Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo tuvāk nāk ārstu noteiktā dzemdību diena, jo nepacietīgākas kļūst topošā mamma. Ja nu dzemdības sākas, bet īsto brīdi nokavēju? Ja nu aizbraucu par vēlu, par agru, bet ja nu nepamanu kaut ko svarīgu. Kā saprast, ka nu viss tik tiešām sākas? Vecmātes un ārsti apgalvo, ka savas dzemdības nogulēt nav iespējams!

Vai jādodas uz slimnīcu, tiklīdz sajūt pirmās sāpes

Pirms sieviete nav izjutusi, ko nozīmē dzemdību sāpes, teju ikviena sāpīte, ko sajūt, tuvojoties ārsta noteiktajam dzemdību laikam, šķiet kā zīme "Jā, nu viss sākas!"
Sievietes, kurām jau ir bijušas dzemdības, skaidri zina, kādas ir sajūtas, kas liecina par dzemdību procesa sākšanos.

  • Sāpes. Grūtniecības pēdējo nedēļu laikā topošās māmiņas sāk izjust "neīstās" sāpju lēkmes. Vēders kļūst stingrs, sāk vilkt muguru un vēdera lejasdaļā, dažkārt velkošās sāpes jūtamas arī kājās. Īstās pirmsdzemdību sāpju lēkmes sākas tieši tā. Tāpēc novērojiet, vai sāpju lēkmes ir regulāras. Ļoti svarīgi ir fiksēt laiku. Ja sāpes ilgst 30 līdz 60 sekundes un pēc noteikta laika atkal atkārtojas ar tādu pašu vai stiprāku intensitāti, tad process notiek.

    Ja sāpes ir neregulāras, pastiprinās un pāriet, ieejiet siltā vannā vai dušā. Ķermeņa muskulatūra atslābināsies un, ja izrādīsies, ka tās nebija īstās dzemdību sāpes, tad tās vairs neatkārtoties. Ja izrādīsies, ka dzemdības ir sākušās, tad pēc siltas vannas sāpes kļūs spēcīgākais.

  • Elpošana. Ir sajūta, ka esat kāpusi pa kāpnēm un ir grūtāk elpot, esat aizelsusies? Ja atbilde ir apstiprinoša, tad tā ir laba zīme - tas brīdis tuvojas.
  • Augļūdeņu noplūšana. Ļoti reti notiek tā, kā ir redzēts filmās – ūdens noiet ar šalti, daudz, to pamana visi. Visbiežāk augļūdeņi sāk sūkties vai pilēt nemanāmi, to sajūt tikai sieviete. Taču tiklīdz topošā māmiņa konstatē, ka augļūdeņi ir "nogājuši", tad tā ir droša zīme, ka dzemdības ir sākušās. Parasti sāpju lēkmes sākas uzreiz pēc augļapvalka plīšanas. Šajā gadījumā pēc iespējas ātrāk ir jādodas uz slimnīcu. Augļūdeņi ir silts, barības vielām bagāts šķidrums, kurās ātri izplatās baktērija, tāpēc pastāv infekcijas risks.
  • Asiņošana. Daļa dzemdību sākas ar asiņainu izdalījumu parādīšanos. Kad dzemdes kakls sāk vērties vaļā, sāk atdalīties gļotu korķis, kas pirms tam slēdza ceļu uz dzemdes kaklu. Gļotas var būt ar asiņu piemaisījumu. Parasti pēc gļotu korķa iznākšanas dzemdības sākas tuvāko divu dienu laikā.
  • Ja dzemdības sākas ar intensīvu asiņošanu, uz slimnīcu jādodas nekavējoties. Sazinieties ar neatliekamās palīdzības ārstu un rīkojieties tā, kā saka mediķi. Visdrīzāk jums ieteiks apgulties un gaidīt mediķus.

