Foto: PantherMedia/Scanpix
Kurpes, kas neder pieaugušam, ir vienkārši neērti apavi. Ja nepareizas kurpītes nopirktas bērnam, sekas var būt daudz nepatīkamākas, jo pēdas kauli vēl ir mīksti, bet bērna stāja un gaita vēl tikai veidojas. Ja apavi ir par mazu, var notikt pēdas deformācija, bet ja kurpītes būs par lielu, tad to noturēšanai uz kājas nāksies sasprindzināt kāju pirkstus, kas atkal ietekmēs pēdas veidošanos.

Ne par lielu un ne par mazu

Bērniem vecumā no viena līdz trim gadiem kājas izmērs ir jāpārbauda ik pēc 6 līdz 8 nedēļām, jo kājiņas aug ātri un bērns vēl īsti neprot pats paskaidrot, kā jūtas.

Bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem apavu atbilstība kājas izmēram jāpārbauda ik pēc 4 - 6 mēnešiem. Šajā vecuma posmā gada laikā kāja var izaugt pat par trim izmēriem. Skolas vecuma bērniem ik gadu kāja izaug vidēji par vienu, diviem izmēriem. Tā kā bērnam kāja vēl ir ļoti mīksta un elastīga, tā neizjūt sāpes tik ļoti, kā vecāki cilvēki. Tāpēc pacietīgākie skolnieciņi var pat nepastāstīt vecākiem, ka pērn pirktās kurpes spiež. 

Uz veikalu pirkt apavus jādodas kopā ar bērnu un piemērotākais laiks ir pēcpusdiena, kad pēc dienas slodzes kāja ir nedaudz pietūkusi. Tas ir īstais izmērs, pēc kura jāvadās, izvēloties apavus ikdienas nēsāšanai.

Metodes, kā pārbaudīt, vai izvēlētā kurpe der:

Īkšķa metode

Paspiežot apavu purngalu ar īkšķi, ir iespējams noteikt, vai īkšķim ir vieta starp garāko kāju pirkstu un purngalu. Bērnam vajadzētu stāvēt kājās. Ja īkšķim ir vieta, tad arī pēdai apavos ir pietiekami daudz brīvas vietas. Tomēr jāņem vērā, ka, uzspiežot ar īkšķi uz apavu purngaliem, bērni refleksīvi sasprindzina kāju pirkstus. Tad kurpe var likties lielāka nekā ir patiesībā. Mēriet ar rezervi.

Ar kartona šablonu vai ar zoli

Lai būtu pilnībā pārliecināti, ka apavu garums atbilst vajadzīgajam izmēram, pirms apavu pirkšanas uz kartona uzzīmējiet jūsu bērna pēdu nospiedumus. Purngalam pievienojiet vismaz vēl 1,2 cm, tad izgrieziet pēdas nospiedumu. Ja kartona šablonu var pilnībā ielikt kurpē, tad šis apavu pāris bērnam derēs. Katrai kājai sagatavojiet savu šablonu, jo abu kāju izmēri var nedaudz atšķirties.
Līdzīga metode, kas ļauj pārbaudīt, vai apavi der vai nē, ir zoles metode. Izņemiet no kurpes zoli, ļaujiet mazulim uz tās uzkāpt. Tādā veidā jūs redzēsiet, cik daudz brīvas vietas patiesībā ir kāju pirkstiem.

Multiple width system

Apaviem jāder bērnam ne tikai garumā, bet arī platumā. Labi aprīkotā apavu veikalā var izmērīt bērna pēdas garumu un platumu ar īpašu WMS (Multiple width system) sistēmas mērīšanas ierīci. WMS ir trīs platuma līmeņi – plats, vidējs un šaurs. Stāvot uz šīs ierīces, var tieši noteikt pēdas platumu un garumu. Ir arī īpaši šīs sistēmas ierīču modeļi, kas spēj izmērīt apavu iekšpusi, jo ne vienmēr kājas izmērs sakrīt ar apavu iekšpuses izmēru.

Apavu materiāli

• Ja neesat pārliecināti, ka apavs būs ļoti ērts, labāk izvēlēties kurpes no mīkstāka, vieglāka un elastīgāka materiāla. Tajos var vieglāk pastiepties pirkstgalos, kā arī pastāvēt uz papēžiem. Zolei nedrīkst būt slidena. Lai izvairītos no negadījumiem, nevajadzētu būt arī paaugstinātam papēdim.

• Neizvēlieties apavus ar ieliekamajām polsterētajām zolītēm. Veselām bērnu pēdiņām ir vajadzīgs treniņš! Tās vēlas pašas atrast sev ērtāko pozu apavos.

• Apaviem ir jābūt izgatavotiem no elpojoša un ūdensizturīga ārpuses apdares materiāla, kas atgrūž mitrumu. Iekšpusei jābūt spējīgai absorbēt mitrumu un pēc tam to atkal nogādāt ārpusē.

• Gumijas zābaki un lakādas apavi vai plastmasas veicina pēdu svīšanu. Tos drīkst nēsāt neilgu laiku.

• Sekojiet, lai vasarā bērns staigā arī basām kājām. Tā tiks rūdīta un trenēta pēdas muskulatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!