Kolikas ir pirmais lielais jauno vecāku pārbaudījums. Parasti vēdera sāpes sākas vienā laikā vakara pusē, var ilgt vairākas stundas no vietas un mazulis gandrīz nav nomierināms. Vēdersāpes sākas apmēram trešajā dzīves nedēļā un var ilgt līdz pat trešajam dzīves mēnesim. Normāla mazuļa koliku definīcijas ir – vēdersāpes, kas veselam, labi barotam bērnam ilgst trīs stundas dienā vismaz trīs dienas nedēļā un ilgst vismaz trīs nedēļas no vietas.

Interesanti, ka iemesls, kāpēc šādas kolikas vispār sākas, tā arī nav noskaidrots. Tā teikt – zinātnieki vēl strīdas... Kā iespējamie iemesli tiek minēti:

  • piena cukura nepanesamība,
  • nenobriedušais zarnu trakts, kā dēļ spazmējas vēdera iekšējā muskulatūra, 
  • ierītais gaiss, kas rada gāzītes, 
  • nenostabilizējies hormonālais līmenis, 
  • hiperjūtība uz apkārtējās vides kairinājumiem, 
  • nenobriedusī nervu sistēma.

Mieru, tikai mieru

Sarkani zils nobrēcies mazulis, protams, liek uztraukties jaunajiem vecākiem, tomēr jāņem vērā, ka kolikas – tā nav slimība! Tāpēc labākais, ko var izdarīt vecāki, ir dziļi ievilkt gaisu un nepasliktināt situāciju ar savu nevajadzīgo nervozēšanu. Jaundzimušais un zīdaiņi jūt mammas emocijas. Ja uztraucas mamma, uztraucas arī bērniņš.

Pirmā piena atslaukšana 

Pirmais piens, ko izzīž mazulis, ir ļoti ūdeņains, tajā ir nav trekns, toties satur daudz laktozes jeb piena cukura. Iespējams, ka bērna kuņģis netiek galā ar laktozi un tas izraisa sāpes puncītī.
Ja zīdainītis tiek barots ar piena maisījumu, iespējams, ka ir jāmaina maisījums uz tādu, kurā nav govs piena olbaltuma vai arī jāizvēlas hipoalerģisks maisījums. Dažreiz vēdersāpes mazina laktāzes došana, kas palīdz šķelt piena cukuru. Nomainiet pudelei knupīti vai pamainiet barošanas pozu. Iespējams, ka ēdot, mazulis ierij pārāk daudz gaisa. Pēc barošanas sagaidiet atraudziņu.

Atrodiet pozu, kurā mazais jūtas visērtāk 

Āda – āda kontakts starp mammu un mazuli uzlabo zarna trakta peristaltiku. To pašu var darīt arī tētis, jo vīrieši šādās situācijās ir nosvērtāki un pie mierīga tēta mazulis nomierinās ātrāk.
Vēl viens noderīgs vingrinājums krīzes brīžiem – noguldiet bērnu uz savas rokas tā, lai vēderiņš atrastos uz pieaugušā plaukstas, rociņas un kājiņas brīvi nokarājas uz leju, galva balstās elkoņa locītavā. Pieturot muguriņu, šūpojiet zīdaini augšup lejup.

Vēdera masāža 

Vēderiņa masāža pulksteņa rādītāja virzienā vai ar abām rokām virzienā uz nabiņu samazina gāzīšu radītās sāpes. Vieglāk un patīkamāk masāža noritēs, ja izmantos siltu olīveļļu. Kustībām jābūt līdzīgām tām, kas tiek izmantotas, pludmalē ar abām rokām grābjot kaudzītē smiltis. Pēc tam salieciet ceļos un piespiediet pie vēdera kājiņas. Paturiet tās 5-6 sekundes saliektas.

Šūpošana

Ietiniet bērniņu siltā, vieglā autiņā, piespiediet sev klāt un ritmiski šūpojoties augšup lejup, šņāciet austiņā "šššš'". Palīdz, jo atgādina dzīvi mammas vēderā. Nomierinoši iedarbojas arī jebkurš vienmuļš, neuzmācīgs, žūžojošs troksnis, piemēram, matu fēns vai gaisa ventilators.

Vannas, peldēšana un tējiņas

Ir novērots, ka vanniņas un siltas peldes pirms miega nomierina bērniņu un arī kolikas pāriet vieglāk. Var mēģināt iedot tējas, kas samazina gāzes - ķimeņu, fenheļa, kumelīšu. Protams, bez cukura! 

Kāda ir citu pieredze, kā samazināt koliku sāpes? 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!