Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības laikā sievietes ķermenis pielāgojas augošajam mazulim, un arī vēdera āda kļūst elastīgāka, lai mazulim būtu gana daudz vietas mātes miesās. Tomēr pēc dzemdībām gribas atkal iegūt iepriekšējo izskatu, bet tieši vēders pēc dzemdībām mēdz būt izstaipījies un ir grūtības atgūt tā iepriekšējo formu. Arī dabīgā tauku kārtiņa, kas sargāja augli, kad tas atradās vēderā, pēc dzemdībām nemaz tik ātri nepazūd.

Portāls „Womans Health Magazine” apkopojis tipiskākās kļūdas, ko pieļauj jaunās māmiņas, kas vēlas atgūt iepriekšējās formas. 

Bērna dienas režīms


Foto: PantherMedia/Scanpix

Zīdaiņa dienas režīms, kas sākumā ir haotisks, bet pēc tam prasa daudz laika un enerģijas no mammas, ir viens no klupšanas akmeņiem ceļā uz skaistā auguma atgūšanu. 

Kad mazulis ir nomodā, mamma laiku velta viņam, bet, kad guļ, mājas pienākumu veikšanai. Tas viss kopā prasa milzīgu enerģijas patēriņu, kas tiek kompensēts, ēdot haotiski un to, kas pirmais gadās ledusskapī pa rokai, kā arī izvēloties ātrās uzkodas, kas dod ātro enerģiju – saldumi, cepumi, saldi dzērieni. Nedēļas pēc nedēļas, kamēr attopamies, ka ķermeņa aprises nav palikušas slaidākas, lai gan ikdiena paiet skrienot.

Ēdiet tāpat kā bērns - četras līdz sešas reizes dienā un mazas porcijas. 

Nepieļaujiet otru klasisko mammu kļūdu - nekļūstiet par "dežūrcūku", kas apēd to, ko nav apēdis bērns. Nemaz nemanīsiet, ka apēstie grami sakrāsies pavisam jūtamos kilogramos uz gurniem. Nav vērts šādi taupīt ēdienu, ja pēc tam jāpārdzīvo par savu svaru. 

Jāapzinās, ka arī stress ietekmē mūsu ķermeni. Turklāt ne tikai tādā veidā, ka daļai sieviešu stresa laikā gribas ēst visādus našķus, bet arī tāpēc, ka stresa laikā ķermenim iestājas taupīšanas režīms, lai tas spētu pārciest grūtos laikus, tāpēc uzkrāj rezerves, nevis tās atdod.

Krūtsbarošana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dietologi apgalvo, ka sievietes, kas baro bērnus ar krūti, formu atgūst ātrāk. Krūts stimulācija labāk liek sarauties vēdera muskuļiem, labāk savelkas dzemde, vēders paliek plakans. Barošana ar krūti sadedzina 500 - 800 kalorijas dienā. 

No otras puses, barošana ar krūti ir tik liela slodze organismam, ka tas prasa vairāk uzturvielas, bet ēdot daudz un sātīgi, var viegli uzbaroties. Ja barojot, gribas ēst vairāk, izvēlieties liesos piena produktus, dārzeņu zupas, putras nepapildiniet ar sviesta un ievārījuma piedevām. Tā vietā, lai ēstu papildus bezvērtīgās kalorijas, domājiet par uztura vērtību, minerālvielām, vitamīniem. 

Pareizā diēta


Foto: PantherMedia/Scanpix

Drastiska diēta uzreiz pēc dzemdībām ir bezjēdzīgi un pat bīstami, jo samazinās piena daudzumu. Pievērsiet uzmanību tam, lai ikdienas uzturā ir pietiekami daudz olbaltumvielu, dzelzs un kalcija. Tas nozīmē, ka ēdiet sierus, piena produktus, zivis, riekstus, pākšaugus, gaļu. 

Dzelzs pēc dzemdībām ir īpaši nepieciešams, jo pēcdzemdību asiņošanas laikā sievietei stipri krītas dzelzs krājumi, bet, ja ir dzelzs deficīts, notievēt ir grūti. Dzelzs piedalās speciāla fermenta izstrādē, kas ietekmē tauku šūnu sadegšanu. 

