Foto: PantherMedia/Scanpix
Apaugļotas olšūnas ieligzdošanās jeb implantācija notiek apmēram 19. cikla dienā (pie nosacījuma, ka cikls ir 28 dienas garš). Sieviete nekādi nevar ietekmēt šo procesu, toties var sagatavot savu organismu tam, lai šis svarīgais brīdis notiktu pēc iespējas labvēlīgākos apstākļos.

Kad apaugļošanas process jeb olšūnas un spermatozoīda saplūšana ir notikusi, olšūna apmēram četras dienas pa olvadiem ceļo uz savu mājvietu - dzemdi. Olšūnu uz priekšu virzīt palīdz olvadu bārkstiņas. Šajā laikā apaugļoto oliņu sauc par zigotu. Šūnu dalīšanās process zigotā notiek neticamā ātrumā. Sākumā tā sadalās divās identiskās šūnās, tad tās dalās vēlreiz, un vēlreiz. Dalīšanās notiek ik pēc 12 stundām, tādējādi trešajā dienā zigotā ir jau 32 šūnas. Brīdī, kad notiek implantācija, jau ir aptuveni 156 šūnas. Zigotas ārējā slāņa šūnas vēlāk baros embriju, bet iekšējā slāņa šūnas pamazām taps par augli.

Ceturtajā dienā apaugļotā zigota ir kniepadatas galviņas un ir līdzīga nelielam pūslītim ar šķidrumu. Tā jau ir nonākusi dzemdē. Nonākot dzemdē, galvenais uzdevums ir atrast piemērotu vietu, kur ērti implantēties. Vietas meklējumi var ilgt pat vairākas dienas. Pa to laiku dzemde ir sagatavojusi auglīgu gļotādu, kas ir pilna ar nepieciešamajām barības (Ca, P, glikoigēns) vielām. Tiklīdz zigota ir atradusi savu vietu, dzemdes sieniņā izveidojas iedobīte, kurā iegrimst zigota. Tad apaugļoto olšūnu pārklāj gļotādas kārtiņa. Ārējā slāņa šūnas tagad var attīstīties tālāk un pārveidoties par placentu, kas grūtniecības gaitā palielināsies. Ap cikla 24.dienu implantācija ir noslēgusies un tagad apaugļoto olšūnu var saukt par embriju.

Tikai šajā brīdī sievietes organisms pārslēdzas uz grūtniecības režīmu. Agrās stadijas placentas šūnas ražo grūtniecības hormonu HCG. Ar tā izdalīšanos olnīcas un hipofīze saprot, ka nākamo mēnešu laikā ovulācijām nav jānotiek. Toties olnīcas pastiprināti ražo progesterona hormonu, kas gādā, lai nenoārdītos dzemdes gļotāda jeb endometrijs. 10 -11 dienas pēc apaugļošanās embrijs un māmiņa jau ir savstarpēji saistīti ar asinsvadiem. Sākas tā saucamā placentārā barošana. 14. dienā jau ir radušās pirmās smadzeņu šūnas.

Ir sievietes, kas ieligzdošanos sajūt kā vieglu vilkšanu vēdera lejasdaļā, kas līdzīgas ir mēnešreižu sāpēm, var svārstīties garastāvoklis, var būt galvas reibšana vai nogurums. Dažām sievietēm šajā laikā var parādīties nedaudz asiņainu izdalījumu, kas ir saistīts ar to, ka dzemdes gļotādas virsējā kārtiņa ieligzdošanās brīdī tiek nedaudz traumēta. Tomēr kopumā nav skaidri sajūtamu pazīmju, kas liecinātu, ka tieši šobrīd notiek apaugļotās olšūnas implantēšanās dzemdes gļotādā.

Lai šis tik svarīgais sākuma posms noritētu labvēlīgi, sieviete ir laicīgi var parūpēties par labvēlīgu vidi topošajam mazulim. Ārsti iesaka laicīgi lietot folskābi, atmest smēķēšanu, mazāk lietot alkoholu un vairāk kustēties.

Lai implantācija notiktu veiksmīgi, svarīgi ir trīs faktori:

  • Pietiekami biezs un vesels endometrijs jeb dzemdes gļotāda, kurai jābūt 11 – 13 mm biezai;
  • Pareizs progesterona daudzums, kas rosina gļotādas augšanu un novērš tās ikmēneša noārdīšanos;
  • Pašā implantēšanās brīdī pareizā biezumā esošs šūnu apvalks, ar kuru notiek „ieķeršanās” dzemdes gļotādā.

Implantēšanās ir pirmais kritiskais brīdis grūtniecības norises procesā, daudz ko ietekmē mātes veselības stāvoklis un pietiekošs progesterona līmenis asinīs. Ja šajā periodā atklājas, ka embrijs nav „veselīgs”, tad organisms to izmet un sākas mēnešreizes. Iespējams, ka sieviete pat nav pamanījusi, kāds svarīgs process ir noticis viņas organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!