Foto: PantherMedia/Scanpix
Nedaudz teorijas: grūtniecība iestājas no brīža, kad ir apaugļota olšūna. Olšūna var tikt savukārt apaugļota, ja viņa ir nobriedusi. Tas ir, apmēram 14 dienas PIRMS gaidāmo mēnešreižu iestāšanos. Jo vispirms nobriest olšūna un tikai tad, ja tā netiek apaugļota, parādās mēnešreizes. Ja olšūna tiek apaugļota, tad dzemdes gļotāda netiek noārdīta - mēnešreižu nav. Olšūnas nobriešana ir pirmais akts, un tikai pēc tam seko mēnešreizes. Tādēļ mēnešreizes mēdz saukt arī par neapaugļotas olšūnas abortu. Tādēļ jāņem vērā, ka stāvoklī var palikt gan meitene, kurai vēl nav bijušas mēnešreizes, gan arī tikko dzemdējusi sieviete, kurai pēc dzemdībām vēl nav atjaunojušās mēnešreizes.

Mēs nevaram noteikt, kad mums ir notikusi ovulācija, tādēļ, ja nevēlaties palikt stāvoklī - jāizsargājas, neskatoties uz to, ka vēl nav bijušas mēnešreizes. Pirmā olšūna pēc dzemdībām var nobriest jau pēc 4 nedēļām, bet mēnešreizes parādās apmēram pēc 6 nedēļām. Barošana ar krūti nenozīmē, ka šī nobriešana nenotiek. Zīdīšana kā kontracepcijas līdzeklis darbojas tikai nelielai daļai sieviešu.

Kā skaita grūtniecības termiņu?

Iespējams, ka liksies jocīgi, ka ārsti skaita grūtniecības termiņu no dienas, kad grūtniecība vēl nevarēja būt - t.i., no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas. Kāpēc tā dara? Gandrīz neviena sieviete nevar tieši noteikt dienu, kad ir iestājusies grūtniecība. Tas attiecas pat uz tiem gadījumiem, kad ir bijis tikai viens vienīgais seksuālais kontakts - jo spermatozoīdi ir spējīgi nodzīvot apmēram trīs dienas labvēlīgajos apstākļos (par tādiem var uzskatīt veselas sievietes mikrofloru). Toties vairums sieviešu seko savam menstruālajam ciklam un var nosaukt pēdējo menstruāciju pirmo dienu. Tādēļ, lai nerastos vairākas skaitīšanas metodes un visiem ārstiem būtu vienota pieeja - grūtniecības termiņu skaita nevis no ieņemšanas brīža, bet no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas. Savukārt, ejot uz ultrosonogrāfiju, pateiks augļa vecumu, pamatojoties uz tā attīstību un lielumu. Šis termiņš ir visprecīzākais, bet arī nedod 100% patiesīguma garantiju, jo auglis tomēr attīstās individuāli.

Kā skaita iespējamo dzemdību datumu?

No pēdējo mēnešreižu pirmās dienas līdz dzemdībām vidēji ir 280 dienas (40 nedēļas). Tomēr noteiktajā datumā dzemdē tikai viena sieviete no 20. Apmēram 90% sieviešu dzemdē nedēļu ātrāk vai vēlāk. Saistīts tas ir ar vairākiem iemesliem: iedzimtas īpašības, iepriekšējo dzemdību skaita, reālā ieņemšanas datuma u.t.t. Tādēļ jābūt saliktai somai jau vismaz nedēļu pirms noteiktā datuma, un nav jākrīt panikā, ja šī diena jau ir garām.

Aptuveno dzemdību datumu var izrēķināt šādi:

  • pieskaitot pie pēdējo mēnešreižu pirmās dienas 280 dienas
  • pieskaitot pie pēdējo mēnešreižu pirmās dienas 7 dienas un atņemot 3 mēnešus (piemēram, pēdējās mēnešreizes sākās 1.martā, tātad aptuvenais dzemdību laiks ir 7.decembris)
  • skaitot pēc mēness fāzēm (viena pilna fāze ir 28 dienas). Grūtniecība ilgst 10 Mēness fāzes


Grūtniecības kalendārs

Piedāvātais kalendārs sākas ar 3.grūtniecības nedēļu (tātad reāli ar faktisko ieņemšanas brīdi). Grūtniecības nedēļas ir sadalītas trimestros. Trimestrus skaita divējādi: vai nu katrs trimestrs tiek uzskatīts par 13 nedēļām (matemātiski tas būtu pareizāk), vai nu arī: pirmais trimestris ir 1.-12. grūtniecības nedēļa (tātad, faktiski stāvoklī no tām ir būts 10 nedēļas), otrais trimestrs ir 13.-24. nedēļa, bet trešais trimestris ir 25.-40.nedēļa. Šāds iedalījums radies tādēļ, ka tieši šie termiņi atbilst galvenām grūtniecības attīstības fāzēm. Tādēļ, kalendārs ir sadalīts trimestros tieši pēc šāda kritērija. Sākumā ir norādīts grūtniecības termiņš (tāds, kā skaita ārsts), bet iekavās - augļa reālais vecums (šajā kalendārā šie termiņi atšķiras pa 2 nedēļām, jo parasti ovulācija notiek cikla vidū, ja cikls ir 28 dienas. Tomēr cikls katrai sievietei ir individuāls, tāpēc reālais augļa vecums var būt arī cits).

Pirmais trimestris no 3. līdz 12. nedēļai

3. (1.) nedēļa:

Jūsu mazulis:
ir pagājušas tikai dažas dienas no tā brīža, kad ir notikusi olšūnas apaugļošana. Pirmajās četrās dienās olšūna ļoti aktīvi sāk dalīties. Apaugļošana notiek nevis dzemdē, bet olvada ceļa vidū (ar šo īpatnību ar saistīta ārpusdzemdes grūtniecības iespējamība). Apaugļotā olšūna aptuveni septiņu dienu laikā aizceļo līdz dzemdei un ieligzdojas dzemdes gļotādā. Dažu nedēļu laikā tā būs kļuvusi par embriju un placentu. Nedēļu vecs embrijs ir apmēram 0,15 mm liels. Jau apaugļošanas brīdī tiek noteikts bērniņa dzimums, tāpēc, ja vēlaties izmēģināt diētu, kura, iespējams, palīdzēs jums tikt pie vēlamā dzimuma bērna, tad tā ir jāpiemēro apmēram 3-6 mēnešus pirms ieņemšanas.

Jūs pati: jūs nekādas izmaiņas vēl nejūtat. Pirmajās 7-10 dienās embrijs vispār vēl nav "ieligzdojies" dzemdē, tāpēc vēl nav izveidojusies saikne starp jums un nākamo bērniņu. Bieži vien sievietes tieši šajās pirmajās grūtniecības nedēļās, kamēr vēl nezin, ka ir stāvoklī, ir dzērušas alkoholu, lietojušas kādas zāles, turpinājušas lietot pretapaugļošanas tabletes. Jāsaka, ka par to nav stipri jāuztraucas: jūsu olšūnas kvalitāte ir noteikta jau stipri agrāk (kad jūs vēl pati bijāt tāds pats embrijs), savukārt, kamēr nav izveidojusies nabas saite - embrijs nav saistīts ar jūsu asinsrites sistēmu, tātad nesaņem nekādas vielas no jums. Šajā laikā tas barojas pats no savām rezervēm. Tādēļ, ja neesat hronisks alkoholiķis un nelietojat narkotikas - nevajag velti uztraukties.

Kad embrijs būs apmēram 3 nedēļas vecs un tam būs saikne ar jūsu organismu, tad jau visdrīzāk par tā esamību jūs zināsiet. Lielākas problēmas var radīt zāļu lietošana, tāpēc par katru konkrētu medikamentu lietošanu būs jāpasaka savam ārstam. Turpmāk jālieto zāles tikai ar ārsta atļauju. Pretapaugļošanās tablešu instrukcijā ir rakstīts, ka, uzzinot par grūtniecību, tās momentā jābeidz lietot.

Kad embrijs implantējas dzemdes gļotādā, ir iespējami nelieli asiņaini izdalījumi. Tie ir ļoti nelieli, var teikt, ka izdalījumi nedaudz iekrāsojušies ar asinīm. Tas ir normāli. Dažreiz pirmajos divos grūtniecības mēnešos ir pat mēnešreizes, kuras ir nedaudz trūcīgākas, nekā parasti. Tas arī ir normas robežās, bet obligāti jāinformē ārstu par šādu asiņošanu. Vispār asiņošana grūtniecības laikā ir bīstama parādība - ir iespējams, ka notiks spontānais aborts, tādēļ nekavējoties jādodas pie ārsta.

