Foto: PantherMedia/Scanpix

Sākoties koku un augu plaukšanas un ziedēšanas laikam, daļa cilvēku saskaras ar nepatīkamu izpausmi – alerģisku reakciju uz ziedputekšņiem jeb polinozi. Tekošs deguns, niezošas acis un lēkmjveida klepus ir tikai dažas no ziedputekšņu alerģijas pazīmēm. Bērniem alerģija uz ziedputekšņiem parādās skolas vecumā. Maziem bērniem, kuriem ir nosliece uz alerģijām, sākumā tās izpaužas kā alerģijas uz noteiktiem produktiem, dzīvniekiem, putekļiem vai pelējumu mājās.

Kuru augu ziedputekšņi biežāk izraisa alerģiju

  • Pavasarī ļoti agri sāk ziedēt lazdas. Lazdu putekšņi sāk cirkulēt aprīlī, maijā, bet citreiz pat februārī un martā. Tad seko alkšņu bērzu, papeļu ziedēšana, bet no puķēm – pienenes, nātres, balandas.
  • Maijs ir bērza ziedputekšņu mēnesis. Šie ziedputekšņi ir īpaši alerģiski.
  • Jūnijā un jūlijā ir siena zāļu plaukšanas laiks. Zied auzene, skarene, kamolzāle, timotiņš, visa veida labība.
  • Augustā zied vērmeles un balandas.

Noderīgs resurss, lai sekotu pašlaik ziedošo augu ziedputekšņu izplatībai, ir lapa Zied.lv.

Ko darīt?

Ja vecāki jau ir pamanījuši, ka bērnam ir alerģiskas noslieces uz pārtikas produktiem, rūpīgi jāseko, lai tālāk neseko alerģija uz dzīvnieku spalvām (biežāk izpaužas 3-4 gadu vecumā), vēl dažus gadus vēlāk alerģija uz putekļu ērcīti, bet skolas laikā uz ziedputekšņiem. Šāda alerģiskas reakcijas gaita viegli var novest pie bronhiālajai astmas.

Svarīgi ir atpazīt polinozes pazīmes. Pirmais signāls ir caurspīgas, tekošas "pavasara iesnas", kas ilgstoši nepāries un klepus. Jūnijs un jūlijs, kad aktīvo vīrusu cirkulācija ir beigusies, bērns staigā tāds kā apaukstējies, bet nav citu vīrusa saslimšanu izpausmju – temperatūras, sāpoša kakla, saguruma. Šķaudīšana un klepus pastiprinās, izejot ārā. Ir apsārtušas acis, kas asaro un niez. Sarkani apsārtumi uz ādas ir retāka polinozes izpausme, bet arī tie var parādīties augu ziedēšanas laikā.

Nevajadzētu gaidīt, kad tās pāries pašas. Labāk ir konsultēties ar bērnu alergologu un veikt alerģijas testus, skaidro alergoloģe Ieva Cīrule. Viņa arī skaidro, ka ārstējama ir pat astma, ja tā ir laicīgi atklāta. Svarīgi ir slimību atpazīt pēc iespējas agrāk – pašā slimības sākumā bronhu gļotādā vēl nav izveidojies hronisks, grūti ārstējams iekaisums ar sabiezējumiem.

Dažas sakarības, kas palīdz noteikt alergēnu

  • Bērniem, kuriem ir bijušas alerģijas pret burkāniem, svaigiem kartupeļiem, plūmēm, ķiršiem, riekstiem, biežāk novēro alerģiju pret koku ziedputekšņiem.
  • Tiem, kam alerģija ir no termiski neapstrādātiem graudiem (nevis putrām), novērotas alerģijas arī uz labību un pļavas zāļu putekšņiem.
  • Savukārt, ja bērnam negaršo, piemēram, saulespuķu sēkliņas, halva, bietes, biežāk novēro alerģijas uz vībotnēm, vērmelēm un citiem augiem, kas zied augustā.

Lielākiem bērniem precīzi noteikt alerģijas var ar asinsanalīzēm, kuras var veikt arī laikā, kad ir izteiktas alerģijas pazīmes. Savukārt testu uz ādas ir jēga veikt tikai laikā, kas dabā necirkulē alergēni, tātad ziemas, rudens periodā.

Kā sargās no putekšņiem?

Ziedputekšņi ir visur – pilsētā, laukos un arī dzīvokļos pilsētas centrā. Tomēr speciāli vest uz vietām, kur ir palielinātā daudzumā alergēni, piemēram, uz ziedošām pļāvām, nevajadzētu jebkurā gadījumā. Ziedputekšņu laiks vienkārši ir jāpavada tā, lai bīstamā saskarsme būt pēc iespējas mazāka. Piemēram, pēc lietus putekšņu koncentrācija gaisā ir mazāka.

Ja ārsts izraksta speciālas zāles, tad būtiski tās iedot laicīgi – jau no rīta. Zāles ir efektīvas 12 stundas, tātad tām jābūt organismā visu dienu. Medikaments jālieto visu alerģiskā auga ziedēšanas laiku.

Uzmanīgi ar imunitāti

Ja bērni slimi, parasti ieteikums ir stiprināt imunitāti. Bet alerģija ir pārāk aktīvi un nepariezi strādājošas imunitātes izpausme. Imūnsistēma mēģina apkarot ne tikai "sliktos" iebrucējus, bet arī nekaitīgos.

Apmēram 15% no visas pasaules cilvēku šī cīņa notiek vētraini un to tad sauc par alerģisku reakciju. Tā ir ģenētiski noteikta un var pārmantoties.

Rūdīšana šajā situācijā der, bet biežāk alerģijas pāriet tad, kad imūnsistēma ir kļuvusi mierīgāka, proti, pieaugušo vecumā.

Jautājumu bērnu alergologam var uzdot portāla "Cālis" Bērnu veselības sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!