Foto: PantherMedia/Scanpix
Deguna asiņošana ir nepatīkama problēma, kas gan ļoti nobiedē bērnus un vecākus, bet visbiežāk tas nav tik bīstami, kā izskatās. Izplatītākais iemesls deguna asiņošanai ir anatomiskā īpatnība - deguna starplikas izliekums un trausli asinsvadi deguna gļotādā. Ja telpās, kurās uzturas bērns, ir sauss gaiss, tad asinsvadi kļūst vēl trauslāki, tie plīst, tā   izplatītāko deguna asiņošanas iemeslu skaidroja otorinolaringologs Osvalds Plēpis.

Asiņošanu izraisa arī iekaltušas iesnas, bieži vīrusi, deguna urbināšana, ilgstoši iekaisusi deguna gļotāda - tas viss traumē un kairina asinsvadus. Ja asinsvadi ir trausli, deguns var asiņot, to stipri šņaucot, pārkarstot, fiziskas piepūles gadījumā vai mainoties atmosfēras spiedienam.
Ja zīdainīša mamma pārāk centīgi tīra degunu un atsūc iesnas, arī tas var traumēt asinsvadus. Tāpēc ārsti neiesaka bez īpašas vajadzības tīrīt degunu.

Lai arī asiņošana no deguna var būt ļoti spēcīga un izskatīties draudoši, parasti pietiek ar ātru un konkrētu rīcību - tā nāss, no kuras notiek asiņošana, ir jāaizspiež ar pirkstiem vai vates tamponu. Asiņojošā nāss jāpatur ciet vismaz 5 minūtes, pa to laiku izveidojas mazs asins receklītis jeb trombs, kas aptur asins plūsmu.

Uzmanību!

  • Neielieciet vates tamponu pārāk dziļi, lai pēc tam, velkot ārā, atkal nebūtu jātraumē asinsvadi.
  • Nelieciet bērnu guļus, jo tad asinis satecēs kaklā, pēc tam nonāks kuņģī. Asinis kairina kuņģi un var izraisīt vemšanu. Turklāt vemšanas laikā paaugstinās asinsspiediens, kas veicina asiņošanu.
  • Jārīkojas tieši pretēji - bērns jāapsēdina, kājām jābūt zemāk par galvu, bet sejai un degunam - mazliet uz priekšu.
  • Izmantojiet aukstuma kompresi, ko var uzlikt uz pieres. Aukstums sašaurina asinsvadus.
  • Kad asiņošana apstājusies, vēlams vairākas stundas degunu nešņaukt, neurbināt, nešķaudīt.
  • Rūpējaties, lai telpās, kurās uzturas bērns, nebūtu sauss gaiss. Deguna gļotādu mitrina arī degunā smidzināmie un speciālās eļļas, ar kurām ieziež deguna gļotādu.
  • Profilaktiski var stiprināt asinsvadu sieniņas, papildus uzņemt C vitamīnu.


Kad doties pie ārsta

Ja deguns asiņo bieži - reizi nedēļā vai vairākas reizes mēnesī, vēlams apmeklēt ausu, kakla, deguna ārstu, kas pārliecināsies, vai nav kādas nopietnākas saslimšanas. Piemēram, bieža asiņošana var norādīt arī uz asins recēšanas saslimšanām.

Ja degunā ir liels asinsvads, kuru ir viegli traumēt un kas rada lielu asins daudzumu, tad ārsts nosūtīs uz procedūru, ko sauc par piededzināšanu. Piededzināšanas mērķis ir radīt trauslajā vietā biezāku rētojumu, kas asinsvadu pasargās no plīšanas.

Ja deguns asiņo traumas dēļ, arī tad mājās ar pašārstēšanos nodarboties nedrīkst. Ir jādodas uz slimnīcu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!