Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas fizioterapeite Dace Bērtule demonstrē, kā mājas apstākļos organizēt vingrošanu bērniem, kuriem ir nosliece uz X vai O tipa kājām.

Vingrojumi O veida kājām

O veida kāju veidošanos var izraisīt pārāk ātra bērna staidzināšana, kas, savukārt, izraisa pārlieku lielu slodzi uz bērna elastīgajiem kauliem, sevišķi smagnējiem un tukliem bērniem. Ļaujot brīvi un ilgstoši rāpot pa grīdu, attīstās un nostiprinās bērna muskuratūra un skelets. Ja mazulim ir nosliece uz O tipa kājām, tad pirmkārt ir jāstiprina muskulatūra, kas ir starp celīšiem, augšstilbu iekšējā muskulatūra, gurnu muskuļi.


Vingrojumi X veida kājām

Sākot staigāt, var veidoties X veida ceļu locītavas, kas savu maksimumu sasniedz 2,5 gadu vecumā un pakāpeniski mazinās, līdz sasniedz neitrālu stāvokli 4 – 6 gadu vecumā. Bērnam stāvot, ceļi saskaras, bet pēdas ir atvirzītas viena no otras. Riska grupa ir bērni ar lieko svaru un plakano pēdu. Ja bērnam ir nosliece uz X veida kājām, tad uzsvars jāliek ir kāju ārējo un aizmugurējo muskuļu stiprināšanu. Viss, kas saistīts ar līdzsvara noturēšanu, nodarbina kāju muskulatūru un veicina pareizu kāju veidošanos. Svarīgi stiprināt arī potīšu muskulatūru, tāpēc pievērsiet uzmanību vingrojumiem pēdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!