Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad pāris nolemj tikt pie veselīga mazuļa, sieviete sāk piedomāt pie pareiza uztura un pieprasa topošajam tētim atmest smēķēšanu un ikvakara alkoholisko kokteilīšu lietošanu. Patiesībā ar to nepietiek. Urologs Oļegs Junkers portālā "Mean's Helath" uzskata, ka no lēmuma pieņemšanas brīža līdz mazuļa turēšanai rokās jāpaiet vismaz gadam! Kāpēc ne deviņiem mēnešiem?

Tāpēc, ka vīrieša spermatozoīdi nobriest 90 dienas. Tātad no brīža, kad ir atmests viss kaitīgais un apmeklēts ārsts, lai pārliecinātos, vai nav būtisku veselības problēmu, līdz patīkamā procesa realizēšanai jāpaiet vismaz trim mēnešiem. Tad sēkla būs kvalitatīva. Vēl jāpieskaita deviņi gaidīšanas mēneši.  Kas būtu jāizdara vīrietim, pirms ķerties pie darbiņa?

Atceries, kad tu esi dzimis?

Foto: Shutterstock

Ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem ir ideālais, pats piemērotākais vecums vesela bērna radīšanai. Protams, ka kļūt par jauno tēti var arī 70 gadu vecumā, bet labāk tomēr nevajag. Erekcija un sperma nav vienīgie rādītāji, kas liecina, ka vīrieša reproduktīvo veselību viss ir kārtībā. Vīrieša gēni noveco, tādējādi gēnu materiāla defekti var tikt nodoti tālāk bērnam. Jo vecāks tētis, jo lielāka iespējamība, ka piedzims bērniņš ar veselības problēmām. Pats piemērotākais vecums, kad radīt bērnus, ir līdz 40 gadu vecumam, uzskata ārsts.

Par ģenētiskajām saslimšanām jāpadomā arī tiem topošajiem tēviem, kuri paši ir veseli, bet kuru ģimenes un radu lokā ir hroniskas saslimšanas, kas var tikt ģenētiski nodotas nākamajām paaudzēm – cukura diabēts, šizofrēnija u.c. Medicīna mūsdienās spēj noteikt, kādu gēnu nēsātāji ir potenciālie vecāki. Ja prognozes nav labvēlīgas un abi vecāki ir noteikta defektīva gēna nēsātāji, iespējams, no bērnu radīšanas ir vērts atturēties.

Aizej pie urologa!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uroģenitālās infekcijas, seksuāli transmisīvās saslimšanas neskan labi, tomēr  daļa cilvēku ir šo slimību izraisītāju nēsātāji, paši to nenojaušot. Palūdziet ārstam nosūtījumu, lai nodotu analīzes uz ureaplazmu, mikoplazmas infekciju, hlamīdijām, gardnellām , papilomas  vīrusu u.c. Papildus var veikt prostatas dziedzera ultrasonogrāfiju. Hronisks prostatīts var neizpausties vīrietim, tomēr tas ietekmē  bērna veselību. Izplatītākās problēmas ir iedzimtas augļa patoloģijas un attīstības anomālijas. Obligāti jāveic analīzes uz sifilisu, hepatītu, AIDS.

Papilomas vīruss un herpes  izraisītāji lokalizējas tieši spermatozoīdu nestajos gēnos. Tādējādi infekcijas tiek ienesta vēl pavisam mazā embrijā, kas ir tikai veidošanās procesā. Neārstēta hlamidioze var izraisīt neauglību.

Uztaisi spermogrammu!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai mazuļa ieņemšana notiktu ātri un veiksmīgi, vīrieša materiālam jāatbilst noteiktiem kritērijiem. Apjomam jābūt 2 – 5 ml, šajā tilpumā jābūt noteiktam daudzumam kustīgo spermatozoīds. Slikti ir gan tad, ja spermiju ir par maz, gan arī tad, ja par daudz. Kustīgiem un žigliem jābūt vismaz 60 – 70% spermiju, pieļaujami ir 10-15% ir mazkustīgu spermiju. Līdz mērķim tiks tikai kustīgie.

Urologs stāsta, ka spermatozoīdu mazkustīgums ir skaidrojams ar iespējamiem hroniskiem iekaisumiem uroģenitālajā sistēmā vai atsevišķām iedzimtām anomālijām. Tāpat to ietekmē neveselīgs dzīvesveids, alkohols un nikotīns. 

Esi formā!

Gan palielināts svars, gan samazināts svars būt neauglības iemesls. Sevišķi kaitīgs ir liekais svars, jo aptaukošanās, ko izraisa sievišķais hormons estrogēns, samazina testosterona līmeni. Samazinās gan dzimumtieksme, gan tiek traucēta spermatoģenēze jeb spermatozoīdu izstrāde. Savukārt pārāk mazs svars var liecināt par nepietiekamu olbaltumvielu uzsūkšanos organismā, kas arī negatīvi ietekmē spermatozoīdu kvalitāti.

