Foto: PantherMedia/Scanpix
Nepareizs uzturs uz galvenais iemesls zobu bojājumiem. Izslēdzot nelabvēlīgos produktus no bērnu ikdienas ēdienkartes, ir vecāki var nosargā savu bērna zobu stāvokli un uz ilgu laiku atlikt nākamā caurā zoba veidošanos.

Saldie gāzētie dzērieni


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Populārie bezalkoholiskie dzērieni satur milzīgu daudzumu cukuru, kas kaitē gan zobiem, gan veselībai kopumā. Lai jūs nemaldina tā saucamie "diētiskie" dzērieni, kuros it kā ir mazāks saldvielu daudzums. Cukura vietā izmanto saldinātājus, kas patiesībā organismam ir vēl kaitīgāki par dabisko cukuru. Gāzētie dzērieni strauju palielina skābuma līmeni mutē, atmiekšķē zoba emalju un, kad zobs ir neaizsargāts, sāk iedarboties cukuri. Emaljas kariess garantēts!

Vitaminizētie sporta dzērieni un vitamīnu tabletes

Foto: stock.xchng

Vitaminizētie dzērieni, kurus sporta nodarbībās lieto sportisti, kā arī sūkājamās tabletes un "vitamīniņi" ar C vitamīna devu arī veido skābu – lasi, zobiem nelabvēlīgu, vidi. Šāda vide mutē saglabājas ilgi un visu šo laiku zobi ir nepasargāti no ārējās vides kaitīgās iedarbības.

Lipīgie saldumi

Foto: Packard Twelve

Ja izvēlēties konfektes, tad labāk tās, kuras var ātri apēst. Sūkājamās ledenes, īrisa konfektes, visas citas konfektes, kas mutē tiek turētas ilgi vai līp pie zobiem, ilgtermiņā bojā zobus. Labāk apēst kvalitatīvu šokolādi un izskalot muti ar ūdeni. Vai ieviesiet Skandināvijas valstīs populāro "sestdienas – saldumu dienas" modeli. Vienā dienā bērns drīkst ēst tik daudz saldumu, cik kārojas. Pārējās nedēļas dienās iztiekam bez končām.

Žāvēti augļi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rozīnes, žāvētas plūmes, dateles – sastāva ziņā veselīgas un labas uzkodas. Risks slēpjas tajā, ka līdzīgi kā lipīgās konfektes, arī šie augļi pielīp pie zobiem, ieķeras zobu starpās un ilgstoši ar savu saldumu bojā zoba emalju.

Ātro ogļhidrātu produkti


Foto: Shutterstock

Baltmaize, cepumi, bulciņas, kartupeļi, makaroni - viss, kas satur cieti, viegli pielīp zoba virsmai un turpina zoba postīšanas darbu vēl ilgi pēc tam, kad kārums ir apēsts. Siekalu ietekmē ciete pārvēršas cukuros, kas ir ideāla vide kariesam draudzīgās mikrofloras augšanai.

Skābi ēdieni un dzērieni


Foto: PantherMedia/Scanpix

Visādi citādi vērtīgie citrusaugļi ir vēl viens bieds veseliem zobiem. Ēst apelsīnus, citronus, mandarīnus var un vajag, jo tie satur derīgo C vitamīnu, bet pēc to patērēšanas izskalojiet muti ar ūdeni. Tas pats attiecas uz jebkurām skābām sulām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!