Foto: PantherMedia/Scanpix

Klīnikas "Premium Medical" pediatre Sarma Gaveika demonstrē, kā notiek divus mēnešus veca zīdainīša apskate pie ārsta un stāsta par biežāk dzirdētajām bažām, kas uztrauc jaunos vecākus.

Ja pirmais dzīves mēnesis paiet, pielāgojoties dzīvei ārpus mammas vēdera, tad divus mēnešus vecs bērniņš jau sāk iepazīt pasauli. Viņš reaģē uz košām  mantiņām, spēj atbalstīties uz apakšdelma, "sarunājas". Pirmais, ko ārsts vērto, ir tas, kā bērns izturas jaunos apstākļos, kā reaģē uz jauno vietu.

2 – 3 nedēļu vecumā bērniem sākas kolikas. Zīdainītis ēd, bet pēkšņi sāk rauties prom no krūts un spalgi raudāt. Visbiežāk šāda uzvedība liecina par vēdera sāpēm, nevis nepietiekamu piena daudzumu mammai. Mammām, kas veiksmīgi sākušas barot savu bērniņu pašas, nevajadzētu šaubīties par piena nepietiekamību. Daktere arī iesaka nesvērt bērnu katru dienu. Ja mazais ir piedzimis ar svaru virs 3 kilogrami un noteiktajā laikā, tad pilnīgi pietiek, ja bērniņu nosver reizi mēnesī pie ārsta. Homeopātiskie pilieni vai citi gāzu pilieni un sabalansēta mātes ēdienkarte palīdzēs mazināt vēdersāpes.

Pirmajā dzīves mēnesī mammas uztraucas arī par caureju. Šķidrāka vēdera izeja laikā, kad ēd tikai mammas pienu, tas ir normāli. Tikpat normāli ir, ja bērniņam iziet vēders pēc katras krūts ēšanas. Ja bērns ir labi paēdis, 6 - 7 pilnas autiņbiksītes dienā ir rādītājs, kā ēdiena pietiek. Ja pamperi paliek sausi, kļūst sausas gļotādas, ir reta čurāšana, tad tas var liecināt par nepietiekamu barošanu.

Par atgrūšanu nav jāuztraucas, ja bērniņš normāli pieņemas svarā. Atgrūšana ir normāla,  fizioloģiska izpausme līdz 3, pat 6 mēnešu vecumam. Pēc ēšanas sagaidiet atraudziņu, bet gultiņā lieciet uz sāniem, ja bērniņš pats "atveļas" uz muguras, poza nav jāmaina.

Vēl ārste iesaka bērniņam ļaut brīvi attīstīties. "Dažreiz mammas bērniņu ņemt rokās uzreiz un neļauj nemaz paraudāt. Bērnam ir jāmācās tikt ar sevi galā. Tas gan nenozīmē, ka jāļauj raudāt, bet nedaudz tikt galā ar savām emocijām patrenēties gan jādod iespēja".

Negulēšana naktī ir daudzu jauno vecāku rūpe. Bērna miegs ir ļoti saistīts ar vecāku dzīvesveidu un to, kā noritējusi mammas grūtniecība. Ja sieviete naktīs negulēja, tad šādu miega ritmu var pārņemt arī bērns. Kad mājās ir zīdainis, nevienam mājās nav jāstaigā uz pirkstgaliem. Tāpat kā mammas vēderā – neliels fona skaļums ir pieļaujams un tas bērna miedziņu darīs pat ciešāku.

Pediatre norāda, ka līdz 2 gadu vecumam, bet dažreiz arī ilgāk, būtu obligāti jālieto D vitamīns pilnvērtīgai attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!