rapšu elļa
Foto: PantherMedia/Scanpix
Nepiesātinātās taukskābes omega 3 un omega 6 ir nepieciešamas visiem, bet topošajām māmiņām jo īpaši. Uztraucoties par lieko svaru, nereti sievietes atsakās no taukvielām vispār, taču tas nav pareizi. Tā saucamie labie tauki figūrai nekaitē, toties mazulim tie ir ļoti nepieciešami. Par nepiesātināto taukskābju nepieciešamību gan topošajam bērniņam, gan sievietei stāsta bērnu neiroloģe Dr. Vizma Meikšāne.

Omega taukskābes - eļļās, zivīs, riekstos

"Omega 3 cilvēka organisms pats producēt nespēj, toties taukskābei ir liela nozīme bērniņa smadzeņu, nervu šūnu un acs tīklenes attīstībā. Tāpēc par to jādomā jau grūtniecības laikā, jo omega 3 tiek transportētas no mātes uz augli caur placentu," skaidro ārste.

Ilgtermiņā nepiesātinātās taukskābes pasargā bērnus arī no iespējamiem sirds slimību riskiem. Papildus omega 3 klātbūtne organismā nodrošina arī normālu kaula zobu aizmetņu veidošanos, gādājot par veseliem zobiem.  omega 3 atrodamas gan rapšu eļļā, gan zivīs (siļķēs, skumbrijās, lašos, sardīnēs), linu eļļā, valriekstos un ķirbju sēklās. 

Ļoti būtiska loma normālai augļa attīstībai ir arī A un E vitamīniem. E vitamīns veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos, atbild par muskuļu un ķermeņa normālu attīstību. Turklāt tas pasargā māmiņu un gaidāmo bērniņu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes un stiprina imūnsistēmu.

A vitamīns ir ļoti vērtīgs ādai, turklāt tas stiprina kaulus un veicina to augšanu. Piemēram, rapšu eļļā ir augu steroli jeb aktīvās vielas, kas veicina dažādas organisma funkcijas un iedarbojas kā antioksidanti.

Pediatre akcentē, ka rapšu eļļa ļoti labi pārstrādājas organismā un palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem K, E, A un D. 

Dzerot burkānu sulu, arī tai noteikti jāpievieno nedaudz eļļas, lai uzsūktos A vitamīna provitamīns beta karotīns. 

Vizmas Meikšānes uztura padomi grūtniecēm:

• Noteikti katru dienu iekļaut uzturā augļus un dārzeņus. Grūtniecības sākumposmā īpašu uzmanību pievērst zaļumiem. Lai dārzeņos un zaļumos esošās vērtīgās uzturvielas labāk uzsūktos, gādājiet par to, lai veselīgajiem salātiem klāt būtu kaut nedaudz taukvielu vai eļļas. eļļu.

• Vēlams uzturā iekļaut graudaugus, kliju produktus, pilngraudu maizi. Ja tiek vārītas putras, arī tām droši var pievienot mazliet rapšu eļļas. 

• Katru dienu jālieto kāds no liesajiem piena produktiem – jogurts, kefīrs, piens, paniņas vai rūgušpiens.

• Iekļaujot ēdienkartē olbaltumvielas saturošus produktus, vēlams stingri sekot līdzi tauku saturam. Ieteicams izvēlēties produktus, kas satur nepiesātinātās taukskābes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!