Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl pirms gadiem 40 liela daļa vecāku uzskatīja, ka jaundzimušais piedzimst neredzīgs un apkārtni sāk redzēt vēlāk. Tā tomēr nav! Par jaundzimušā redzi stāsta "Outlet Optika" vadošā optometriste Dace Drupa.

Ap 20. grūtniecības nedēļu mazuļa acs ābols ir pilnībā noformējies, taču jāatzīst, ka bērnam piedzimstot redzes, orgāna funkcijas nav pilnībā attīstītas, tām ir jāpilnveidojas pakāpeniski.

Pirmajās dzīves dienās bērns ar skatu nefiksē apkārtējos priekšmetus un viņa acu kustības ir nekoordinētas. Tomēr, lai gan redze ir vāja, bērnā ir uzkrājies noteikts priekšstats par pasauli un viņa gaidīšanas prieku. Nedēļu veca mazuļa redze ir tikai 0,4–2 % asa. Savukārt, sasniedzot sešu līdz septiņu gadu vecumu, bērna redzei ir jābūt pilnīgai jeb 90–100 % asai. Šajā vecumā bērns redz gandrīz tāpat kā pieaugušais. Tātad tikai ap septiņu gadu vecumu mazā cilvēka redze ir pilnībā nostabilizējusies.

Interesanti fakti par jaundzimušo acīm

•Priekšlaicīgi dzimušiem bērniem ir īpaši izteikta tuvredzība, taču ar laiku tā normalizējas.
•Jaundzimušie raud bez asarām. Šo parādību vecāki novēro bērna pirmajā dzīves mēnesī un bieži jautā – vai tā var būt, ka mazulis raud bez asarām? Iemesls tam ir gluži vienkāršs – asaru dziedzeris sāk funkcionēt ap otro dzīves mēnesi.
•Jaundzimušais mazulis acis mirkšķina ļoti reti, taču pēc trešā dzīves mēneša acu mirkšķināšana normalizējas.

Redzes attīstība

Pirmajās divās līdz trīs dzīves nedēļās mazulis reaģē, ieraugot spilgtus objektus, un pagriež acis uz to pusi, taču šo objektu kustībai spēj izsekot pavisam neilgu laiku. Pirmajā līdz otrajā dzīves mēnesī zīdainis ar abām acīm spēj fiksēt kustīgu priekšmetu un labprāt uztur acu kontaktu ar līdzcilvēkiem. Trešajā līdz sestajā mēnesī mazulim labpatīk aplūkot savas rokas un viņam attīstās ķeršanas reflekss – bērns tiecas satvert rotaļlietu, ļauj tai krist un ripot.

Kļūstot vecākam, bērns spēj noturēt uzmanību jau nedaudz ilgāk. Kad sasniegts septiņu līdz desmit mēnešu vecums, mazulis prot atšķirt un atpazīt dažādus priekšmetus. Savukārt, sasniedzot desmit līdz divpadsmit mēnešu vecumu, spēj atšķirt cilvēkus, labprāt aplūko dažādas bildes, un bērnam patīk visdažādākie priekšmeti un to pārvietošana.

Jau no mazotnes bērnam ir jāmāca saprast, kas ir tas, ko viņš redz. Ir ļoti būtiski ar bērnu runāt, paskaidrojot redzēto. Redzes funkciju attīstību labvēlīgi ietekmē pareiza redzes stimulēšana, piemēram, dodiet dažādu krāsu un formu rotaļlietas un raksturojiet tās

Vai ar mazuļa redzi viss ir kārtībā?

Pirmo reizi bērna acis tiek aplūkotas jau dzemdību zālē uzreiz pēc dzemdībām. Mediķi pārbauda, vai acis ir attīstījušās atbilstoši dzimšanas brīdim. Pirmā pilnā redzes pārbaude notiek gada vecumā. Tomēr, ja rodas aizdomas par to, ka mazulim ir problēmas ar redzi, redzes speciālists noteikti jāapmeklē ātrāk. Ja pirmajā pārbaudē speciālists konstatē, ka ar bērna redzi viss ir kārtībā, uz nākamo pārbaudi būs jāiet trīs gadu vecumā. Pēc tam sešu gadu vecumā. Jāatceras, ka regulāra redzes pārbaude var novērst negatīvas sekas nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!