Foto: PantherMedia/Scanpix
Žurnāliste - frīlancere, blogere un ceļotāja Marija Buzanova, kas auksto gada pusi pavada siltās zemēs kopā ar bērniem un ģimeni, dalās savā pieredzē, kā ceļot ar maziem bērniem. Pirmo reizi dodoties tālākā ceļojumā, turklāt ja ir paredzēti pārlidojumi un laika joslu maiņas, vecākiem rodas ne viens vien jautājums. Vēl sarežģītāk ir, ja sākumā viss šķiet skaidrs, bet jau ceļojuma laikā nākas saskarties ar grūtībām, kas iepriekš pat nebija paredzētas.

"Galvenais, ar ko jāsamierinās vecākiem, kas iepriekš pieraduši ceļot vieni – ceļojums ar mazu bērnu ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs. Es pat teiktu, ka tas ir kaut kas tāls no tā, ko varētu saukt par pilnvērtīgu ceļošanu un atpūtu. Tomēr dzīve turpinās un mēs ceļojam, tikai visi kopā," komentē blogere. 

Kā piemēroties aklimatizācijai


Foto: PantherMedia/Scanpix


Lielākas bažas ir nevis par to, kā notiks aklimatizācija citā laika joslā un klimatā, bet gan par re-aklimatizāciju, kas jāpiedzīvo, atgriežoties mājās. Ja ierašanos saulainā klimatā cilvēka organisms uztver ar gavilēm, tad aukstums, mitrums un tumsa ir gandrīz pretdabiska vide maza bērna organismam un labsajūtai. Tāpēc daudzi mazuļi pēc saulainajiem kūrortiem saslimst.

Pirmajās nedēļās pēc atgriešanās iesaka bērnus nevest pārāk daudz ārā, lai viņi pamazām pierod pie krasās temperatūras maiņas. Tāpat ieteikts 2 nedēļas pirms un 2 nedēļas pēc ceļojuma nevakcinēt bērnu.

Ja brauciens notiek pirmo reizi, labāk doties no vasaras vasarā. Pārbrauciens no mīnus 30 grādiem uz plus 30 grādiem ir daudz lielāka slodze bērna organismam.

Ja esat atbraukuši uz silto zemju valsti, pirmajās dienās uzmanīgi ar atrašanos saulē! Ir viegli dabūt saules dūrienu un ādas apdegumu. Neierasts ēdiens var izraisīt īslaicīgus zarnu trakta darbības traucējumus.

Laika joslu maiņa


2 stundas turp vai atpakaļ nespēlē būtiski lomu organisma labsajūtā. Mazulis diezgan viegli pielāgojas šīm laika izmaiņām. Ja laika joslu dēļ novirze no dienas režīma ir lielākas, tad laicīgi ir jāsāk gatavoties. Lielāki bērni laika joslu maiņu panes vieglāk. Bērnus līdz gada vecumam laika joslu maiņai jāgatavo pat divas nedēļas iepriekš, koriģējot iešanu gulēt un mošanos stundu pa stundai.

Ko tad, ja saslimis?



Augsta temperatūra un pamatīgas iesnas var sabojāt ceļojumu vai vispār atcelt plānus. Nedēļu pirms brauciena izņemiet bērnu no dārziņa un neapmeklējiet sabiedriskas vietas, kur var inficēties ar vīrusiem. Un vispār dariet visu, lai nesaslimtu. Ja tomēr nav izdevies un bērns slims, ko tad?
Sagatavojiet līdzi ņemamo medikamentu aptieciņu, kas gan līdzēs tikai akūtos un neatliekamos gadījumos.

  • Painteresējieties par apdrošināšanas iespējām bērniem.
  • Noskaidrojiet, kurās ārstniecības iestādēs strādā pediatrs, kur var saņemt medicīnisko palīdzību un vai tajās pieņem nopirkto apdrošināšanas polisi.
  • Parūpējieties par interneta pieslēgumu. Lai arī konsultācijas forumos nav pats uzticamākais avots, tomēr labāk kaut kas, nekā vispār nekas.
  • Neaizmirstiet paņemt sava ģimenes ārsta tālruņa numuru, lai vajadzības gadījumā varētu sazvanīties.


