Sniegs, ledus un auksts gaiss tiek izmantots kā lielisks līdzeklis daudzu slimību profilaksei un ārstēšanai.

Atveseļošanās tradīcijas, izmantojot sniegu un ledu, piemēram, pēc kārtīgas pirts ielecot āliņģī vai iekrist sniega kupenā, ir ļoti senas. Mūsdienās ārsti ir konstatējuši, ka krasas temperatūru maiņas rezultātā tiek savdabīgi trenēts organisms. Karstā pirtī atveras visas ādas poras, paplašinās asinsvadi, visi muskuļi atslābinās. Bet, ja pēc tam tūlīt tiek dots ledains trieciens, asinsvadi spēji sašaurinās, muskuļi saspringst. Šāds kontrasts ir lielisks organisma atjaunināšanas veids.

Ja kāds nav gatavs uzreiz krist kupenā, viņš var veidot sniega pikas kailām rokām. Uztaisīt vienu piku, tad uzreiz roku sasildīt – likt siltā dūrainī. Nākamajā reizē uztaisīt divas pikas, pēc tam trīs, radinot organismu pie aukstuma pakāpeniski. Arī bērniem šāda procedūra ir veselīga, jo ir labs un dabīgs veids, kā ziemas laikā rūdīties.

Ārstnieciskā lāsteka

Tieši aukstums bija tas, ko senā pagātnē izmantoja sāpju mazināšanai. Strauja bojātās vietas atdzesēšana izraisa asinsvadu sašaurināšanos, tātad, ne tikai ādas, bet arī daudz dziļāk esošo audu un orgānu sāpju sajūtu mazināšanos. Arī mūsdienās, lai mazinātu sāpes un apturētu asiņošanu, pēc operācijas uz šuvēm mēdz uzlikt ledu.

Rokas vai kājas sasituma gadījumā traumētajai vietai jāpieliek blīvā polietilēna maisiņā ielikti un vēl dvielī ietīti ledus gabaliņi un jātur aptuveni divas stundas, laiku pa laikam izkusušo ledu apmainot pret jaunu.

Ja gadījies sastiept muskuļus vai saites, bojātā ekstremitāte jānovieto uz paaugstinājuma – tādējādi tik nodrošināta labāka asins attece, jo sastiepuma vietā ātri veidojas uztūkums. Sastiepuma vietai pielikt ledu.

Pret sāpēm ar aukstumu 

Ledus ir arī labs pirmās palīdzības līdzeklis līdz ārsta ierašanās brīdim. Apendicīta lēkmes gadījumā ledu pieliek vēdera lejasdaļā labajā pusē. Ilgstoši gan ledu turēt nav vēlams.

Kopš seniem laikiem uzskata, ka stipra dūrēja gadījumā nepieciešams siltums. Daudzi veci cilvēki pat vasaras karstumā ievīstās biezās drēbēs. Taču nevis siltums, bet tieši aukstums noņem audu uztūkumu, tā atbrīvojot iespiestos nervu galus un mazinot sāpes lēkmes reizēs.

Pret dūrēju sāpošajai vietai uzliek nelielu ledus gabalu, pārklāj ar plēvi, virsū uzliek spilvenu un patur trīs minūtes. Pēc tam uz 3 – 4 minūtēm ledu noņem un procedūru atkārto. Kad sāpošā vieta kļūs apsārtusi, ledu noņem pavisam, un nu gan vēlams to turēt siltu.

Ledum var izmantot ne tikai parasto ūdeni vien. Vēl labāk ir sasaldēt kumelīšu, priežu mizas vai pumpuru novārījumu.

Acu veselībai un citām problēmām

Pret redzes pasliktināšanos, sāpošām acīm, arī kataraktas profilaksei aizvērtām acīm uzliek sīku ledus gabaliņu kompresi. Var sasaldēt svaigas melleņu ogu sulu, kumelīšu novārījumu.

Ledus palīdz arī pret hemoroīdiem. Ja hemoroīdi pārsvarā ir ārēji, pēc katra tualetes apmeklējuma sagatavo sēdvannu ar ūdeni, kurā ielikti vairāki ledus gabaliņi. Tāpat kā parasti, arī šajā gadījumā procedūru sāk ar istabas temperatūras ūdeni, pakāpeniski temperatūru pazeminot un tikai tad pievienojot ledu. Šeit labi der sasaldēti ozola mizas novārījuma gabaliņi, melleņu lapu novārījums.
Visi novārījumi pirms sasaldēšanas ir jāizkāš.

Sēdvannas procedūras ilgums ir no dažām sekundei līdz vienai minūtei.

Ilgstošas žagošanās gadījumā maziem malkiem jāizdzer glāze ledus auksta ūdens. Šo metodi drīkst izmantot tikai tie, kuriem nav noslieces uz ātru saaukstēšanos. 

Cilvēkiem, kas sirgst ar bronhiālo astmu, lēkmes laikā pagatavo miežu kafiju, nedaudz atdzesē un tasītē ieliek vairākus ledus gabaliņus. Jādzer nesteidzoties, izgaršojot katru malku. 

Krioterapija Ja sasaldē nevis parasto ūdeni, bet sāls šķīdumu (divas tējkarotes sāls uz glāzi ūdens), tā var pazemināt iegūto ledus gabaliņu temperatūru. Ārstēšanos ar šādu auksto ledu sauc par krioterapiju.

Sāls šķīdumu ielej polietilēna maisiņā un sasaldē (iegūtā ledus temperatūra būs mīnus 3 – 4 grādi. Iegūto kriopaketi pamīšus pieliek sāpošajam orgānam. Sāls šķīdumu var arī sasaldēt nelielos trauciņos.

Pret haimorītu kriopaketi pamīšus liek pie viena, tad pie otra vaiga. Tur pavisam neilgu laiku, līdz parādās viegls sārtums. Tad ādai ļauj atpūsties 5 – 10 minūtes, tad procedūru atkārto. Šo procedūru var veikt 1 – 2 reizes diennaktī. Atkārtoti vienu un to pašu kriopaketi neizmanto, katru reizi to gatavo no jauna.

Pret aizcietējumiem ar kriopaketi masē vēderu nabas apvidū pulksteņa rādītāja virzienā.

Ieilguša klepus gadījumā kriopaketi pieliek abu roku īkšķu pamatnēm plaukstas virspusē.

Praktizējot krioterapiju, uzlabošanās parasti iestājas jau pēc otrās vai trešās procedūras. Tikai jāievēro daži drošības pasākumi, lai neapsaldētu rokas. Procedūru vēlams veikt ar vilnas cimdiem rokās. Turklāt, ja parasto ledu kompresēm var izmantot pakusušu, tad sāļajam ledum kriopaketēs jābūt sausam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!