Kas par ātru, tas nav labi

Mūsdienu medicīniskās aprūpes sistēma ir radījusi topošajās mammās gandrīz nepārejošu spriedzi – ar gudru aparatūru un smalkiem aprēķiniem ir noteikts plānotais dzemdību datums, kuru gaidot, sieviete pastiprināti vēro izmaiņas savā sajūtās.

Ja noteiktajā datumā nekas nenotiek, ir vēl viens iemesls sākt uztraukties. Saistot savas gaidas ar ārsta prognozēto dzemdību dienu, visas izmaiņas vai diskomforts, ko sajūt, ir iemesls steigties uz slimnīcu ikreiz, kad kaut kas iesāpas. Ieklausīties savā organismā sievietes spēj tikai tad, ja ārsts apgalvo, ka pašlaik tiešām viss ir kārtībā.

Rezultātā vairāk nekā puse sieviešu ierodas slimnīcu dzemdību nodaļu, tad, kad īstais laiks vēl nemaz nav pienācis. Ja dzemdību sāpes ir neregulāras un tās nekļūst stiprākas, tad uz slimnīcu jādodas nav! Iespējams, ka šajā laikā dzemdes kakls tiešām pamazām atveras, bet pat 1 – 2 cm liels atvērums var saglabāties vairākas dienas un pat nedēļas, kuras topošā māmiņa droši un mierīgi var pavadīt ierastajā mājas vidē.

Liela daļa vecāku tomēr nolemj palikt slimnīcā, lai arī dzemdības tā pa īstam nav sākušās. Topošie vecāki slimnīcas sienās jūtas drošāk. Izplatīta, bet ne atbalstāma prakse slimnīcās ir veicināt dzemdību procesu, ja sieviete ir izvēlējusies palikt slimnīcā, bet dzemdības pēc mediķu domām nenorit pietiekami raiti. Medicīniskais personāls var nolemt paātrināt procesu, jo sāpes nepaliek stiprākas, norādītais datums jau ir klāt, kā arī nepieciešams laiks, ko veltīt citām dzemdētājām. Ar medikamentu palīdzību iespējams stimulēt sāpju pastiprināšanu, lai gan medicīniska pamatojuma šādai rīcībai nav.

Ja dzemdības tiek stimulētas vai ierosinātas, divreiz biežāk tiek izmantotas atsāpināšana, daudz biežāk izmanto arī dzemdību stangas vai vakuuma sūkni. Ja māmiņa slimnīcā atrodas ilgāk par 24 stundām, bet dzemdības vēl nav beigušās, nereti tiek pieņemts lēmums veikt ķeizargriezienu. Vācija veiktās statistikas apkopojums liecina, ka šajos gadījumos katrs trešais mazulis pasaulē nāk tieši ar ķeizargrieziena palīdzību.

Labāk lēnāk pār tiltu

Ko var darīt topošie vecāki, lai dzemdības sāktos pamazām un laimīgi un veiksmīgi beigtos? Ļoti svarīgi ir ticēt sev; ticēt, ka sievietes ķermenis tiks galā ar uzlikto uzdevumu.

Bieži vien sāpes sākas nakts vidū. Jums ir jāpieņem lēmums, vai pirmo sāpju lēkmi varat nogaidīt mājās vai arī tomēr vajadzētu braukt uz slimnīcu. Tāpēc jau laicīgi aprunājieties ar savu vecmāti, vai viņai drīkst zvanīt naktī, lai noskaidrotu, ko darīt negaidītā situācijā.

Dzemdības nav "aklo vistiņu" spēle, kur process notiek haotiski un uz labu laimi. Ļoti svarīgi ir apzināties, ka slimnīcā gan var sniegt palīdzību, bet kopumā process ir jāpārzina un jāvada pašai sievietei. Bet, lai spētu saprast, kas notiek ar jūsu ķermeni un jūsu bērniņu, ir jāsaprot arī dzemdību gaita. Tas būs jūsu lēmums, cik ilgi esat gatava gaidīt starp sāpju lēkmēm un vai dzemdību steidzināšana tiešām ir nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!