Foto: PantherMedia/Scanpix
Par ko liecina velkošas, durošas sāpes un diskomforts reizi mēnesī? Ja šādas sāpes parādās apmēram nedēļu pusotru pēc menstruācijām, turklāt katru mēnesi te vienā, te otrā sānā, tad visdrīzāk tas ir tā saucamais ovulācijas sindroms. Olnīcas sievietes organismā strādā pēc kārtas. Attiecīgi, arī olšūna nobriest vispirms vienā olnīcā, un tad otrā. Piemēram, vispirms labajā olnīcā un tad kreisajā, tātad, arī sāpes iespējamas vispirms vienā sānā, tad otrā.

Pēc dažādos avotos norādītiem datiem ovulācijas sāpes izjūt 40% sieviešu, bet katra piektā sieviete izjūt izteiktas un īpaši nepatīkamas sāpes. Tās var ilgt sākot no pāris minūtēm un līdz pat vairākām dienām. Vienā mēnesī šīs sāpes ir ļoti izteiktas, citā mēnesī gandrīz nejūtamas.

Ovulācijas sāpju cēlonis ir folikula pūslīša plīšana. Folikulam pārplīstot, izdalās šķidrums, kas kairina vēderplēvi un arī var izraisīt sāpes. Dažreiz var būt arī nelaba dūša.

Vai šīs sāpes ir droša auglīgo dienu tuvošanās pazīme? Tā ir viena no auglīgo dienu pazīmēm, tomēr, ja ir vēlme ievērot dabīgās ģimenes plānošanas metodes, jāizmanto arī citi paņēmieni – auglības testi un bazālās temperatūras mērīšanu.

Ja sieviete lieto hormonālās kontracepcijas tabletes, tad ovulācija ir nomākta un arī sāpes nav jūtamas.

Sāpes remdēt palīdzēs siltas ūdens pudeles vai citas sildošas kompreses pie sāpošās vietas. Bet tas der vienīgi gadījumos, kad ir droši zināms, ka sāpes nav kāda iekaisuma pazīme! Palīdz arī magnija papildus lietošana.

Sāpes vēderā var nozīmēt ne tikai ovulāciju, bet arī kādu zarnu trakta infekciju vai pat apendicīta piedēkļa iekaisumu, tāpēc, ja sāpes ir īpaši nepanesamas un sāp savādāk nekā parasti, noteikti jāapmeklē ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!