Foto: PantherMedia/Scanpix
Par bērnu kāju fizioloģisko attīstību, X un O deformāciju stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vispārējās fizioterapijas nodaļas vadītāja, fizioterapeite Dace Bērtule.

Tāpat kā ar ausu vai deguna formu, arī bērnu kājiņu forma un augšanas īpatnības katram mazulim var atšķirties. Augšanas procesā bērnam ir gan X, gan O kāju formas periods un, ja tas atbilst fizioloģiskajai normai, tad vecāku satraukumam nav pamata.

Bērnam augšanas procesā kāju forma mainās un tas ir saistīts ar to, kādā veidā gūžas kaula galviņa kontaktē ar gūžas kaulu.

Bērnam piedzimstot, gūžas kakla novietojuma leņķis ir tāds, ka vizuāli veidojas O formas kājas. Šāda kājiņu forma saglabājas apmēram līdz 18 mēnešu vecumam. Pusotra gada vecumā leņķis  mainās un ap 2 gadu vecumu bērna kājiņām jābūt taisnām. 

Augšana turpinās un līdz  5 gadu vecumam kāju novietojums atkal vizuāli sāk izskatīties pēc X formas kājām. Visizteiktākā X forma kājām ir ap 4 - 5 gadu vecumu. Tad augšanas procesā leņķis atkal mainās un sākumskolas vecumā kājiņām atkal jābūt taisnām.

Faktori, kas var veicināt deformāciju

Faktori, kas var ietekmēt kāju formu izmaiņas, ir dažādi. Izplatītākais iemesls ir rahīts. Ja periodā, kad bērna kājas fizioloģiski atrodas X vai O stadijā, ir arī D vitamīna trūkums un ir nepietiekama kalcija uzsūkšanās, tad kaulu deformācija var saglabāties. Tieši tāpēc šajā laikā ir ļoti svarīgi nodrošināt pietiekamu kalcija uzsūkšanos kaulos.

Pareizu kāju formas veidošanos var ietekmēt bērna liekais svars, kas rada lielāku spiedienu uz kāju locītavām. Ja slodze uz locītavām ir pārāk liela, tad kaulu deformācija var saglabāties.

Ārste skaidro: ja bērnam 1 - 1,5 gads un ir O veida kājas, satraukumam vēl nav pamata, bet ja šāda kāju forma saglabājas arī 2 - 4 gadu vecumā, ir jākonsultējas ar bērna ārstu.

X formas kājas saglabājas līdz pat skolas vecumam. Svarīgs ir arī tas, cik izteikts ir X kāju gadījumā attālums starp kāju potītēm. Attālumam starp iekšējām potītēm nevajadzētu būt lielākam par 6 cm. Ļoti bieži ar X kājām kombinējas arī tā saucamā "potīšu nestabilitāte", kas ir pamatots iemesls apmeklēt ārstniecisko vingrošanu.

Bieži vecākus uztrauc plakanās pēdas veidošanās. Bērns piedzimst bez pēdu velvēm un tās sāk veidoties tikai tad, kad zīdainītis sāk nodarbināt visu savu ķermeni, tai skaitā pēdas un kājas. Pēdu velves veidojas, bērnam mācoties līst, rāpot un staigāt.

Apmēram līdz 2- 3 gadu vecumam bērna pēdiņa vizuāli izskatās plakana. Muskuļu aktivitāte šajā vecumā vēl ir nepietiekama, bet pēdu velves nosedz tauku spilventiņi. Izteikta pēdas velve sāk veidoties tikai ap 3 gadu vecumu, bet viss process kopumā noslēdzas tikai skolas vecumā. 

Par to, kā diagnosticē plakano pēdu, skatieties video sižetā. 

Vai mācoties staigāt, bērniņam būtu jāvelk kājās apaviņi

Fizioterapeite norāda, ka, mācoties stāvēt kājās un staigāt, veselīgāk un pareizāk ir ļaut nodarbināt pēdu muskuļus. "Supinatori un kapīte, kas stabilizē potīti, netrenē pēdas un potītes muskulatūru. Mazam bērniņam nevajadzētu vilkt kājās apaviņus laikā, kad viņš mācās stāvēt vai staigāt.

Veselīgāk ir ļaut pašam netrenē kājas, nodarbināt potīšu un pēdu muskuļus. Ir gadījumi, kad bērniņš ļoti balstās uz pēdas iekšējās malas muskuļiem. Tādā gadījumā nepieciešams konsultēties ar ārstu un, iespējams, apavi ar pareizi veidotu potītes balstu tomēr ir jānēsā".

Vingrojumi O veida kājām

O veida kāju veidošanos var izraisīt pārāk ātra bērna staidzināšana, kas, savukārt, izraisa pārlieku lielu slodzi uz bērna elastīgajiem kauliem, sevišķi smagnējiem un tukliem bērniem. Ļaujot brīvi un ilgstoši rāpot pa grīdu, attīstās un nostiprinās bērna muskuratūra un skelets. Ja mazulim ir nosliece uz O tipa kājām, tad pirmkārt ir jāstiprina muskulatūra, kas ir starp celīšiem, augšstilbu iekšējā muskulatūra, gurnu muskuļi.

Vingrojumi X veida kājām

Sākot staigāt, var veidoties X veida ceļu locītavas, kas savu maksimumu sasniedz 2,5 gadu vecumā un pakāpeniski mazinās, līdz sasniedz neitrālu stāvokli 4 – 6 gadu vecumā. Bērnam stāvot, ceļi saskaras, bet pēdas ir atvirzītas viena no otras. Riska grupa ir bērni ar lieko svaru un plakano pēdu. Ja bērnam ir nosliece uz X veida kājām, tad uzsvars jāliek ir kāju ārējo un aizmugurējo muskuļu stiprināšanu. Viss, kas saistīts ar līdzsvara noturēšanu, nodarbina kāju muskulatūru un veicina pareizu kāju veidošanos. Svarīgi stiprināt arī potīšu muskulatūru, tāpēc pievērsiet uzmanību vingrojumiem pēdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!