Fiziski veselām sievietēm ir vieglāk iznēsāt bērnu, nepieņemties svarā pāri normai, viņām organisms ir labāk apgādāts ar skābekli, bērni ir veselīgāki. Tāpēc daudzas sievietes grūtniecības laikā nodarbojas ar fizkultūru. Galvenais ir atcerēties, ka grūtniecības laiks nav piemērots rekordu sasniegšanai, nevajadzētu krasi mainīt pierasto sporta veidu, jākonsultējas ar ārstu. Ja esat aktīvi nodarbojušās ar sportu pirms grūtniecības, tad varat turpināt, tikai parasto slodzi ir jāsamazina apmēram līdz 70%. Ja sports nebija jūsu dzīves sastāvdaļa, tad grūtniecības laiks nav labākais, kad būtu jāsāk aktīvi nodarboties ar fizkultūru. Jums vajag vairāk staigāt, pavadīt laiku svaigā gaisā, varat apmeklēt speciālas nodarbības grūtniecēm, kurās sievietes mācās atslābināties. Ir arī speciāli izstrādāti kompleksi grūtniecēm, kurus viņas var veikt mājās (obligāti pēc ārsta konsultācijas).

Vitamīnus un citas nepieciešamās minerālvielas ir vēlams sākt lietot jau pirms grūtniecības iestāšanās (apmēram 3 mēnešus), ja neesat to darījusi, tad sāciet lietot pēc iespējas ātrāk, konsultējoties par to ar savu ārstu.

Grūtniecība ir labs laiks lai sāktu domāt par to, ko tad īsti mēs ēdam un mainīt savus sliktos paradumus uz labiem un veselīgiem. Pareizs uzturs palīdzēs iznēsāt veselu bērnu, nepieņemties svarā, labāk pašai justies.

4. (2.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņš ir pavisam maziņš - tā augums ir mazāks par 1 mm. Bet viņš jau ir sācis veidoties par augli (šobrīd ir izveidojušies aizmetņi nākošai nervu, asins un citām sistēmām). Placenta vēl nav izveidojusies.

Jūs pati: visticamāk, ka tieši šajā nedēļā Jūs gaidāt kārtējo mēnešreižu parādīšanos. Kad tās nesāksies - pirmā doma, protams - grūtniecība! Varat jau taisīt mājas grūtniecības testu. Bet ņemiet vērā, ka daudzi testi vēl var neuzrādīt grūtniecību, jo "grūtniecības" hormona līmenis vēl var nebūt pietiekoši liels. Tāpēc testu jāatkārto pēc nedēļas. Kā rāda prakse (šī tēma, laikam tiek apspriesta visos grūtniecības forumos) - testi drīzāk var neuzrādīt esošo grūtniecību, nekā uzrādīt grūtniecību, ja tās nav. Uz šo pusi viņi "nemānās. Tā kā - ja tests parādīs 2 svītriņas, varam Jūs apsveikt! Ja tikai vienu svītriņu, bet mēnešreizes vēl nav sākušās - vienkārši atkārtojiet testu pēc nedēļas. Precīzāk par grūtniecības esamību var pateikt ārsts, kad iztaisīs asins analīzes. Ja zināt, ka esat stāvoklī, pie ārsta speciāli vēl nav jāiet - vienkārši ar apskati grūtniecību viņš vēl nenoteiks. Grūtnieču uzskaitē jāstājas līdz 12. (10.) nedēļai. Pārsvarā sievietes, kuras interesējas par savu un bērnu veselību, to dara ap 6. (8.) nedēļu. Ātrāk - tajos gadījumos, ja jau iepriekš ir zināms, ka sievietes veselības traucējumu dēļ varētu būt kādi sarežģījumi.

5. (3.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņa augums ir apmēram 1,25 mm, viņam veidojas sirsniņa, centrālā nervu sistēma un kauli. Nedēļas laikā izveidosies skeleta pamats.

Jūs pati: tagad, bez mēnešreižu iztrūkuma, var parādīties arī citas grūtniecības pazīmes - sāpošas krūtis, slikta dūša. Bet pārsvarā slikta dūša no rītiem parādās apmēram no 6. (4.) nedēļas. Vēl varat ievērot, ka biežāk gribās iztukšot urīnpūsli. Vēl viena no grūtniecības pazīmēm ir nogurums, kurš var turēties visu grūtniecības laiku, bet pārsvarā grūtniecības vidū tas ir sastopams reti. Jālieto ārsta izrakstītos vitamīnus, vairāk jāatpūšās svaigā gaisā. Daudzas sievietes jau var sūdzēties par palielinātu apetīti, noslieci uz kādu vienu konkrētu produktu, kā arī kādas smakas nepanesamību.

6. (4.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņš ir nedaudz paaudzies - tagad viņa augums ir 2 - 4 mm. Auglim augumu mēra "sēdus" pozā, jo kājas viņam ir stipri saliektas un pievilktas klāt ķermenim. Tātad, šie izmēri tiek skaitīti no galvas vidus līdz mugurkaula beigām ("astes galam"). Ar speciālu aparatūru var sadzirdēt kā pukst bērniņa sirds. Ir sācies pats galvenais periods - embrionālais. Šajā laikā embrijs ļoti ātri uztver visādus negatīvos faktorus. Iedzimtie defekti pārsvarā savu sākumu ņem tieši šajā laikā. Šīs nedēļas laikā veidojas smadzenes, parādās kāju un roku aizmetņi. Embrijam vēl ir aste, kas vēlāk pazudīs.

Jūs pati: Jums palielinās dzemde, bet pagaidām to vēl nevar redzēt, vienkārši paskatoties uz jums. Ja grūtniecība nav pirmā, tad gan var pamanīt nelielas izmaiņas vēdera formā. Bet to pagaidām redzat tikai jūs pati un ja esat bez drēbēm. Sievietēm, kurām ir slikta dūša no rītiem, varētu būt nedaudz samazinājies svars. Pārējām - nedaudz palielinājies, pārsvarā ne vairāk par 500 g, bet tomēr jūs jau varat sajust, ka bikses un svārki sāk spiest viduklī. Daudzām sievietēm jau palielinās krūtis. Ir labākais laiks doties pie ārsta pirmajā vizītē, apskates laikā jau var redzēt palielināto dzemdi. Ārsts atbildēs uz visiem jūsu jautājumiem. Neaizmirstiet sagatavoties pirmajai vizītei. Jums nāksies atbildēt uz jautājumiem, kas skar jūsu, jūsu vīra un vecāku veselības stāvokli (īpaši jāzina par sirds kaitēm, alerģijām, izslimotām nopietnām slimībām, iedzimtām kaitēm). Vēlams uzzināt, kāda bija grūtniecība jūsu mammai un vecmāmiņai (no mātes puses) - jo daudzas īpatnības ir iedzimtas. Jāzina par savām slimībām (labāk paņemt medicīnas karti līdzi), precīzi jāpasaka, kad bija pēdējās mēnešreizes un kāds jums ir cikls. Ja esat lietojusi kādas zāles - noteikti par to pasakiet ārstam, vēlams paņemt līdzi zāļu iepakojumu. Neaizmirstiet mājās sagatavot rakstiski savus jautājumus ārstam, kā arī pierakstiet atbildes. Pirmās apskates laikā jums tiks paņemtas dažādas analīzes.

7. (5.) nedēļa:


Jūsu mazulis:
viņš aug neticami ātri! Ja nedēļas sākumā tā augums ir 4-5 mm, tad nedēļas beigās jau 11-13 mm (tas ir apmēram zirņa lielumā). Embrijam attīstās kāju aizmetņi. Tie vēl ir kā īsas spuras. Roku aizmetņi jau ir paaugušies un tie ir sadalīti divās daļās ar elkoni. Sirds diezgan stipri ir izvirzīta uz āru, tai jau ir divas kameras. Plaušās parādās bronhu aizmetņi. Galva ir ļoti liela (kā ķermenis), attīstās smadzenes. Sāk attīstīties actiņas un nāsis. Formējās zarnas, apendikss.

