava īpatnēja smarža, kas var nepatikt pudelītes lietotājam, kā arī pudelīšu sieniņas izskatās pienainas. Savukārt poliamīds ir bez smaržas un pilnīgi caurspīdīgs, toties raugoties no dabas aizsardzības viedokļa, tas lēnāk sadalās un ilgāk piesārņo apkārtējo vidi.

Pretkoliku pudelītes

Ir izgatavotas īpašas pretkoliku pudelītes, kuru uzbūve nodrošina vienmērīgu piena plūsmu un novērš gaisa ierīšanu, kas ir izplatītākais vēderiņa sāpju iemeslus zīdaiņiem. Tas tiek panākts ar īpašu pretkoliku knupīti vai arī ar pudelītes apakšā iestrādātu ventilācijas vārsta palīdzību. Jaunākie pretkoliku pudelīšu modeļi izgatavoti tā, it kā imitētu mātes krūts darbību – pudelītē ir iestrādāts īpašs plastmasas maisiņš, kas dzeršanas laikā savelkas gluži kā piena dziedzeris, tas samazina risku norīt pārāk daudz gaisa.

Kāda materiāla knupītis ir labāks

Dabīgā kaučuka jeb lateksa knupīši ir ļoti elastīgi, bet tiem piemīt īpatnējā smarža, kas dažiem bērniem nepatīk. Tā var izraisīt arī alerģiju. Mīnuss ir arī tas, ka lateksa knupīši salīdzinoši ātri nolietojas, paliek mīksti, lipīgi un bieži jāmaina. Grūtāk ir uzturēt tos tīrus, jo, piemēram, novārot šādu knupīti ūdenī, tas vairs nav lietojams.

Ilgāk lietojami ir silikona knupīši. Kad mazulim parādās pirmie zobi, silikona knupīšus ir vieglāk sakošļāt. Cik lielam ir jābūt barojamās pudelītes knupja caurumam? Tas ir atkarīgs no mazuļa vecuma, kā arī no šķidruma blīvuma (ļoti šķidrs vai biezāks). Jaundzimušajiem iesaka barot ar knupīti, kam ir lēns tecējums, tātad arī mazāks caurumiņš. Lielākiem bērniem izvēlas knupīšus ar lielāku caurumu.

Vai ir nepieciešama pudelīšu sterilizēšana?

Tas ir visai strīdīgs jautājums. Agrāk visas pudelītes sterilizēja, tagad mediķi uzsver tikai to, ka pudelītes jāsterilizē priekšlaicīgi dzimušo mazuļu barošai.

Ar verdošu ūdeni ir jāizplaucē un rūpīgi jāizmazgā jauna, tikko pirkt pudelīte. Pudelīte jāizmazgā ar karstu ūdeni un jātīra ar birstīti pēc katras barošanas reizes. No knupīša piena pārpalikumus var iztīrīt ar sāls palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!