Sports un aktivitātes – ar mēru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Fiziskās aktivitātes kopumā ir ļoti labas un atbalstāmas, tomēr pārslodze mazuļa radīšanas laikā nav vēlama. Vīrieša organismā ir noteikts daudzums testosterona, kas fiziskās pārslodzes laikā vispirms tiek tērēts muskuļu masas būvēšanai, tikai pēc tam sēklas materiāla izstādei. Uzmanīgi arī ar sporta veidiem, kas var traumēt starpeni. Braukšana ar velosipēdu nav aizliegta, ja tas nav ilgstošs, regulārs sports līdz spēku izsīkumam. 

Riska zonā – sadzīves ķīmija, medikamenti, smēķēšana

Foto: F64

Hlora, krāsu un laku ķīmiskie izgarojumi, benzīns posta ne tikai smadzeņu šūnas, bet arī spermatozoīdus.

Uzmanīgi ar medikamentu lietošanu, īpaši tas attiecas uz antibiotikām. Pēc antibiotiku lietošanas nepieciešama vismaz mēnesi liela pauze. Mazuļa plānošana nav savienojama ar ķīmijterapijas kursu. 

Smēķēšana sagrauj organisma šūnas, tai skaitā arī spermatozoīdus. Arī alkohola devas būtiski jāsamazina. Iespējams, ka kaitīgie ieradumi neietekmē pilnīgi visus spermijus, bet nevar arī paredzēt, vai olšūnu apaugļos veselais, vai tas, kas vīrieša smēķēšanas rezultātā ir kļuvis nekvalitatīvs. 

Rieksti, rieksti, rieksti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neapšaubāmi, veselīgam uzturam ir milzīga nozīme, bet svarīgi saprast, kas šajā gadījumā ir veselīgi. Ne sievietei, ne vīrietim nav jāievēro tā saucamās notievēšanas diētas. Organismam nepieciešamas pilnīgi visas uzturvielas, ko var iegūt no sabalansētas pārtikas. Sevišķi labi ēdienkartē iekļaut riekstus (uzlabo spermatozoīdu aktivitāti), jūras produktus (nepiesātināto taukskābju avots), skābpiena produktus (olbaltumvielu avots), augļus, žāvētus augļus. Reizi dienā mazajiem spermijiem patīk kafija, kas viņus uzmundrina, apgalvo ārsts. "Kofeīns un taurīns uzlabo spermatozoīdu kustīgumu. Svarīgi ir nepārspīlēt ar šo vielu lietošanu."

Veseli nervi un labs miegs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labs, regulārs miegs un pēc iespējas mazāk stresa ir tikpat svarīgi, kā riekstu ēšana, uzskata urologs. "Stresains, saspringts darbs ir viens no organisma enerģijas rezervju izsīkšanas iemesliem, kas neizbēgami ietekmē arī fertilitāti. Ja vīrietis ir noguris un nervozs, organisms netērēs atlikušās enerģijas paliekas kvalitatīvu spermatozoīdu producēšanai. Toties mainās hormonālais fons organismā un samazinās libido."

Starojums un karstums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rentgenstarojums darba vidē vai elektromagnētiskais starojums no mājās esošajām elektroierīcēm (piemēram, mikroviļņu krāsns) arī nenāk par labu vīrieša auglībai. Tieši tas pats attiecas uz mobilajiem telefoniem, ko topošais tēvs nēsā bikšu kabatā. Labāk telefonu novietot tālāk no stratēģiski svarīgajiem orgāniem.

Uzmanīgi ar karstumu! Vannas un pirtis nav veselīgas spermatozoīdiem. Ne velti daba iekārtojusi tā, ka vīrieša orgāni atrodas ārpusē. Tas nozīmē, ka tiem nevajadzētu pārkarst, bet ideāli būtu, ja temperatūra nepārsniegtu 35 °С - 36,6 °С. Augstākā temperatūrā mazie spermiji iet bojā. Tāpēc arī pēc slimošanām, drudža, kad ir bijusi augsta ķermeņa temperatūra, iespēja ieņemt mazuli ir mazāka. Ieteicams nogaidīt vismaz mēnesi, pirms ķerties pie darba.

Vēnu varikoze  var būt iemesls tam, kāpēc nevar ieņemt mazuli – vēnas paplašinās ne tikai uz kājām, bet arī dzimumorgānu apvidū. Tās uztur augstāku temperatūru un samazina materiāla kvalitāti. 

Un beidzot – sekss!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai spermatozoīdi nobriestu līdz apaugļot spējīgai stadijai, ir vajadzīgas vismaz trīs dienas. Ja visu materiālu "izšauj" negatavu, arī rezultāta nav. Tāpēc optimālais laiks ir darīt TO ik pārdienas.  Par pašu piemērotāko seksa pozīciju uzskata klasiski ierasto misionāra pozu, jo tā spermiji visvieglāk nonāk līdz olšūnai. Lai gan, ja materiāls ir kvalitatīvs, apsēklotāji žigli un sieviete vesela, nekas nepatraucēs sasniegt vislabāko rezultātu visnepiemērotākajā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!