Jūs pati: apkārtējie vēl neredz, ka esat stāvoklī. jūs vēl var mocīt slikta dūša. Svarā jūs varējāt pieņemties apmēram par 1 kg. Bet daudzas sievietes, kurām ir izteikti slikta dūša, varēja tieši pazaudēt kādu kilogramu. Tas ir normāli. Galvenais tādos gadījumos ir daudz dzert, jo, ja vemšana ir vairākas reizes dienā, var iestāties organisma atūdeņošanās. Dažreiz uzdod jautājumu: ja jau bērns vēl ir tik mazs, kāpēc tad pieņemos svarā? Svars palielinās, jo ir palielinājusies placenta, ir augļūdens, bet galvenais - organisms sāk veidot tauku slāni uz vēdera, kas pilda gan aizsargslāņa funkciju, gan arī uzkrāj vielu rezerves, kuras tiks izmantotas bērna zīdīšanas laikā. Tieši tāpēc, ja māmiņa baro ar krūti, tad viņai ir vieglāk nodzīt lieko svaru.

Tagad varat sākt pamazam palielināt savu apēsto kaloriju skaitu. Jums ir tagad jāēd apmēram par 300 kcal vairāk, nekā agrāk. Cenšaties ēst nevis "tukšas kalorijas" (piemēram, šokolādi), bet gan dārzeņus, augļus.

8. (6.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņs turpina strauji augt un attīstīties. Viņa augums ir 1,4-2 cm. Rociņas ir vēl paaugušās, tagad tās var locīt elkoņos. Parādās neliels deguns, sāk formēties auss (gan iekšā, gan arī ārpusē), parādījās plakstiņi uz acīm. Kājas paliek arī nedaudz garākas. Turpina attīstīties plaušas un bronhas, asins rites sistēma.

Jūs pati: palielinātā dzemde traucē uzvilkt apspīlētas drēbes. Iespējams, ka var jau pamanīt nelielu vēderiņu, īpaši, ja grūtniecība nav pirmā. Bet vispār vēdera forma un izmērs ir ļoti individuāla lieta. Tā kā dzemde visu grūtniecības laiku mēdz laiku pa laikam sasprindzināties, tad dažas sievietes šo sasprindzināšanos jūt kā tādas nepatīkamas sajūtas vēdera apakšā, spazmas. Dzemdei augot bieži parādās vēl viena nepatīkama lieta - dzemde sāk spiest uz nervu, kas atrodas gurnos, tāpēc var mocīt ļoti stipras sāpes gurnos, kājas augšējā daļā vai pie "astes kaula". Diemžēl, ar šo parādību neko nevar darīt. Vienīgi var nedaudz atvieglināt sāpes, ja apguļas uz pretējā sāpei sāna, tad dzemde nedaudz noslīd nost no šī nerva.

9 (7) nedēļa:

Jūsu mazulis: Jūsu mazuļa augums nu ir 2,2-3 cm (tas ir, apmēram, kā olīve). Viņam jau var ieraudzīt pirkstiņus (gan rokām, gan kājām). Veidojās kakls. Bērns sāk kustēties. Šīs kustības var pamanīt ar ultraskaņu. Galviņas forma mainās, tagad tā ir jau vairāk līdzīga cilvēka galvai. Pagaidām vēl nevar ārēji noteikt kas tas ir - puika vai meitene - ārējie dzimumorgāni vēl nav attīstījušies.

Jūs pati: būsiet jau pamanījusi, ka viduklis ir pazudis. Vēl varētu būt gan noguruma un miegainība sajūta un slikta dūša, bet drīz šīs pazīmes pazudīs.

10. (8.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņa augums ir 3,1-4,2 cm. Un tagad var jau noteikt viņa svaru - tas ir apmēram 5 gr. 10.nedēļas beigas - tās ir embrionālās stadijas beigas un augļa stadijas sākums. Kā jau tika minēts, embrionālā stadija ir vissnopietnākā vēl nedzimušā bērna veselībā. Daudzas pataloģijas var izveidoties tikai līdz 10.grūtniecības nedēļai (ieskaitot). Actiņas bērniņam vēl ir ciet, tās atvērsies tikai pēc 16 nedēļām.

Jūs pati: atšķirībā no mazuļa, jūs pati esat izmainījusies ļoti maz. Pat vēl nav vajadzības vilkt speciālās grūtnieču drēbes. Ērtāk ir nēsāt trikotāžas drēbes, kuras neapspīlē vēderu un netraucē Jums kustēties.

11. (9.) nedēļa:


Jūsu mazulis:
bērna augums ir apmēram 4,4-6 cm un svars ir ap 8 gr. Pēc izmēriem tas līdzinās nelielam citronam. Auglis tagad izskatās jau pēc cilvēka. Viņam vairs nav astītes, ir izveidojies kakls, pirkstiņi, sāk veidoties nadziņi. Sāk veidoties arī ārējie dzimumorgāni, bet tos vēl ir ļoti grūti saskatīt.

Jūs pati: pamazam pāriet nelabums un miegainība. Daudzas sievietes tieši pretēji - sāk izjust enerģijas pieplūdumu, ir tāda sajūta, ka varētu viena pati kalnus gāzt. Tomēr nevajadzētu pārāk pārpūlēties, vēlams dienā nedaudz atpūsties. Palielinoties asinscirkulācijai, parādās iekšēja siltuma sajūta, tāpēc var būt karsti un palielinās svīšana. Ir pēdējais laiks doties pie ārsta! Ņemiet vērā, ka, pat ja Jūs precīzi zinat datumu, kad palikāt stāvoklī, ārsts (un arī likumdošana) grūtniecību skaita no pēdējo mēnešreižu datuma. Ja grūtniecības uzskaitē būsiet stājusies līdz 12.nedēļai, apmaksātais pirmsdzemdību atvaļinājums būs par divām nedēļām garāks.

12. (10.) nedēļa:

Jūsu mazulis: auglis sver tagad 8-14 gr. Viņa garums no galvas līdz dibenam ir apmēram 6 cm. Ar speciālu aparātu (doppleru) var saklausīt bērna sirdspukstus. Visi orgāni ir jau izveidojušies, tagad tie tik attīstās un aug. Pamazam cietē skeleta kauli. Attīstās muskuļi. Bērns ļoti aktīvi kustās dzemdē, bet šīs kustības vēl Jūs nevarat sajust. Ja jums liekas, ka sajūtat kustības, tās ir vēdera gāzes, nekas vairāk. Bērnam uz mēles parādās garšas receptori, viņš var atšķirt garšu. Augļūdenim ir salda garša, ar to zinātnieki paskaidro mūsu mīlestību pret saldumiem.

Jūs pati: kopsummā jūs, iespējams, esat pieņēmusies svarā līdz pat 3,5 kg. Tas ir normas robežās. Vēlams iegādāties lielāku krūšturi, jo krūtis ir palielinājušās un turpinās palielināties. Līdz 12.nedēļai jums bija jāiztaisa sekojošas analīzes:

  • pilna asinsaina
  • jānosaka hemostāze
  • jānosaka asinsgrupa un Rh piederība (bērna tēvam arī!)
  • cukura līmenis asinīs
  • seroloģiskie izmeklējumi (HIV, sifiliss, hepatīts)
  • urīna analīze

Ja esat laicīgi stājusies uzskaitē, tad visus norīkojumus būsiet saņēmusi no ārsta.

Otrais trimestris no 13. līdz 24. nedēļai

13. (11.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērna organisms ir pilnīgi izveidojies - viņam ir visi orgāni, kauli, muskuļi. Turpmāk viņš vienīgi augs. Ja pēc gēniem matiem jābūt tumšiem, pigmenta šūniņās folikuli sāks ražot melno pigmentu. Mazuļa garums varētu būt deviņi centimetri, svars - vismaz divdesmit grami. Viņš izdara tveršanas kustības, rauc pieri, šķielē.

Jūs pati:
pamazām atgriežas agrākā enerģija, taču atpūta tik un tā nepieciešama. Neuzņemieties pārāk daudz darba. Dzemde turpina vienmērīgi palielināties. Vēl nesteidzieties vilkt grūtniecēm piemērotus tērpus. Tikai pārliecinieties, vai krūšturis labi balsta krūtis, kas ir piebriedušas.

