Turpinām publicēt speciālistu sniegtās atbildes uz vecāku jautājumiem par astmu.

Atbild alergoloģe Ieva Cīrule

Kādu materiālu segas, spilvenus drīkst izmantot ? Vai vistu spalvu spilvenu drīkst?

Alerģiskiem cilvēkiem jālieto segas un spilveni, ko var viegli tīrīt. Ja ir alerģija uz mājas putekļu ērcītēm, tad, lai tās iznīcinātu, reizi mēnesī vajag mazgāt segu un spilvenu vismaz 60oC vai lielākā temperatūrā. Ziemā tās atstāj salā –15oC vismaz 6 stundas. Svarīgi, lai spilveni, segas būtu ielikti blīva auduma pārvalkos , kas kavē ērcīšu migrāciju.
Nereti iesaka lietot spalvu spilvenu, ja nav reakcija uz putnu (vistu, zosu, pīļu) spalvām, jo tiem ir blīvās spalvu drēbes apvalki. Sintētiskiem spilveniem ir ļoti plāni apvalki, caur kuriem viegli ceļo ērces. Tos sintētisko spilvenu pārvalkus toties ir viegli tīrīt. Spalvu spilvenus var tik ķīmiski tīrīt, saldēt.

Cik liela iespēja, ka bērnam būs astma, ja tēvam ir bronhiālā astma. Dēlam tūlīt būs gadiņš un ik pa laikam uznāk tādi periodi it kā plaušās būtu krēpas, klepus nav. Varbūt ir iespēja veikt analīzes un noteikt vai ir astmas priekšnoteikumi vai nav?

Risks ir 20-40%, ka bērnam var būt bronhiālā astma. Ja esat novērojusi "bērnam krēpas krūtīs" (vai tā ir burbuļojoša, rūcošu elpošanu?), tad vajadzētu iet pie alergologa, lai noskaidrotu šo pazīmju cēloni un vai tas ir astmas sākums. Savlaicīga astmas pretiekaisuma terapija dod labu efektu, līdz 75% pacientu pieaugušo vecumā problēmu nav. Aktīva rīcība var dot labus panākumus.

Vai grūtniecei, ja topošā bērna tēvam ir bronhiālā astma, ievērojot kādus specifiskus nosacījumus (nelietojot uzturā potenciāli alerģiskus produktus, cenšoties neuzturēties putekļainās telpās, ilgstoši pie datora vai ievērojot kādus citus nosacījumus), iespējams mazināt risku arī bērnam saslimt ar bronhiālo astmu? Varbūt varat ieteikt, kas būtu jāmaina grūtnieces dzīvē, darbā un sadzīvē, tieši domājot, lai bērns nemantotu astmu (pati grūtniece ar astmu neslimo, tikai bērna tēvs)? Vai tomēr tas no grūtnieces dzīvesveida nav īpaši atkarīgs?

Grūtniece ar savu dzīves veidu var mazināt risku bērnam saslimt ar astmu, ja ievēro veselīgu dzīves veidu, tas ir, pietiekoši uzturēties svaigā gaisā 4-6 h, pilnvērtīgs uzturs (dārzeņi, augļi, gaļa, graudaugi, piena produkti, pēc iespējas ekoloģiski tīri, konservantu nepiesātināti). Atrodoties telpās novērst pasīvo smēķēšanu, protams pašai arī nesmēķēt! Sekot, lai dzīvoklī ir laba ventilācija. Diemžēl visi šie pasākumi pilnībā nenovērš astmas attīstības risku bērnam, tas ir 20-40%, ja vienam vecākam ir astma.

Kādā žurnālā rakstā par tautas līdzekļiem izlasīju, ka astmas slimniekiem nedrīkst lietot rutku ar medu, jo viņiem grūti atklepot krēpas, tāpat astmas saasinājuma laikā nedrīkst lietot sildošas kompreses. Jautājums - kādus tad tautas līdzekļus astmas slimnieki drīkst lietot (zāļu tējas, kāju sildīšana vai silta vanna, elpot tvaikus, vai varbūt citus)? Jābūt taču kādām iespējām atvieglot situāciju (sausu vai atklepojošu klepu, apgrūtinātu elpu utml.) ne tikai ar zālēm, zālēm un vēlreiz zālēm?

Drīkst lietot sildošas sausas procedūras kājām, pēdām, kas reflektori mazina iekaisumu, tūsku augšējos elpceļos ("parafīna zābaciņi"; gulēšana visu nakti ar kokvilnas un vilnas zeķēm, ut.t.), ja nav paaugstināta ķermeņa temperatūra. Neder sinepju plāksteri, sinepju kāju vannas.
Pie astmas paasinājuma ir svarīgi nodrošināt svaigu gaisu (bērnu var izvest ārā), neder tvaiki, asas smaržas, ēteriskas eļļas, jo tie var pasliktināt stāvokli.
Maziem bērniem, kam sākas klepus, ātra elpošana, svarīgi ir nodrošināt pietiekamu šķidruma daudzuma uzņemšanu, jādod dzert pēc iespējas vairāk, piem., ūdens, viegla tēja, kompots no āboliem vai sausiem augļiem, atšķaidīta sula (1-1,5 L dienā). Nevajag dot medu ar pienu un sodu, gāzētos dzērienus, stipras sulas, īpaši citrusu, rūgtas zāļu tējas.
Ja sākās astmas paasinājums, bērnu jācenšas nomierināt un ieņemot slimniekam ērtu pozu sākt diafragmālo elpošanu. To jāapgūst miera periodā. To parasti iemāca fizioterapeits, rādot elpošanas vingrinājumus.

Jautājums par medu. Bērnam līdz kādam 1,5 gadam, varbūt mazliet ilgāk, iespējams, bija reakcija uz medu - izsitumu veidā. Tad šī reakcija pārgāja, izsitumu vairs nav bijis vispār. Ir dots medus, nekāda reakcija nav manīta. Tagad puikam 4,5 gadi. Astmas saasinājuma laikā (kad bija t.s. nepārtrauktais klepus, bet vēl nebija elpošanas problēmas) tika iedota tējkarote medus. Dotajā brīdī ne labāk, ne arī īpaši sliktāk nepalika. Nākamā dienā tradicionāli iestājās apgrūtinātā elpošana, taču šoreiz tā bija mokošāka un ilgāka nekā parasti pēdējā laikā ir bijis. Jautājums, vai tas varētu būt bijis medus iespaids, vai tomēr šāds iznākums no medus nevar būt bijis atkarīgs?

Medus var radīt astmas paasinājumu, gan tūlīt pēc ēšanas, gan pēc laika, jo ir ātrā tipa reakcijas un arī aizkavētās alerģiskās reakcijas, kas izpaužas laikā līdz 72 stundām pēc kontakta ar alergēnu. Var būt alerģiskas reakcijas uz medu, ja ir ziedputekšņu alerģija. Tā var sākties pirmskolas vecumā, pārtikas alerģija savukārt tad mazinās. Ieteicams Jūsu bērnam pārbaudīt vai nav alerģija uz ziedputekšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!