Foto: Reuters/Scanpix

Jautājums: Esmu 37./38. nedēļā un šodien saņēmu streptokoka uzsējuma rezultātus. Streptokoka analīze negatīva, bet stafilokoks - 105 cfu/ml. Pie ginekoloģes jādodas tikai pēc 2 nedēļām, kas ir pāris dienas pirms paredzamā dzemdību termiņa. Tagad nesaprotu, vai šis rezultāts ir kas nopietns un pie ārstes jāsteidzas uzreiz? Vai nepieciešami kādi medikamenti tagad vai arī tāpat kā ar streptokoku saņemšu antibiotiku poti dzemdībās?

Atbild Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Ieva Daize

B grupas beta hemolītiskais streptokoks ir galvenais jaundzimušo sepses izraisītājs, tādēļ apmēram 37. grūtniecības nedēļā topošajai māmiņai tiek veiktas analīzes B grupas beta hemolītiskā streptokoka noteikšanai. Tādējādi iespējams izvairīties no paaugstināta riska jaundzimušo sepsei. Topošās māmiņas, kurām šis riska faktors pastāv, dzemdību laikā saņem antibakteriālu terapiju. Tā kā jums šī analīze ir negatīva, satraukumam iemesla nav.

Analīzes, lai noteiktu stafilokoku, standartprogrammā neietilpst, bet, ja ārste šādas analīzes ir nozīmējusi, iespējams, viņa ir vēlējusies pārliecināties par stafilokoka veidu: tie ir vairāki, un, piemēram, Staphylococcus epidermidis ir normālas mikrofloras sastāvdaļa. Savukārt, ja ir strutainais stafilokoks, tad gan līdz dzemdībām vajadzētu no tā atbrīvoties.

Ieteicams būtu sazināties ar savu ārsti, kura, aplūkojot analīžu rezultātus, arī nozīmēs visoptimālāko terapiju, ja tāda būs nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!