Obligāto prasmju sarakstā bērniem vienlīdz svarīgi izskaidrot gan satiksmes noteikumus uz ielas, gan pieklājīgu un drošu uzvedību skolā un nu jau arī sociālo tīklu lietošanas etiķeti. Lai gan par to, ka sociālie tīkli, piemēram, "Facebook", "Draugi", "Twitter" utml, jau sen nav droša un omulīga "savējo" papļāpāšana, tiek runāts arvien biežāk, šķiet, ka lielākā daļa cilvēku, un protams, arī bērnu un tīņu, joprojām nespēj tā īsti noticēt, ka virtuālā vidē ierakstīts vārds ir kā gaisā palaists putns. Ne vairs notvert, ne atsaukt atpakaļ, toties visi, kuri vēlas, to var izmantot savā labā.

Interneta vietne "Netsecurity.com" izpētījusi, ka "Facebook" tiek atklāta tik sensitīva un pat intīma informācija, kādu mēs neatklātu, sarunājoties ar dzīviem cilvēkiem reālā vidē. Mēs nekad nezinām, kas šo virtuālā vidē palaisto informāciju izlasīs un kā to izmantos. Tāpēc drošākai interneta lietošanai pastāstiet bērniem un lieciet aiz auss sev, kādu informāciju nekad nevajadzētu atklāt interneta vietnēs.

Savu un ģimenes locekļu dzimšanas dienas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Saņemt dāvaniņas un virtuālus sveicienus dzimšanas dienās ir patīkami. Šķiet, ka visi mūs mīl un atceras. Un tomēr interneta drošības eksperti iesaka savos profilos nenorādīt precīzus dzimšanas datus. Dzimšanas dati ir viens no visprecīzākajiem pavedieniem, ko sasaistot ar citu internetā atrodamo publisko informāciju, ir visvieglāk izmantot, lai izveidotu diezgan precīzu jūsu "profilu" un nozagtu šo identitāti nelietīgiem mērķiem, piemēram, nelikumīgu finanšu operāciju veikšanai.

Ne visos sociālajos tīklos ir iespējams reģistrēties, nenorādot dzimšanas datus. Ja tiek prasīta konkrēta informācija, norādiet tikai gadu, bet dzimšanas datumu ierakstiet nepareizus.

Attiecību statuss

Foto: PantherMedia/Scanpix


Pat bērni savos draugu profilos sākuši norādīt, vai viņi ir "brīvi" vai "aizņemti", nemaz nerunājot par jaunām meitenēm un sievietēm. Un tomēr arī tas var būt kā provocējošs aicinājums iepazīties dažādiem dīvaiņiem un interneta attiecību kolekcionāriem. Turklāt ziņa, ka esat "brīva" var būt kā signāls, ka mājās esat viena (un nepasargāta). Vislabāk šo profila sadaļu atstāt bez atbildes.

Jūsu atrašanās vieta

Foto: PantherMedia/Scanpix


Tā ir kā spēle – norādīt, kur esam un ko darām, ar ko pavadām laiku un kad dosimies mājās. Vēl viens gards kumoss tiem, kam nelabi nodomi. Nevienam, izņemot vecākus, nav jāzina, kur atrodas bērns septiņas dienas nedēļā un 24 stundas diennaktī. Izskaidrojiet bērniem (tāpat rīkojaties arī paši), kāpēc interneta vietnēs nebūtu jāraksta informācija par tuvākajiem plāniem.

Vēl sliktāk, ja tiek norādīts konkrēts laika intervāls, kad visi būs prom no mājām. "Dodos uz pulciņu, tiekamies tur!" – brīnišķīgs uzsaukums, kas skaidrojams arī "Mājās neviena nav, laipni lūgti, zagļi!". Ja ir vēlme dalīties piedzīvotajā, ielādējiet ceļojuma vai koncerta bildes jau pēc notikuma.

Nestāstiet, ka esat mājās vieni


Čati un interneta sarunas ir vieta, kur bērni mēdz atklāt par sevi daudz ko tādu, ko nedrīkstētu stāstīti svešiniekiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi izskaidrot, ka interneta sarunās nedrīkst stāstīt, vai viņš ir mājās viens un arī to, kad mājās pārnāks pieaugušie; kur strādā vecāki un kādu jaunu aparatūru pēdējā laikā iegādājušies vecāki.

Turklāt to nedrīkst stāstīt arī otrpus ekrānam esošam draugam, jo patiesībā taču bērns nezina, kur tieši sēž viņa draugs un kas vēl lasa šo saraksti. Neaizvērti profili, atklāta teksta sarunas, pļāpāšanu caur mobilo telefonu var izlasīt jebkurš, kas stāv aiz muguras.

Bērnu fotogrāfijas un viņu vārdi

Foto: stock.xchng


Bērnu bilžu izvietošana interneta vidē bērnu drošības ekspertus satrauc arvien vairāk. Protams, ka vecāki mīl un lepojas ar saviem skaistajiem, gudrajiem bērniem, bet nelieciet viņu bildes visiem aplūkošanai, aicina eksperti! Tas, kādiem mērķiem šīs bildes var tikt izmantotas, nav pat iedomājams vesela cilvēka prātam. Īpaši tas attiecas uz plikiņiem zīdaiņiem.

No 10 vecākiem deviņi internetā liek ne tikai bildes, bet pat atklāj bērna vārdu, viņa dzimšanas datus, vārdos nosauc māsas un brāļus. Jo plašāka un daudzveidīgāka informācija ir pieejama par bērnu, jo vieglāk potenciālajam ļaundarim ir uzsākt sarunu un iegūt jūsu bērna uzticību. Bērniem ir tendence uzticēties, ja kāds par viņu zina detaļas un draudzīgi sveic dzimšanas dienā vai aprunājas par to, kā klājas viņa ģimenes locekļiem. Tāpat neļaujiet atzīmēt citu fotogrāfijās jūsu bērnu un nedariet to arī jūs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!