Ar ko barot tālās zemēs


Foto: PantherMedia/Scanpix


Krūtsbērniem problēmu vispār nav – ēdiens silts, sterils un tieši tāds, kā vajag, vienmēr pa rokai. Krūts zīšana arī samazina diskomfortu lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās laikā.

Ja mazulis ēd maisījumu, tad piena maisījums jāņem līdzi no mājām, jo nav zināms, vai tieši tas maisījums, ko ēd bērns, būs nopērkams ceļojuma galamērķī. Parasti muitnieki lidostās neapšauba to, ka piena maisījums tiešām ir vajadzīgs bērna ēdināšanai. Ja līdzi ir suliņas, ūdens, tad drošības kontrole var palūgt mammai šo dzērienu pagaršot pašai. Kūrortpilsētās jārēķinās, ka specializētais bērnu ēdiens var maksāt 2-3 reizes dārgāk.

Līdz lidmašīnai drīkst ņemt sēžamratus, kas noder, pārvietojoties pa lidostu.

Apmetoties viesnīcā, kur norādīts, ka ir "bērnu galds", neceriet, ka tur būs veselīgs uzturs. Visbiežāk specializētā bērnu ēdienkarte sastāv no frī kartupeļiem, picām, cīsiņiem.

Niķi lidmašīnā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ideāla uzvedība sabiedriskajā transportā ir tikai aizmigušiem bērniem. Ja viņi ir nomodā, gaidiet, ka būs gan niķi, gan problēmas, kas vecākiem būs steidzami jārisina.

Protams, raudoši zīdaiņi nepatīk nepatīk nevienam, bet ir divas pasažieru grupas – bezbērnu pasažieri, kuriem vienkārši nepatīk, ka tiek traucēti, un pasažieri, kuriem pašiem ir bērni. Tie ir priecīgi, ka neraud viņu bērns.

Tomēr par to, kā īsināt laiku pārlidojumā, jāparūpējas laicīgi. Maziem bērniem līdzi paņemtajām rotaļlietām nevajadzētu būt skaņas efektiem, jo tas traucēs pārējiem.

Lielākiem sagādājiet lasāmvielu, zīmēšanas piederumus, kaut ko uzkožamu. Paņemiet līdzi sedziņu, ja bērniņam gribas gulēt. Ir aviokompānijas, kas pasažieriem ar bērniem ļauj izvēlēties ērtākās vietas un atstāj tukšu krēslu blakus, ja ir tāda iespēja.

Liela un maza bagāža


Foto: PantherMedia/Scanpix

Maza bagāža ar mazu bērnu neiznāks. Ja agrāk varēja ceļot ar mugursomu, tad dodoties ceļojumā ar bērnu, līdzi būs jāņem čemodāns ar maiņas drēbēm, ratiņi, rotaļlietas, ēdiens, varbūt pat autiņbiksītes… Tāpat neplānojiet pārāk plašu ekskursiju programmu. Visdrīzāk bērnam būs garlaicīgi, viņš čīkstēs, jūs nervozēsiet.

Ja finanses atļauj, ņemiet līdzi aukli vai vēl labāk – vecmāmiņu, kas būs gatava pieskatīt mazuli, kamēr vecāki atļaujas mazliet arī izklaidēties.

Arī ceļojumā nāksies piemēroties bērna miega un ēšanas režīmam.


Izmaksas - lielākas


Foto: Shutterstock

Ceļot ar mazuli līdz 2 gadu vecumam ir izdevīgi, jo aviokompānijas neprasa pirkt atsevišķu biļeti, arī viesnīcās atsevišķi nav jāpiemaksā. Toties ir citi papildus izdevumi – ar tik mazu bērnu var nākties izvēlēties ērtāku (un dārgāku) pārlidojumu, bet dzīvošanai nederēs trokšņains un lēts studentu hostelis.

Aptieciņa līdzņemšanai


Foto: PantherMedia/Scanpix

Autore iesaka arī sagatavot līdzņemšanai aptieciņu, kurā viņa liek šādus līdzekļus:

  • Sīkām traumām – briljantzaļais, plāksteris, vates tamponi.
  • Pret vēderproblēmām – "Smekta", ogle, "Espumisan" vai cits līdzeklis pret vēdera pūšanos.
  • Pret alerģiju – "Suprasīns", "Fenistilgēls".
  • Pretsāpju un drudža preparāts "Nurofen".
  • Kā arī termometrs un nomierinošas zāļu tējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!