Izvēloties produktus, no kuriem gatavot ēdienus, labāk izvēlēties šķiedrvielām bagātu pārtiku – pākšaugus, dārzeņus, augļus, jo īpaši apelsīnus, ananasus. Tāpat labāk izvēlēties pilngraudu izstrādājumus un rupja maluma miltus. Lai organisms varētu arī attīrīties, būtiski uzņemt pietiekami daudz šķidruma.

Pareizās fiziskās aktivitātes


No fiziskām aktivitātēm labi noderēs ilgas pastaigas ar ratiem pietiekami ātrā, ritmiskā solī ( 4 – 5 km stundā), kāpšana pa kāpnēm, ik rīta vai ik vakara  krosiņš pa tuvējo mežu, peldēšana vai riteņbraukšana. 

Labi noderēs arī dejošana, jo īpaši vēderdejas. Ja iepriekš nav pievērsta īpaša uzmanība fiziskām aktivitātēm, tad tās jāuzsāk mēreni, sākot ar desmit, piecpadsmit minūtēm vienā reizē, pakāpeniski palielinot laiku līdz pusstundai vai pat 45 minūtēm. 

Pēc dzemdībām vingrojumi jāsāk izpildīt uzmanīgi un jāvēro sava pašsajūta, lai, labu gribot, nenodarītu organismam pāri. Vingrojumi sākotnēji var būt gana bieži, bet galvenais, lai tie ir pietiekami viegli, nepārslogojot vēl savās vietās nenostājušos muskuļus. 

Izpildot vingrinājumus, noteikti jāievēro pareizi vingrojuma izpildes nosacījumi, lai netraumētu mugurkaulu, kā arī lai no vingrojuma būtu efekts. Piemēram, veicot daudziem tik zināmo presīti (guļot uz muguras, kājas saliektas ceļos, pēdas kopā un piespiestas grīdai), uzmanība jāpievērš tam, ka galva jāatbalsta rokās līdzīgi kā turot volejbola bumbu, sprandai jābūt atslābinātai, kustība uz augšu jāveic nelielā amplitūdā, neatraujot muguru no grīdas. Turklāt, ceļoties augšā, jāveic izelpa.

Noderīga ir vēdera ievilkšana, kas arī ļauj sasprindzināt vēderdaļas muskuļus.

Pirmās 5 dienas pēc dzemdībām sevi jāsaudzē īpaši, jo iestieptās saites un muskuļi nespēs noturēt iekšējos orgānus un var iedzīvoties vēdera baltās līnijas trūcē, ko pēc tam var nākties operēt.

Sports ar zīdaini uz rokām


Foto: PantherMedia/Scanpix

Izplatītākais liekā svara iemesls sievietēm pēc grūtniecības izrādās nevis nepareizi strādājošie hormoni, ar ko sevi mierina sievietes, vai pārēšanās, bet gan tieši mazkustīgais dzīvesveids. Tāpēc sākt var ar pašu ikdienišķāko - sports ar zīdaini rokās. 

Jā, sportot ar zīdainīti uz rokām var burtiskā nozīmē. Bērna svars aug lēni, bet ik dienu. Viņa nēsāšana rokās veido skaitus, slaidus roku un plecu muskuļus. 

Šūpošanās uz lielās gumijas bumbas, midzinot mazuli, trenē un dara tvirtus gurnu muskuļus un kājas. Laiku pa laikam maniet bērna turēšanas veidu  tā, lai nodarbinātas būtu citas muskuļu grupas. Iegaumējiet, ka mazuli kā atsvaru nedrīkst izmantot līdz 6 mēnešu vecumam, jo mazākiem bērniņiem svarīgi ir ievērot pareizos hendlinga principus. 

Jāapzinās, ka tas viss prasa laiku un nebūs pāris nedēļu jautājums. Tomēr ir gadījumi, kad grūtniecības laikā vai pēc dzemdībām āda ir tā izstiepusies, ka ar vingrojumiem vien pilnībā nevar atgūt iepriekšējo izskatu un var būt nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, kad tiek likvidēta liekā āda un tauki vēdera daļā. Šīs operācijas laikā var tikt likvidētas arī strijas, kas atrodas zem nabas, kā arī tās strijas, kas ir virs nabas – nostiepjas un kļūst mazāk redzamas. Tādā gadījumā jārēķinās, ka dzemdēt drīkstēs tikai pēc gada, kad muskuļu sieniņa būs atjaunojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!