Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojoties vasarai, topošās mammas grib izskatīties skaisti. Vingrs ķermenis un stingri muskuļi iespējami arī gaidot bērniņu, bet kā pareizi vingrot, lai nekaitētu mazulim un pašai no fiziskām aktivitātēm būtu gan prieks, gan arī labums? Skaidro "Capital Clinic Riga" fizioterapeits Uldis Sproģis.

Grūtniecības laikā ir ieteicamas konsultācijas un vingrošana tādu fizioterapeitu vadībā, kuri ir specializējušies un praktizējušies tieši darbā ar grūtniecēm. Nodarbību laikā speciālista uzraudzībā tiek veikti speciāli, grūtniecības laikam piemēroti vingrinājumi.

Runājot par sportošanu grūtniecības laikā, ir svarīgi novērtēt, kāda ir sievietes pašsajūta un cik fiziski aktīva sieviete ir bijusi pirms grūtniecības. Ja sieviete jau pirms grūtniecības bijusi aktīva sportotāja, arī gaidīšanas laikā no aktivitātēm nav jāatsakās, tomēr ir ļoti jāieklausās sevī.

Piemēram, ja pirms tam ir regulāri skriets un laiks pavadīts aktīvi, tad to var saudzīgi turpināt. Ja līdz grūtniecībai sieviete nebija sevišķi aktīva, labākas par skriešanu būs garas pastaigas. Var turpināt apmeklēt trenažieru zāli, jogu, zemas intensitātes aerobiku, peldēšanu.

Nebūtu ieteicami lēcieni, kontakta sporta veidi sacensību veidā, piemēram, basketbols, futbols, kā arī aktivitātes, kas prasa strauju, spēcīgu muskuļu sasprindzinājumu, piemēram, celt smagumus, kaut ko mest tālumā vai spēcīgi sist. Jāievēro, lai sporta nodarbību laikā ķermenis nepārkarstu, vienmēr tiktu

Vājais posms  - locītavas un līdzsvara sajūta

Kopumā grūtniecība tomēr ir laiks, kad sevi saudzēt vairāk. Pirmkārt, pati daba ir parūpējusies, lai sieviete nepārcenstos. Nelaba dūša, miegainība, nogurums neļauj darboties tikpat aktīvi kā iepriekš.

Otrkārt, hormonālo izmaiņu rezultātā saites kļūst elastīgākas, locītavas – nestabilākas. Saišu elastība palielinās, lai būtu vieta briestošajam vēderam, bet līdz ar to jārēķinās ar to, ka potītes vai pat ceļu locītavas var nepildīt savas funkcijas tā, kā pirms tam, ir lielāka iespēja paklupt.

Grūtniecības otrajā pusē ir mainījies smaguma centrs, pasliktinās līdzsvara sajūta. Tāpēc, lai arī braukšana ar velosipēdu vairs nav aizliegto aktivitāšu sarakstā, liela vērība jāpievērš tieši līdzsvara noturēšanai.

Samaziniet slodzi, ja ir reibonis, paātrināts pulss, nelaba dūša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!