14. (12.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērna galva ir liela - apmēram trešdaļa no ķermeņa garuma. Līdz šim ķermenītis bija saliekts kā pīrādziņš, tagad tas iztaisnojās, jo kaulaudi, arī ribas, strauji attīstās. Acis ir izveidojušās. Seja izskatās pēc jaundzimušā sejas. Bērnam ir liela piere, mazs, uzrauts deguns un izteikts zods. Nobriestot muskuļiem un nervu sistēmai, kustības kļūst aktīvākas un saskaņotākas, lūpas kustās, piere raucas grumbās un galva grozās - visas šīs kustības ir zīšanas refleksa sastāvdaļas. Placenta, kas sākotnēji ietvēra embriju un ūdenspūsli, tagad aizņem vienu dzemdes malu. Labi redzamas nagu iedobītes un paši nadziņi, var saskatīt arī augošos matiņus. Attīstās ārējie dzimumorgāni, ar labu ultraskaņas aparātu jau var noteikt bērna dzimumu. Sirds pukst 110-160 reizes minūtē, turpina attīstīties asinsrites sistēma. Bērns ir atkarīgs no placentas darbības, kura līdz dzemdībām varētu tikt saukta arī par mazuļa virtuvi. Bērnu un placentu saista nabassaite, kas šobrīd jau ir nobriedusi. To veido trīs asinsvadi. Pa lielo vēnu auglis saņem barības vielas un skābekli saturošas asinis, vienlaikus pa abām artērijām no bērna uz placentu tiek pārnestas atkritumvielas un no skābekļa brīvās asinis. Nabassaite ir gara kā izstiepta virve, tāpēc netraucē bērnam brīvi kustēties, arī vietas viņam daudz. Četrpadsmit nedēļu veca mazuļa garums no galvas līdz dibenam sasniedz piecdesmit sešus milimetrus, kopējais garums varētu būt septiņi līdz deviņi centimetri, svars - četrdesmit pieci līdz četrdesmit astoņi grami.

Jūs pati: dzemde paceļas uz augšu vēdera dobumā, to var sataustīt virs simfīzes. Jums vajadzētu būt lieliskai pašsajūtai, taču saglabājas tieksme pēc īpašiem ēdieniem. Iespējams, var jau redzēt, ka esat stāvoklī, bet tas katrai sievietei ir individuāli.

15. (13.) nedēļa:

Jūsu mazulis: pārsteidzoši ātri turpina veidoties bērna nervu šūnas - vairāk nekā simts tūkstoši vienā minūtē! Grūtniecības devītajā mēnesī mazulim jau būs vairāk nekā desmit miljardi smadzeņu šūnu - tik, cik ir visiem cilvēkiem. Bērna sejiņā sāk parādīties mīmika, viņš rauc pieri, kustina lūpas, groza galvu un arī pats kustās. Ja mazuļa rokas vai kājas pieskarās ķermenim, tas atbild ar nekoordinētiem grūdieniem.

Jūs pati: grūtniecības otrajā trimestrī jūs, iespējams, jutīsieties labāk, jums ir vairāk enerģijas. Labsajūtu varbūt vienīgi traucē viegli dedzinoša sajūta kuņģī, aizcietējumi. Aktivizējas vairogdziedzera darbība, tāpēc, ja ir fiziska piepūle, arī vingrojot, vairāk svīstat un īsāka kļuvusi ieelpa un izelpa. Tā kā gludā muskulatūra atslābst arī urīnceļos, jauzmanās no urīnceļu infekcijām. Vēlams atteikties no sliktiem ieradumiem - smēķēšanas, alkohola un patvarīgas medikamentu lietošanas. Centieties nepārpūlēties, neslimot. Placenta bērnu aizsargā no infekcijām, bet vīrusus, nikotīnu un alkoholu aiztur tikai daļēji. Līdz dzemdībām mazulis skābekli saņem caur placentu, un tā trūkumu viņš pats nevar kompensēt. Vīrieša uzdevums - rūpēties par to, lai jums būtu pēc iespējas mazāk uztraukumu, lai jūs domātu par sevi un nepārdzīvotu, ja kaut kas nav tik ideāli, kā jūs vēlētos.

16. (14.) nedēļa:

Jūsu mazulis: Bērniņam veidojas krunkaina ādiņa, aug nadziņi. Pamazām attīstās arī lanugo - ļoti maigs, mīksts apmatojums. Pastāv uzskats, ka tas palīdz uzturēt nepieciešamo ķermeņa temperatūru. Mazulis strauji aug. Viņa ķermenis kļuvis proporcionāls, kājas ir garākas par rokām, un galva vairs neizskatās tik milzīga. Bērna garums ir desmit līdz septiņpadsmit centimetri (mērot no galvas līdz dibenam), svars - 135 līdz 180 gramu. Sākušas darboties aknas un aizkuņģa dziedzeris. Pamazām attīstās arī mazuļa plaušas. Viņš izdara pirmās elpošanas kustības, ieelpojot augļa ūdeni. Varbūt jau pirmajā ultrasonogrāfiskajā izmeklēšanā varēsiet uzzināt, vai gaidāms puika vai meitene.

Jūs pati: jau otro reizi vajadzētu ierasties pie vecmātes vai ārsta. Tagad vai nākamo divu nedēļu laikā varētu veikt arī ultrasonogrāfisko apskati. Būtu jauki, ja pie ultrosonogrāfijas speciālista kopā ar jums dotos arī mazuļa tētis. Veicot šo izmeklēšānu, bērna attēlu iespējams izprintēt. To, kas redzams ekrānā, var arī ierakstīt videokasetē. 16. - 20.nedēļā var pirmo reizi sajust bērna kustības. Sākumā tās šķiet līdzīgas ziepju burbuļu plīšanai, tauriņa spārnu pieskārieniem, klauvēšanai vai arī zarnu darbības izraisītām vieglām kustībām. Atcerieties datumu, kurā pirmoreiz sajutāt mazo kustamies, un pasakiet to vecmātei. Tas palīdzēs noteikt dzemdību laiku, it īpaši, ja pēdējo menstruāciju datums piemirsies un US vēl nav veikta. Tagad jau redzamas izmaiņas jūsu ķermenī - droši vien izzudusi vidukļa līnija. Jūsu sirds darbojas gandrīz ar divtik lielu slodzi nekā pirms grūtniecības.

17 (15) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērniņš tagad iekārtojies dzemdes augšdaļā. Kopš šā brīža viņš sver vairāk nekā placenta. Nervu šūnas, kas nāk no smadzenēm, lēnām pārklājas ar aizsargājošu taukainu mielina slāni. Veidojas saikne starp nerviem un muskulatūru - tā nepieciešama, lai varētu vingrināt locītavas. Mazulim sākt augt uzacis un skropstas, uz mēles turpina attīstīties garšas kārpiņas.

Jūs pati: hormonu daudzums svārstās, tāpēc varētu asiņot smaganas. Iespējams, novērojamas izmaiņas arī ādā - uz vēdera veidojas strijas, bet uz sejas un rokām parādās asinsvadu zīmējums. Tās ir normālas parādības, daļa no kurām izzudīs pēc dzemdībām. lai kavētu striju veidošanos, ieteicams lietot atbilstošus krēmus vai losjonus (un ne tikai uz vēdera, bet arī uz krūtīm). Var būt vairāk izdalījumu no maksts. Taču gan jau esat pieradusi pie sava jaunā stāvokļa un vairāk uzmanības varat veltīt jūtu dzīvei, apzināti meklējot patīkamas emocijas. Grūtniecības otrajā trimestrī tas ir īpaši svarīgi, jo ietekmē augļa garīgo attīstību.

18. (16.) nedēļa:

Jūsu mazulis: mazais ir aptuveni divdesmit centimetru garš un vairāk nekā 170 gramu smags. Viņš sāk pārbaudīt savas spējas - gan speršanu, gan tveršanu ar rokām, gan zīšanu. Rociņas tver, kājeles sper. Daudzi bērni zīž savus īkšķus, ar rociņām satver nabas saiti.

Jūs pati: ja šis ir Jūsu pirmais bērns, iespējams, tieši šajā nedēļā sajutīsiet viņa kustības (ultrasonogrāfijā tās bija redzamas jau astotajā-devītajā grūtniecības nedēļā). Viņa kustības pastiprinās no pulksten 14 līdz 2. Sievietes parasti jūt ap astoņdesmit procentu šo kustību. Ja naktī grūti gulēt, izmantojiet papildu spilvenu - guļot uz sāniem, to palieciet zem vēdera vai starp ceļgaliem. Placenta ir apmēram centimetru bieza, tā producē aizvien vairāk hormonu, kas nepieciešami, lai regulētu dzemdes funkcijas un krūtis gatavotu bērna zīdīšanai.

