Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena no visgrūtāk izrunājamām skaņām ir R. Lai izteiktu šo "rrrrr", runas aparātam, mēlei, lūpām, žoklim jāstrādā saskaņoti un jābūt pareizi trenētiem. Daba ir paredzējusi, ka mēle šim grūtajam uzdevumam trenējas jau no pašas pirmās piedzimšanas dienas. Zīžot un rijot, mēle kustas slīdoši, tieši tā, kā tai ir jākustas, lai vēlāk varētu pareizi runāt.

Nākamais posms ir cietākas barības košļāšana, kad trenēties sāk arī žoklis. Tāpēc ilgstoša blenderētas un šķidras barības ēšana var būtiski traucēt pareizai skaņu izruna vēlāk. Ābolu, burkānu, maizes košļāšana un norīšana ir labākais treniņš ceļā uz R izrunāšanu.

Eiropas Savienība maina standartus

Agrāk uzskatīja, ka nav pamata uztraukumam, ja bērns līdz piecu gadu vecumam nespēja izrunāt R burtu. Iestājoties Eiropas Savienībā, mainījās standarti un tagad R neizrunāšana pat līdz septiņiem gadiem uzskatāma par pieņemamu normu. Logopēde Maruta Tiltiņa žurnālā "Mans Mazais" tomēr pauž domu, ka burtiņš R jāspēj izrunāt līdz trīs gadu vecumam.

Ja tas neizdodas, labāk apmeklēt logopēdu un noskaidrot, kas īsti ir par vainu. "Mūsdienās negaida, bet domā, kā bērnam palīdzēt un uzlabot runas kvalitāti. Piecus un sešus gadus vecs bērns var sākt kaunēties, ka runā nepareizi, bet septiņos gados, uzsākot skolu, jāspēj izrunāt visi burti, pretējā gadījumā ir grūtības ar pareizrakstību." Tāpēc - jo agrāk sāks darboties, jo vieglāk varēs labot defektu.

Fonemātiskā dzirde smadzeņu struktūrās veidojas no dzimšanas brīža līdz apmēram 10 gadu vecumam. Ja izrunas problēmas būs dēļ mutes, mēles, lūpu nepiemērotības, to varēs trenēt, bet, ja defekts ir tieši dzirdes sistēmā, labāk to novērst laicīgi.

Iemesli un ko var palīdzēt vecāki

  • Viens no visizplatītākajiem iemesliem, kāpēc kavējas grūtā burta izruna, ir nepietiekami attīstīta mutes un mēles muskulatūra. To palīdz labot speciāli elpas vingrinājumi. Piemēram, attēlojot pulksteņa rādītāju tikšķēšanu, mēle kustās uz augšu un uz leju.
  • Īsa zemmēles saitīte, ko arī labo vai nu ar vingrinājumiem, vai ķirurģiski - pārgriežot.
  • Ja ir smadzeņu darbības traucējumi, piemēram, bērns nespēj pareizi kustināt mēli vai lūpas. Jādodas pie neirologa.
  • Tie bērni, kas nespēj izrunāt burtu R, to sāk aizvietot ar citiem burtiem. Lai mainītu šo ieradumu, jātrenē skaņas uztvere. Arī tam ir speciāli logopēdiski vingrinājumi.

Tas, ko vecākiem nebūtu jādara - nevajadzētu nepārtraukti atgādināt "Tu runā nepareizi, mēģini pateikt rrrr....". Kamēr mute, mēle, dzirde un smadzenes tam nav gatavas, neizdosies!

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā logopēda konsultācija, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums, ir bez maksas. Visiem bērniem neder vieni un tie paši logopēdiskie vingrinājumi, tāpēc šī problēma ir risināma tikai kopā ar speciālistu. Bet arī apmeklējot logopēdu, ik dienas vecākiem vismaz 10-15 minūtes ar bērnu būs jāstrādā arī mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!