Foto: PantherMedia/Scanpix
Neatkarīgi no tā, vai mazulis dzimis dabīgās dzemdībās vai ar ķeizargrieziena palīdzību, svara atgūšana pēc grūtniecības ir īpašs process, kad vienkāršās diētas vai badošanās kūres nav pieļaujamas. Turklāt ne tikai tāpēc, ka ar krūti barojošām mammām īpaši jādomā par uzturu un fiziskām aktivitātēm, bet arī tāpēc, ka sievietes organismā ir notikušas nopietnas hormonālas izmaiņas, tāpēc nepareizi uzsākts tievēšanas maratons tikai var kaitēt.

Uzsākot svara nomešanu pārāk ātri pēc dzemdībām, organismam pēc lielās pārciestās fiziskās slodzes vēl viena slodze var izrādīties pārāk grūti izturama. Tas nozīmē, ka rezultāts var izrādīties tieši pretējs – svars nevis samazināsies, bet apstāsies uz vietas. Tāpēc par piemērotu laiku, lai sāktu domāt par lieko kilogramu nomešanu, ārsti uzskata 6 nedēļas pēc dzemdībām, bet, ja mazulis tiek barots ar krūti, tad pat 8 – 9 nedēļas pēc dzemdībām.

Nereāli mērķi

Foto: Publicitātes foto

Ļoti iespējams, uz deviņu mēnešu laikā uzkrātie kilogrami nepazudīs tik ātri, kā gribētos. Lai nepazaudētu motivāciju, svarīgi ir noteikt reālus un sasniedzamus mērķus. Nedēļas laikā ar zaudēt līdz puskilogramam svara, mēneša laikā – 2 kilogramus. Tādā tempā zaudējot svaru, nevar nodarīt pāri ne organismam, ne arī kaitēt krūtsbarošanas procesam.

Pārāk drastiskas diētas un pārslodze sportā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat ja pēc dzemdībām jau pagājuši vairāki mēneši un nebarojat bērnu ar krūti, drastiskas diētas, kuras ievēro draudzenes, jaunā māmiņa ievērot nedrīkst. Deviņu grūtniecības mēnešu laikā sievietes organisms piedzīvo dramatiskas izmaiņas, tāpēc to nevajadzētu mocīt vēl arī ar nesabalansētu diētu.

Tas pats princips attiecas uz fiziskām nodarbēm un sportu. Pārāk agri un nepareizi uzsākti vēderpreses vingrinājumi un nepareizs slodzes sadalījums trenažieru zālē var veicināt iekšējo orgānu noslīdējumus jo saistaudi vēl ir pārāk vāji.  Vēdera priekšpusē viduslīnijā vēdera muskuļi veido cīpslainu balto līniju, kur muskuļu pārslodzes gadījumā var rasties trūce.  Ļoti labs veids, kā zaudēt svaru, ir garas un ātras pastaigas ar ratiem.

Haotiskas ēdienreizes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat ja naktīs neizdodas izgulēties un ir vispārējs nogurums, pieradiniet sevi ēst brokastis. Tieši no rīta apēstais ēdiens nodrošina organismu ar nepieciešamo enerģijas devu visai dienai. Liess biezpiens vai graudaugu putras ar augļiem ir laba alternatīva sviestmaizēm. Uzkodām iegādājaties žāvētus augļus, lai tie mājās vienmēr ir pieejami. Dienā apēdiet ne mazāk kā 1800 kalorijas. Barojot ar krūti, apēst drīkst par 300 kalorijām vairāk.

Liekām kalorijām bagātas uzkodas

Foto: stock.xchng

Ja diena pakļauta mazuļa dienas režīmam, organizēt kārtīgu ēšanu trīsreiz dienā ir diezgan grūti, tāpēc izmantojiet veselīgās uzkodas. Lai organisms sajustu sāta sajūtu un jau pēc piecām minūtēm atkal neprasītu ēst, izbrīvējiet vismaz 5 minūtes laika tam, lai tiešām izgaršotu ēdienu. Uzkožot cepumus vai siermaizes, drīz vien ēst gribēsies atkal, bet nevajadzīgās un nevērtīgās kalorijas būs jau uzņemtas.

Trekni piena produkti

Foto: Shutterstock

Treknie piena produkti ir kā Trojas zirgs, kas slēptā veidā ienes organismā kalorijas. Šķiet, ka glāze piena vai treks siers nav nekas bīstams svara nomešanas procesā, bet patiesībā tieši trekns krējums, piens, siers, saldinātie jogurti ir tie produkti, no kuriem vajadzētu atteikties. Trekns govs piens mātes piena sastāvu neuzlabo, bet tik ļoti nepieciešamais kalcijs labāk uzsūcas tieši no liesāka piena. Arī taukvielas ir vajadzīgas, bet tās labāk uzņemt no riekstiem, avokado, kvalitatīvas gaļas un zivīm. Dienā jāizdzer vismaz 9 glāzes tīra ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!