19. (17.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērns ir aptuveni divdesmit piecus centimetrus garš un sver ap 340-500 gramu. Viņš strauji pieņemas svarā un nobriest. Jau izveidojušies īpaši taukaudi, kas nodrošina pastāvīgu ķermeņa temperatūru. Taukaudi nogulsnējās zem ādas dažādās ķermeņa daļās, it īpaši kakla un krūšu rajonā. Āda gan vēl ir sārta un krunkaina, jo zemādas tauku kārtiņa ir plāna. Ķermenis kļūst tvirtāks. Aktivizējās to dziedzeru darbība, kuri producē sierveida substanci (ziedi vernix caseosa), kas pārklāj mazuļa ādu vēl ilgu laiku un neļauj tai izmirkt augļa ūdenī. Mazulim aiz piena zobu aizmetņiem veidojās pastāvīgo zobu aizmetņi.

Jūs pati: ja Jums nav laika un iespēju apmeklēt grūtnieču vingrošanu, pati mājās izmēģiniet dziļo relaksāciju un vienmērīgu, ritmisku elpošanu. Atrodiet tam mazliet laika katru dienu. Tā kā apaļāks kļuvis gan vēders, gan dibens, platākās drēbēs jums būs ērtāk. Var gadīties, ka īsti nesaprotat, vai jūtat mazuļa kustības vai nē. Vislabāk tās var sajust vakarā, apguļoties pirms naktsmiera. Ja neesat bijusi uz ultrasonogrāfisko pārbaudi, ir pēdējais laiks to veikt.

20. (18.) nedēļa:

Jūsu mazulis:
attīstoties auss ārējai formai, pilnveidojas mazuļa dzirde. Bērns uztver mammas balsi, sirdspukstus, vēdera darbības trokšņus. Seja kļūst vēl līdzīgāka cilvēka sejai. Mazulim ir gan mati, gan uzacis un skropstas. Plakstiņi ir aizvērti. Pirkstu galu ādiņa ir rievota, tātad bērniņam jau ir savs individuālais pirkstu nospiedums. Ultrasonogrāfiski 20.-21. grūtniecības nedēļā var redzēt augļa elpošanas kustības.

Jūs pati: pamanīsiet, ka bērniņš kļūst aizvien aktīvāks. Šīs kustības, kas dažkārt ir pat saredzamas, ļauj arī vīrietim vairāk apzināties, ka bērns tiešām aug, veidojās, dzīvo. Viņš var to jau sataustīt, saklausīt sirdspukstus, salīdzināt tos ar saviem. Sieviete var ļaut tajos ieklausīties arī mazuļa brālītim vai māsiņai. Dzemde acīm redzami aug. Jūsu naba var izspiesties uz ārpusi un tā palikt līdz bērna piedzimšanai. Ja Jums nav ērta krūštura, tāds būtu jānopērk.

21. (19.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērns tagad sver vismaz 540 gramu. Viņš brīvi kustās augļa ūdenī un spārdās diametrāli pretējās vietās. Meitenītei izveidojās visas olšūnas (pieci līdz septiņi miļjoni). Krūšu dziedzeri redzami gan zēniem, gan meitenēm. Arvien cietāks kļūst mazuļa galvaskauss. Pamazam nobriest viņa smadzeņu šūnas, it īpaši tās, kas nepieciešamas domāšanai, atmiņai.

Jūs pati:
var gadīties, ka jūtat tā saucamo dedzināšanu pakrūtē, mutē ir skāba, dedzinoša garša. Aprunājaties ar ārstu - viņš Jums ieteiks piemērotas zāles. Varbūt palīdzēs daži malki piena vai sārmaina minerālūdens. Dzemde nu ir pacēlusies līdz pat nabai. Iespējams, nevarat dziļi ieelpot, jo plaušas ir nedaudz saspiestas.

22. (20.) nedēļa:

Jūsu mazulis: mazulim izveidojas savs dzīves ritms - aktivitātes periodsimijās ar miegu. Iespējams, visaktīvākais viņš būs tieši tad, kad jūs gribēsiet atpūsties. Mazais ir apmēram trīsdesmit līdz trīsdesmit divus centimetrus garš. Ap 22.grūtniecības nedēļu bērniņa ķermenis ir pūkains - tas klāts ar lanugo, kas parasti izzūd pirms dzemdībām, dažkārt vēlāk.

Jūs pati: grūtniecības hormonu dēļ varētu būt uztūkušas smaganas. Neaizmirstiet rūpēties par zobiem, apmeklējiet zobu higiēnistu. Lielākā daļa grūtnieču šajā laikā jūtas labi. Varbūt viņas naktīs redz pārsteidzošus sapņus. Viņu paaugstinātā emocionalitāte var izraisīt negaidītas izjūtas. Neērtības var sagādāt, piemēram, varikozas vēnas, muguras sāpes

23. (21.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērns enerģiski kustās, reaģē uz pieskārieniem un skaņām. Mazais dzird ne tikai to, kā pukst mammas sirds, kā viņai plūst asinis un rūc vēders, bet arī balsis, kas skan ap viņu. Ja tuvumā atskan ļoti skaļš troksnis, viņš satrūkstas un sāk spārdīties. Toties mazulis nomierinās, kad mamma vai tētis viņu rāmi un maigi uzrunā un noglāsta. Ir pētījumi, kas liecina - ja gaidīšanas laikā vecāki ar bērnu bieži sarunājusies, mazais jau tūlīt pēc piedzimšanas spēj atšķirt viņu balsis.

Jūs pati: glāstot savu apaļo vēderu, varbūt izdosies sataustīt, kur ir bērna galva, kājas, dibentiņš, muguriņa. Iespējams, reizēm jutīsiet, ka vēderā kaut kas iesāpās. Ja pēc nelielas atpūtas tas pāriet, neuztraucieties, tas ir normāli, jo dzemde aug. Ap šo laiku kļūst jūtamas Brakstona kontrakcijas - dzemde trenējās, vienlaikus masējot mazuli.

24. (22.) nedēļa:


Jūsu mazulis:
bērns ļoti strauji aug, tagad viņš ir 28-36 centimetrus garš. Mainījušās ķermeņa proporcijas - galva vairs nav tik liela, un ķermenis ir gandrīz kā jaundzimušajam. Nostiprinās bērna kauli - tie kļūst lielāki. Visi dzīvībai nepieciešamie orgāni ir tik nobrieduši, ka, gadījumā ja mazais piedzimtu tagad, viņš varētu arī izdzīvot - ja vien būtu laba, mūsdienīga neonatālā aprūpe un liela pacietība no vecāku puses. Rokām un kājām darbojas visi muskuļi, plaukstās var saskatīt līnijas. Dzimumorgāni iegūst formu. Zēniem sēkliniekos pieaug šūnu skaits, kuras producē vīriešu dzimumhormonu testosteronu.

Jūs pati:
vēders strauji izaudzis, nu jau jūs sākat izskatīties pēc grūtnieces. Var parādīties nebijusi ēstgriba. Ja šajā laikā apmeklēsiet vecmāti, viņa mazuļa sirdspukstus saklausīs jau ar parasto koka stetoskopu. Bērna tētis tos, iespējams, sadzirdēs, pieliekot ausi pie jūsu vēdera, tikai jāmāk atrast pareizo vietu. Toties vecmātei varat palūgt, lai viņa ļauj jums pašai ar īpašu aparātiņu paklausīties bērna sirdspukstus. Jau laikus ar savu vecmāti varat pārrunāt dzemdību plānu.

Trešais trimestris no 25. līdz 40. nedēļai

25. (23.) nedēļa:

Jūsu mazulis: smadzenes aug arvien lielākas. Attīstās smadzeņu šūnas un nervi, tie kļūst aizvien komplicētāki. Veidojoties smadzeņu rievām, nobriest tās smadzeņu šūnas, kurās vēlāk notiks domāšanas procesi. Zinātnieki pierādījšui, ka pat tik mazam bērnam var piemist spēja mācīties un atcerēties. Turpina attīstīties bronhi un plaušas, muskuļi nepārtraukti veic elpošanas kustības. Mazais norij pa mazām malciņām augļa ūdens, kurā pats peld, un turpāa ik pa laikam izdala nedaudz urīna. Dažkārt viņš žagojās, un arī Jūs to varat sajust kā ritmiskas kustības vēderā. Žagošanās ir normāla parādība, bērns šādi gatavojās elpošanai. Dažreiz ir tā, ka bērns var žagoties ļoti ilgi un bieži. Arī tas ir normāli. Bērnam ir jau izveidojies noteikts miega un nomoda ritms.

