Klīnikas "Premium Medical" otorinolaringologs Ramona Markuse stāsta par to, kā pareizi kopt jaundzimušā un pavisam maza zīdainīša ausis un degunu.

Iepriekš rūpīgi plānotās vizītes laikā mazā 2 mēnešus vecā Ketija saldi čučēja un iztraucēšanu no miega pauda ar skaļiem un sirdi plosošiem protestiem, tāpēc daktere uzsver – cik vien iespējams, plānojiet vizīti laikā, kad mazulis neguļ diendusu. Rēķinieties, ka vecākiem būs jāpalīdz, jo stingri turot bērniņu un ļaujot ārstam ātrāk apskatīt austiņas, procedūra būs īsāka un mazāk nepatīkama.

LOR ārste Ramona Markuse stāsta - visiem cilvēkiem ausīs ir sēra dziedzeri, kas var izdalīt gan brūnganu, gan dzeltenu sekrētu, tāpat šie izdalījumi var izskatīties arī kā sīkas plēksnītes.

"Dažreiz ar tīrības perfekcionistu apsēstie vecāki vai vecvecāki cenšas šo sēru iztīrīt, jo uzskata ausu sēru par netīrības pazīmi. To darīt nevajadzētu! Ja ir šaubas par ausu veselību, prasiet padomu ģimenes ārstam. Ikdienā vecāki drīkst ar vates tamponiņu iztīrīt tikai to auss daļu, kas ir redzama "ar aci". Nekādā gadījumā nemēģiniet ar vates kociņus tikt dziļāk auss ejā."

Ja bērniņš ausis aiztiek, tad visbiežāk tas liecina vai nu par vidusauss iekaisumu vai alerģiju, jo ir nieze un diskomforts. Var būt arī izdalījumi. Abos gadījumos jāmeklē ārsta palīdzība.

Vizītes laikā LOR ārsts apskatīs arī deguntiņu. Zīdaiņiem degunā var uzkrāties putekļi un gļotas, kas sakalstot, rada elpošanas problēmas. Ja degunā veidojas kreveles, jāizvērtē, vai gaiss telpās ir pietiekami mitrs.

Deguna gļotādas mitrināšanai ir arī speciālās ziedes, kas piemērotas pašiem mazākajiem. Ārste norāda, ka regulāra deguna šņākuļošana var būt saistīta arī ar kuņģa – zarnu trakta darbības traucējumiem. Ja bērniņš bieži un daudz atgrūž ēdienu, tad piena paliekas var nonākt aizdegunē un traucēt elpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!