Foto: PantherMedia/Scanpix



Ar ko barot bērnu, kam ir pārtikas alerģijas un ārsts aizliedzis lietot uzturā produktus, bez kuriem grūti iedomājams ikdienas galds. Ārste - alergoloģe Dina Sebre nosauc produktus, kas visbiežāk izraisa alerģijas. Mammas portālā "Cālis" stāsta savu pieredzi, kā viņas baro savus alerģiskos bērnus.


Produkti, kas biežāk izraisa alerģiju

  • Kakao, konfektes, šokolāde,
  • trekni cepumi, vafeles, tortes, kūkas, bulciņas,
  • košļājamā gumija,
  • sintētiskās limonādes,
  • tetrapaku sulas,
  • Ievesti importa augļi, dārzeņi, saknes,
  • Sinepes, pipari, majonēze, asās tomātu mērces, kečupi,
  • Marinēti produkti,
  • Žāvēti produkti,
  • Zivis, ikri, vēžveidīgie, mīkstmieši,
  • Medus,
  • Olas, Vistas gaļa
  • Gaļas buljoni,
  • Putukrējums, piens, pienu saturošie produkti, treknie sieri, sviests, saldējums, krējums, biezpiens - saldie sieriņi, jogurts
  • Maize, konditorejas izstrādājumi,
  • Mannā putraimi,
  • Olas saturoši produkti- cepumi, picas, pankūkas, makaroni,
  • Kviešus saturoši produkti - maize, cepumi, kūkas pankūkas, mērces.

Produkti, kas retāk izraisa alerģiju

  • Gaļa - liellopu, jēra, aļņa, brieža, tītara, pīles, zoss, liesa cūkas gaļa,
  • Kefīrs,
  • Augu tauki - saulespuķu un olīvu eļļa,
  • Putraimi - grūbas, mieži, griķi,
  • Auzu pārslas,
  • Rīsi, rupjmaize,
  • Miežu kliju maize,
  • Saknes - vietējās, audzētas bez minerālmēslojuma,
  • Galviņkāposti - gaišās šķirnes,
  • Puķu kāposti, Briseles kāposti, virziņkāposti, brokoļi,
  • Vasaras gurķi, salāti, dilles, kabači, baklažāni, patisoni, rāceņi, kāļi, sparģeļi, gaišie ķirbji, kolrābji, redīsi,
  • Rabarberi, āboli, bumbieri, melones, avokado, gaišās plūmes, ķirši, jāņogas, ērkšķogas, mellenes, brūklenes, dzērvenes, kazenes, zilenes, banāni,
  • Iesala ekstrakts.

Pieredze no forumiem

„Pēc pieredzes zinu, ka var pielāgoties, kad pierod, plānošana aiziet viegli! Putras var vārīt ūdenī, pievienot sviestu. Manējie labprāt jogurtus ēd ar kukurūzas pārslām (neder saldinātās!) Augļi - banāni, bumbieri, āboli... Dārzeņi- kāposti, zirnīši, brokoļi, puķkāposti, kartupeļi, pākšu pupiņas... Ziemas laikā labāk pērku saldētos dārzeņus pakās. No gaļas - teļa, liellopa gaļa, aknas. Obligāti vajadzīgas zivis! Maize - graudu, virsū var uzsmērēt lieso Dzintara vai Gaujas sieru. Daktere ieteica bērnam dot paipalu olas. Manējie ēd labprāt, viņiem patīk pašiem lobīt un ar 2 kodieniem visu noēst!”

"Alerģiski dārzeņi ir visi, kas ir sarkanā krāsā. Piemēram, sarkani āboli alerģiski, zaļi nē. Bet tas viss ir individuāli, parasti tiek pieņemts, ka sarkanie ir alerģiskāki par zaļajiem, bet reāli ir tā, ka analīzēs parasti ir norādīts konkrēts produkts, vai arī par to pārliecinās praksē. Jo var būt tā, ka alerģija ir teiksim pret kivi, kas ir zaļš un nebūt pret hurmu, kas ir oranža. Ar piena teļa gaļu gan uzmanīgi. Vēl ir tādi zvērs kā trusis un putni - vista, tītars, ko drīkst ēst arī alerģiski bērni”.

„Var ēst aknas, tikai tām jābūt svaigām, nekādā gadījumā saldētām.  Labāks par trekno lauku pienu ir biezpiens un siers. Tajos ir gan kalcijs, gan olbaltumvielas, un puncim pārstrādāt vieglāk.”

„Kāds pamatojums ir nedot treknus piena produktus? Ja bērnam ir alerģija uz piena proteīnu (tas pats olbaltums), tad viņam būs slikti no pilnīgi visiem piena produktiem, vienalga liess piens, biezpiens vai siers. Vēl jau var būt alerģija uz pienā esošajiem cukuriem. Toties var ēst jogurtus, jo cukuri rūgšanas procesā pārveidojas.”

„Ja nevar piena produktus tad nevar neko, kas saistīts ar pienu un gatavots to izmantojot. Bērnam no vājpiena biezpiena bija tāda reakcija, ka mums vajadzēja poti, lai kaut nedaudz atlec. Priekš biezputrām izmantojam „Aptamil Pepti” domāts bērniem ar piena un sojas nepanesību.”

„Manējam ir alerģija no piena, olām, miltiem, gaļas, pākšaugiem u.t.t. ēst dodu miežu pārslu putru ūdenī, pieleju nedaudz olīveļļas ar kādu no bērnu zaptītēm. Vēl ir griķu pārslas , kukurūzas putraimi un arī tos dodu ar tām zaptītēm, vāru sautējumu - kartupelis, ķirbis, kabacis, puķkāposts, kāposts, brokolis. Labprāt ēd ceptus kartupeļus, frī kartupeļus, bet tos tā retāk, no saldumiem rīsu sausmaizītes, rīsu galetes, aptiekā nopērkami speciāli cepumi diabētiķiem, tad vēl āboli, banāni, kukurūzas nūjiņas, popkorni, no maizēm lāča maize rupjā. Pa retam iedodu baltmaizi vai grauda maizi.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!