Jūs pati: nedēļā Jūsu svars pieaug par aptuveni 500 gramiem. Vēdera lielums atkarīgs no Jūsu ķermeņa uzbūves, auguma garuma, stājas un augļa ūdens daudzuma. Iespējams, reizēm kājas savelk krampji. Tādos gadījumos saspringušo kāju nedaudz paceļiet, papēdi stiepjot uz priekšu. Bērns var spiest uz urīnpūsli, liekot Jums biežāk iet uz tualeti.

26. (24.) nedēļa:

Jūsu mazulis:
caurspīdīgā, krokainā, papīram līdzīgā bērna ādiņa pakāpeniski kļūst biezāka. Viņa nervu sistēma nostiprinās, un uz pieskārieniem no ārpuses viņš atbild ar kustībām. Ap šo laiku mazulis pirmo reizi paver plakstiņus. Turpmāk guļot tie būs aizvērti, bet nomoda periodā bērns tos mirkšķinās. Acis gandrīz vienmēr ir tumši zilas. Tikai dažas nedēļas pēc piedzimšanas tās iegūst savu īsto krāsu, tikai dažiem bērniem acis ir brūnas jau kopš dzimšanas. Tas pats attiecas arī uz matu krāsu - lielākā daļa bērnu piedzimst ar melniem matiem, tad tie ļoti ātri maina krāsu (bieži pret gaišu), bet arī šī krāsa nav "galīgā", tā vēl mainīsies.

Jūs pati: ja vēlaties pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma izmantot kārtējo gada atvaļinājumu, būtu pēdējais laiks par to padomāt un brīdināt darba devēju.

27. (25.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērnam veidojas zemādas baltie tauki, kas palīdz uzturēt stabilu ķermeņa temperatūru. Ja gaidāms pirmais bērniņš, viņš, iespējams, dzemdē atrodas ar galvu uz augšu. Bet neuztraucieties - viņam vēl ir laiks apgriezties. Nevajag bažīties, ja šķiet, ka mazulis ir pārmērīgi aktīvs. Šajā laikā bērns kļūst spēcīgāks, viņam ir mazāk vietas, kustības - ierobežotākas. Mazulim paaugstinās muskulatūras tonuss, attīstās spēja orientēties telpā. Kustības liecina par viņa labsajūtu. Ja bērnam kaut kāda iemesla dēļ kļūst sliktāk, viņš ir mazāk aktīvs, arī kustības ir vājākas. Tad būtu jāveic papildu izmeklēšana. Dažkārt derētu pierakstit, cik bieži sajūtamas augļa kustības. Tas nostiprina arī emocionālo saikni ar bērniņu.

Jūs pati: līdz pat 36.grūtniecības nedēļai Jūs pieņemsities svarā. Sāciet laikus domāt par to, kas būs nepieciešams bērniņam, jo vēlāk nedaudz apgrūtinoša apaļuma dēļ iepirkšanās var kļūt par nepatīkamu pienākumu. Naktīs varbūt labāk jutīsities, ja gulēsiet uz sāniem un zem vēdera paliksiet spilvenu (vēl noderēs neliels spilventiņš starp ceļiem).

28. (26.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērna garums ir 25 cm (ja mēra tāpat, kā iepriekš - no galvas vidus līdz "astes" kaulam), vai arī 35-38 cm, ja mēra pilnu garumu. Svars - 900-1200 gramu. Augļa ūdens pūslis satur 750 ml šķidruma. Nobriest plaušu alveolas. Augļa ūdenī atrodas surfaktants (plaušu nobriešanai svarīga viela). Mazuļa acs tīklenes asinsvadi īpaši jūtīgi reaģē uz skābekļa koncentrācijas izmaiņām.

Jūs pati:
neauztraucieties, ja no krūtīm sūcas kāda lāse salda, ūdeņaina šķidruma - pirmpiena. Tieši ar pirmpienu, kas mazulim vieglāk sagremojams, bērniņu barosiet viņa pirmajās dienās. Tā mazais saņems gan ūdeni, gan proteīnu, gan cukuru, vitamīnus un minerālvielas, gan arī vielas, kas pasargās viņu no infekcijām. Jāsaka, ka pirmpiena parādīšanās (vai neparādīšanās) grūtniecības laikā nekādi nenosaka to, cik daudz piena Jums būs pēc dzemdībām. Daudzām sievietēm grūtniecības laikā pirmpiens vispār neparādās. Ja Jūs esat rēzus negatīva, ap šo laiku Jums atkārtoti pārbaudīs antivielas un, ja to nebūs, ievadīs cilvēka antirēzus imunglobulīnu. Turpmāk savu ārstu vai vecmāti apmeklēsiet biežāk.

29. (27.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērna galva ir vairāk vai mazāk proporcionāla ķermenim. Mazais klāts ar baltu, taukainu masu, ko sauc par verniksu. Tas bērniņa ādu pasargā no izmirkšanas augļa ūdenī. Lielākoties vernikss izzūd neilgi pirms dzimšanas. Nu mazulis augļa ūdenī iečurā apmēram puslitru urīna. Zēniem sēklinieki parasti jau noslīd maisiņos.

Jūs pati:
mazulis augot aizņem aizvien vairāk vietas, tāpēc jūtat, ka palielinās spiediens uz aknām, diafragmu, zarnām, visu vēdera dobumu. Raugieties, lai Jums būtu ērti. Atpūšoties izvēlieties pozu, lai kājas būtu paceltas uz augšu.

30. (28.) nedēļa:

Jūsu mazulis: mazais noteikti jūt Brakstona kontrakcijas, kas regulāri atkārtojas (šīs ir "izmēģinājuma" kontrakcijas, dzemde gatavojās īstām kontrakcijām). Bērna seja ir izveidojusies, pilnībā izaugušas uzacis un skropstas. Mazulis te atver, te aizver acis, tā trenējot acu muskuļus un spēju fokusēt skatienu. Tas, cik tālu (ap 20-25 cm) viņš redzēs tūlīt pēc piedzimšanas, cieši saistīts ar to, cik tālu viņam ir iespējams redzēt, atrodoties mātes vēderā.

Jūs pati:
sēžot un stāvot ļoti svarīgi saglabāt pareizu stāju, pat ja šķiet, ka bērns neļauj noturēt līdzsvaru. Mainoties ķermeņa smaguma centram, dažreiz sāp mugura. Lai saglabātu pareizu stāju, jābūt ērtiem apaviem ar zemiem papēžiem. Ja ilgāk jāsēž, arī krēslam jābūt ērtam. Vienojieties ar savu ārstu par pirmsdzemdību atvaļinājumu. Ja grūtniecības novērošanas uzskaitē esat stājusies laikus, atvaļinājums pienāksies no 30. grūtniecības nedēļas. Bet, ja to izdarījāt vēlāk, - no 32. nedēļas. Daudzām sievietēm rodas problēmas ar asiņu cirkulāciju. Lai regulētu to, iespējams, būs jāatsakās no gredzenu, pulksteņa valkāšanas, drēbēm jābūt ar ļoti mīkstu un vaļīgu gumiju (vēlams platu, tad mazāk spiedīs), uzmanīgi izvēlaties zeķes un apavus, kā arī nevelciet nekādu pieguļošu apģērbu. Asins cirkulācijas uzlabošanai bieži iesaka nēsāt speciālas zeķubikses - uzprasiet savam ārstam vai aptiekā. Sēžot un guļot kājas nedrīkst sakrustot, piespiest pie kaut kā.

31. (29.) nedēļa:

Jūsu mazulis: esat bez elpas vai nē, bērniņš skābekli saņem pietiekami. Viņš strauji pieņemās svarā. Nadziņi jau izauguši līdz pirkstu galiem. Mazais mirkšķina acis. Kustību ritms, elpošanas un rīšanas kustības labi attīstījušās, tāpat arī spēja orientēties telpā. Augļa ūdenspūslis satur līdz 750 ml šķidruma, kurā bērns var brīvi kustēties. Mazulis ir ap četrdesmit centimetru garš (no pēdiņām līdz galvas vidum) un sver aptuveni 1600 gramu. Lielāko diennakts daļu viņš guļ.

