Gribētu uzzināt ginekologa viedokli sekojošā jautājumā. Esmu dvīņu māmiņa. Puikas man piedzima ar ķeizargrieziena palīdzību. Dzemdību nodaļā ārsts pēcoperācijas periodā ieteica nēsāt pēcoperācijas jostu. Viņa viedokli ņēmu vērā un sāku to nēsāt jau nākamajā dienā pēc ķeizargrieziena. Josta ievērojami uzlaboja pēcoperācijas periodu. Ir pagājušas 3 nedēļas, un jostu nēsāju joprojām. Sakiet, lūdzu, cik ilgi pēc ķeizargrieziena operācijas tiek rekomendēts nēsāt pēcoperācijas jostu? Jau iepriekš paldies par atbildi.

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā)

Grūtniecības laikā, īpaši iznēsājot dvīnīšus, vēdera priekšējās sienas muskuļi ir stipri izstaipījušies. Pēcoperācijas josta rada it kā papildus atbalstu vāji funkcionējošai vēdera presei, samazinot sāpju sajūtu. Tas, cik ātri sievietes ķermenis atgūst agrākās formas, ir ļoti individuāli.

Ja jostu valkā ļoti ilgstoši, vēdera preses muskuļiem ir mazāka piepūle un līdz ar to arī mazāk iespējas atjaunot elasticitāti dabīgā veidā. Varbūt būtu labi mēģināt jostas valkāšanu pamazām samazināt, uzliekot to tad, kad gaidām lielāka piepūle, piemēram, ejot pastaigā, bet mājās censties bez tās iztikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!