Foto: PantherMedia/Scanpix

"Palīdziet! Palikšu bez matiem!" Ar kaitinošu regularitāti sieviešu sarunu forumos parādās izmisuma pilni jautājumi, ko darīt, ja pēc dzemdībām izkrīt mati?

Par to, kas notiek ar sievietes skaistāko rotu pēc bērniņa piedzimšanas, stāsta matu speciāliste Inga Zemīte.

Grūtniecības laikā sievietes ķermenī palielinās progesterona līmenis, kas nodrošina normālu grūtniecības norisi un sagatavo ķermeni dzemdībām. Progesterons labi ietekmē arī matus. Kamēr gaidām bērniņu un darbojas šis hormons, mati nepāriet izkrišanas fāzē, aug labāk, ir spēcīgāki. Pēc dzemdībām vēl 2-3 mēnešus šis hormons sievietes organismā ir palielinātā daudzumā, bet tad sāk samazināties un sākot no 3 līdz pat 9 mēnesim jaunā māmiņa piedzīvo īstu matkriti.

Šajā laikā izkrīt gan tie mati, kas neizkrita grūtniecības laikā, gan tie, kuriem jākrīt, jo pienācis to laiks, gan arī tie mati, kuri krīt paaugstināta stresa dēļ. Dzemdības ir liels stress organismam. 15% sieviešu zaudē pat līdz 20% matu un tas skaitās pilnīgi pieļaujami.

Ja mati turpina krist arvien stiprāk un liekas, ka process kļūst nekontrolējams, tad jādomā, kā situāciju stabilizēt.

Sievietēm, kurām matu augšana vairāk saistīta ar hormonālajām izmaiņām, nozīmē anti - androgēnos hormonālos līdzekļus. Tie der, ja sieviete nebaro ar krūti.

Ja sieviete mazo baro ar krūti, tad paliek klasiskie paņēmieni folikulu nostiprināšanai. Piemēram, lāzerprocedūras, kas uzlabo asinsriti galvas ādā un aktivizē mata šūnu dalīšanos. Ir arī speciālie losjoni, kas stiprina folikulu. Matu izkrišana stabilizējas 2 nedēļu laikā, bet tā ir simptomu ārstēšana.

Vitamīni matiem vairāk palīdz profilaktiski. Ja sieviete baro ar krūti, tad labāk lietot tos pašus vitamīnus, ko lietoja grūtniecības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!