Jūs pati: kāpjot pa kāpnēm vai veicot kādu fizisku darbu, iespējams, aizelšaties. Tas tāpēc, ka dzemde atrodas augstu - starp nabu un ribām. Nesatraucieties, ja Brakstona kontrakcijas ilgst pat trīsdesmit sekundes. Tas ir normāli. Normāli ir arī tas, ka Jums pazeminās hemoglobīna līmenis asinīs. Vēdera pigmentētā līnija kļūst aizvien košāka. Jau ļoti skaidri varat sajust, ka mazais spārdās un grozās - tie ir stiprāki spērieni zem ribām, reizēm it kā ritmiskas žagas ik pēc trim-četrām sekundēm.

32. (30.) nedēļa:

Jūsu mazulis: mazais ir pilnīgi attīstījies, un zem ādas viņam pakāpeniski turpina nogulsnēties tauku rezerves. Ja bērns piedzimtu jau tagad, viņš gan vēl nespētu patstāvīgi elpot, jo plaušās vēl nav pietiekami daudz surfaktanta - vielas, kas ļauj ieplūst gaisam. Sāk darboties sviedru dziedzeri. Bērna ādiņa izskatās kā interesants, pūkains paklājiņš, ko veido matiņi, kas klāti ar biezu sierveida ziedi. Tā mazuli pasargā ne vien no izmirkšanas augļa ūdenī, bet arī no ādas infekcijām un dzemdību laikā ļauj viņam vieglāk izslīdēt (ja piedzimstot ziedes ir ļoti maz vai nemaz, tā ir viena no pazīmēm, ka bērns pārnēsāts). Augļa apvalks producē pietiekami daudz šķidruma, jo mazulis katru dienu izčurā ap puslitru urīna. Augļa ūdenī ir arī liekā sierveida ziede, barības vielas un plaušu attīstībai nepieciešamās vielas. Daudzi bērni kļūst īpaši aktīvi vakaros no pulksten 20 līdz 23. Mazais tagad ir ap četrdesmit divus centimetrus garš, sver apmēram 1800 gramu.

Jūs pati: sākot ar šo nedēļu, ik reizi, kad apmeklēsiet ārstu vai vecmāti, mediķis pārbaudīs, kā bērns dzemdē guļ, klausīsies viņa sirsniņu, novērtēs svara pieaugumu.

33. (31.) nedēļa:

Jūsu mazulis: līdz grūtniecības septītajam mēnesim bērniņam bija pietiekami daudz vietas, lai apmestu salto. Tagad mazais jau ir pārāk liels, lai augļa ūdenī viegli apgrieztos otrādi, tāpēc viņa kustības jūtamas kā spērieni un grūdieni. Varētu pat likties, ka bērns mazāk kustās. Protams, konsultējaties ar ārstu, bet visdrīzāk, tas ir tieši ierobežotas telpas dēļ. Pēdējā mēneša laikā mazuļa svars pieaudzis par vēl vienu kilogramu (galvenokārt uz muskuļu un tauku rēķina). Nabassaite (trīs asinsvadi, kas saistīti ar želejveidīgu vielu) ir ļoti stipra. Bērniņa sirsniņa pukst 120-160 reižu minūtē (tas ir stipri vairāk, nekā pieaugušam cilvēkam). Viņš spēj fiksēt skatienu vienā punktā.

Jūs pati: sataustot mazuļa pēdiņas vai ceļgalus, var noteikt, kā viņš guļ. Lielākā daļa bērnu jau atrodas ar galvu uz leju un ir pieraduši būt augšpēdus.

34. (32.) nedēļa:

Jūsu mazulis: viņš var atšķirt gaismu no tumsas. Kad saule apspīd Jūsu vēderu, iekšā ir sārta gaisma. Pēc piedzimšanas bērns spēs skaidri saskatīt Jūsu seju, kad tā atradīsies piecpadsmit līdz divdesmit centimetru attālumā no viņa. Ultrasonogrāfijā tagad skaidri varētu redzēt, ka mazuļa galvas forma, profils izskatās tik attīstīts kā jau piedzimušam bērnam. Sejiņa ir gluda un krunciņas lielākoties izlīdzinājušās. Astoņus procentus mazuļa svara veido tauki. Varbūt viņam uz galvas ir daudz matu. Āda ir rozā. Šīs nedēļas beigās bērna garums no galvas līdz dibenam ir aptuveni trīsdesmit divi centimetri un viņš var svērt pat līdz 2500 gramiem, jo bērni dzimst aizvien smagāki. Mazulim dzemdē kļūst diezgan šauri, kājas un elkoņi ciešāk sakļauti, tāpēc viņš mazāk kustās. Iespējams, tikai tagad kāds bērniņš iekārtojas ar galvu uz leju, lai gan daži to izdara vien īsi pirms dzemdībām. Kad Jums mainās garastāvoklis, emocijas, bērns uz to reaģē, jo caur placentu saņem Jūsu organismā izstrādātos hormonus. Niknu spārdīšanos var izraisīt skaļi trokšņi vai dusmas, uzbudinājums, bet tas var liecināt arī par mazuļa labsajūtu, piemēram, tad, kad Jūs atpūšaties pēc fiziskā darbībā pavadītās dienas. Trīsdesmit četras nedēļas pēc pēdējām mēnešreizēm Jūsu bērns ir pilnīgi attīstījies. Viņš kļuvis ļoti proporcionāls, un viņa proporcijas līdz dzemdībām vairs nemainīsies. Neraugoties uz to, bērna organisms turpina nobriest, viņš arvien pieņemās svarā, līdz būs gatavs lielajai stundai - piedzimšanai.

Jūs pati: pēdējais laiks sākt apmeklēt pirmsdzemdību nodarbības. Par nodarbību norisi uzprasiet savam ārstam vai vecmātei. Ja biežāk jāiet cilvēkos, bet tas ir laiks, kad daudzi slimo ar gripu, drošības labad reizi dienā vajadzētu paskalot kaklu ar kumelīšu tēju vai tējaskoka eļļas atšķaidījumu.

35. (33.) nedēļa:

Jūsu mazulis: parasti šajā grūtniecības nedēļā bērns ieņem stāvokli, kādā viņš būs arī dzimšanas brīdī. Viņa garums ir ap 42-49 cm, svars - 1900-2700 g. Uzkrājas glikogēna, dzelzs un kalcija rezerves. Zem ādas nogulsnējušies tauki, kas pēc dzimšanas uzturēs enerģiju un nodrošinās siltumregulāciju. Virs delnas pamatnes ir viena-divas krokas. Lanugo pūku uz ķermeņa kļūst arvien mazāk. Tās paliek tikai uz pleciem, rokām, kājām un krociņās. Gatavojoties dzimšanai, endokrīnā sistēma ir ļoti aktīva, mazulim plaušās izdalās viela, līdzīga ziepjainam šķidrumam, kas uzturēs plaušas atvērtas un gatavas elpot. Šajā vecumā auglim domāšana un atmiņa ir tikpat attīstīta kā jaundzimušajam.

Jūs pati: šajā laikā topošajai māmiņai dzemde aizpilda gandrīz visu vēdera dobumu un sniedzas līdz ribām. Stiprākas un manāmākas ir tā dēvētās treniņa kontrakcijas, kuru laikā dzemde kļūst cieta un tad atslābst (iespējams, ka nejutīsiet tās, jo šādas kontrakcijas nav sāpīgas). Muskuļiem atslābstot un iegurnim paplašinoties, iespējams, rodas diskomforta sajūta iegurņa mugurdaļas vai priekšējo saišu rajonā. Ģimenē būtu jau jāpārdomā, kā rīkosities brīdī, kad Jums būs jādodas uz dzemdību nodaļu. Ja Jums jau ir bērni, izlemiet, vai viņi piedalīsies dzemdībās vai nē, vai arī noskaidrojiet, kurš šajā laikā varētu būt ar viņiem kopā.

36. (34.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērns ir gandrīz pilnībā nobriedis un noslīd zemāk. Parasti viņš atrodas ar galviņu uz leju (97 procentos gadījumu). Mazuļa garums ir ap 49 cm, svars gandrīz 3000 g (tas gan ir ļoti individuāli). Viņš vairs nevar tik daudz izkustēties, jo dzemdē nav vietas. Pēdējos divos mēnešos katru nedēļu bērns pieņemās svarā apmēram pa 200 gramiem. Neēdiet pārāk daudz, tomēr veselīgi un bieži, lai neciestu Jūsu organisms un mazulim netiktu traucēta smadzeņu attīstība. Līdz dzemdībām viņam jau ir simtiem miljardu nervu šūnu, bet pēc piedzimšanas neviena jauna vairs neveidojas. Tāpēc grūtniecības laikā jāatsakās no notievēšanas diētām. Tikpat svarīgi ir nesmēķēt, nelietot alkoholu, narkotikas un lielās devās nomierinošus līdzekļus.

Jūs pati: no šīs nedēļas līdz dzemdībām ārsts vai vecmāte jāapmeklē reizi septiņās-desmit dienās. Ja šis ir pirmais bērns, šonedēļ vai drīz pēc tam viņš noslīdēs zemāk un Jūs jutīsities labāk, kļūs vieglāk elpot, taču būs vajadzība biežāk urinēt. Naktī divas-trīs reizes būs jāiet uz tualeti (pēc dzemdībām bērns var mosties apmēram šajā laikā). Dažas sievietes tā arī nepamana šo vēdera noslīdēšanu. Smagās dzemdes spiediens uz kuņģi var izraisīt grēmas, it īpaši, ja guļat uz muguras bez spilvena. Paātrinās pulss. Pirms grūtniecības tā biežums vidēji bija 68-70, bet tagad - 82-86 reizes minūtē. No 32. līdz 36.nedēļai izlīdzinās naba, pēc tam tā izspiešas uz āru (kad tas notiks, atkarīgs no tā, cik stipri esat pieņēmusies svarā). Hormoni, kurus ražo placenta, stimulē piena veidošanos krūtīs. Raizes par tuvajām dzemdībām bieži ieņem galveno vietu sievietes domās. Pie grūtnieces domām, vai viss ir kārtībā, vēl papildus nervozēšanu var izraisīt paziņu un radinieku nebeidzamie jautājumi: "nu, kad beidzot?", "vai tad vēl nav laiks?" un t.t. Vienkāršāk tikt vaļā no šiem jautājumiem ir pateikt, ka ārsta noteiktais termiņš ir kādas divas nedēļas vēlāk, nekā īstenībā. Tādējādi Jūs iegūsiet mieru pēdējās nedēļās.

37. (35.) nedēļa:

Jūsu mazulis: augļa ūdens daudzums līdz grūtniecības beigām ir apmēram 0.5 - 1.5 litri. Mazulim pilnveidojās smadzeņu darbība. Acu kustības kļūst koordinētas, uzlabojas redze. Pēdējās nedēļās bērna virsnieres vairāk producē hormonu kortizonu, kā iespaidā noris procesi, kuri ļauj atvērties plaušām un tās sagatavo pirmajai ieelpai.

Jūs pati: izmantojiet iespēju (ja tāda ir) iegriezties dzemdību nodaļā, kurā gribat dzemdēt. Grūtniecības beigās sievietei mēdz rasties tā saucamais ligzdas vīšanas instinkts. Viņa jūtīgi uztver visu, kas saistīts ar mājokli, tā iekārtošanu un neaizskaramību gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tāpēc tiek ieteikts grūtniecības pēdējos mēnešos nemainīt dzīvesvietu, izvairīties no radikālām pārmaiņām. Neilgi pirms bērniņa nākšanas pasaulē rodas enerģijas pieplūdums. Ir sievietes, kuras pirms pašām dzemdībām pagūst iztīrīt māju, nomazgāt logus. Patiesībā šī enerģija nav domāta nepadarīto darbu veikšanai. Daba iekārtojusi tā, ka pirms dzemdībām izdalās hormoni, kuri nodrošina enerģiju, kas nepieciešama tieši dzemdībām.

38. (36.) nedēļa:

Jūsu mazulis: bērniņš joprojām pieņemas svarā, pat par 28 g dienā. Pēdējās grūtniecības nedēļās mazulis aizņem visu dzemdi un, samazinoties augļa ūdens daudzumam, ir ļoti tuvu dzemdes sienai. Kad glāstāt vai masējat vēderu, bērns jūt Jūsu rokas pieskārienu. Mazuļa āda ir gluda un mīksta, tā vēl joprojām klāta ar plānu kārtiņu sierveida ziedes. Mazulis ir pieradis pie tā, ka viņu cieši aptver dzemde, kas reizēm saraujas un atslābst. Astoņdesmit procentu bērnu dzimst apmēram desmit dienas pirms 280. dienas.

Jūs pati: dienā rosoties nogurst kājas, ja iespējams, guļot tās paceliet uz augšu. Bērns tagad grozās mazāk, varbūt jūtat dīvainu sanošu sajūtu makstī, jo viņš kustina galvu pret Jūsu vēdera lejasdaļas muskuļiem. Iegurņa saites sasniedz maksimālo elastības pakāpi, ļaujot izplesties iegurņa un krustu locītavām. Normāla grūtniecība ilgst no 38 līdz 40 nedēļām. Iespējams, ka Jums noteiktā dzemdību diena jau tuvojās. Bet nenoskaņojoties uz šo konkrēto datumu! Tas ir tikai tāds koordinācijas punkts, nevis precīzs datums, kad jānotiek dzemdībām. Noteiktajā datumā dzemdē tikai ļoti minimāls sieviešu daudzums. Pārsvarā dzemdības notiek + (-) 2 nedēļās no šī datuma.

39. (37.) nedēļa:

Jūsu mazulis: kad viņš ir nomodā, zilās acis, kuru krāsa pirmajās nedēļās pēc dzemdībām var mainīties, ir atvērtas. Augļa ūdens atjaunojas ik pēc trīs stundām. Mazuļa zarnas piepildītas ar mekoniju, t.i., ar zaļgani melnu masu - gremošanas sistēmas izdalījumiem, sajauktiem ar žulti un šūnām no zarnu sieniņām, arī lanugo matiņiem, pigmentiem. Pēdējās divās nedēļās kustības var kļūt lēnākas, svara pieaugums samazinās līdz 100 g nedēļā, placenta vairs nepalielinās, taču turpina funkcionēt.

Jūs pati: dzemdes kakliņš nobriest, kļūst mīksts un plānāks, to noslēdzošā gļotu pika var izslīdēt. Varbūt jūtaties smagnēja un nogurusi, jūtat spēcīgas Brakstona kontrakcijas. Daudzas sievietes novērojušas, ka šīs kontrakcijas vairāk ir jūtamas otrajā un tālākajās grūtniecībās. Jums ir grūtāk gulēt, nevarat atrast ērtu pozu. Miegā nav iespējams otrādi apgriezties bez pamošanās. Bezmiegs šajā laikā ir ļoti izplatīta parādība. Vēl problēmas var sagādāt citas neērtības. Piemēram, zarnu uzpūšanās, aizcietējumi, gremošanas traucējumi. Bieži slēdzējmuskuļi paliek vājāki, tāpēc klepojot, smejoties vai šķaudot var izdalīties neliels urīna daudzums. Ir grūti sēdēt. Rodas aizdusa no jebkuras fiziskas piepūles. Bērna smagums bieži spiež uz nerviem, kas atrodas cirkšņos, kā rezultātā varat izjust asas sāpes vienā vai abās kājās. Bieža parādība ir arī paplašinātās vēnas kājās, hemoroīdi. Pēdējos grūtniecības mēnešos sievietei ir biežas garastāvokļa maiņas. Ir atmiņas traucējumi, grūtniece kļūst aizmāršīga. Dažreiz var uznākt izmisums - kas tad ar manu galvu notiek? Neraizējaties, tā ir normāla parādība, pēc dzemdībām viss būs atkal normā.

40. (38.) nedēļa:

Jūsu mazulis: vidēja lieluma iznēsāts bērns ir 48-56 cm garš, sver 3000-4000 g. Viņš kļuvis pilnīgs un apaļš, viņa organisms ir nobriedis. Mazulis atrodas dzemdes lejasdaļā un ir atspiedies pret atslābušo, daļēji pavērto dzemdes kakliņu. Bērnam izveidojušās plaukstas pamatnes krokas. Ar saviem garajiem nadziņiem viņš var saskrāpēt sev seju. Drīz mazulis atstās pazīstamo patvērumu un viņam būs vajadzīga mīlestība un rūpes.

Jūs pati: ilgi gaidītā diena vairs nav tālu, un, iespējams, Jūs ļoti vēlaties, lai tas nenotiktu tik drīz. Tuvojoties dzemdībām, dzemdes aktivitāte pieaug, līdz treniņa kontrakcijas pāriet īstās dzemdībās. Dažreiz neilgi pirms dzemdībām noplūst augļa ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!